Specialiųjų tyrimų tarnyba: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Barzdonas (aptarimas | indėlis)
Eilutė 48: Eilutė 48:
* [[Povilas Malakauskas]] ([[2004]] m. [[spalio 19]] d. – [[2007]] m. [[birželio 11]] d.)
* [[Povilas Malakauskas]] ([[2004]] m. [[spalio 19]] d. – [[2007]] m. [[birželio 11]] d.)
* [[Žimantas Pacevičius]] ([[2007]] m. [[spalio 17]] d. – [[2012]] m. [[spalio 17]] d.)
* [[Žimantas Pacevičius]] ([[2007]] m. [[spalio 17]] d. – [[2012]] m. [[spalio 17]] d.)
* [[Saulius Urbanavičius]] (nuo [[2013]] m. [[kovo 29]] d.)
* [[Saulius Urbanavičius]] ([[2013]] m. [[kovo 29]] d. – [[2018]] m. [[kovo 31]] d.)
* [[Žydrūnas Bartkus]] (nuo [[2018]] m. [[kovo 31]] d.)


== Išnašos ==
== Išnašos ==

07:07, 30 kovo 2018 versija

   Šiame straipsnyje pernelyg plačiai remiamasi su straipsnio objektu artimai susijusiais šaltiniais.
Dėl to straipsnyje pateikiama informacija gali būti nepakankamai objektyvi. Jei galite, straipsnio informaciją pagrįskite nuorodomis į nepriklausomus antrinius šaltinius
Lietuvos Respublikos specialiųjų tyrimų tarnyba
STT emblema
Bendroji informacija
Valstybė Lietuvos vėliava Lietuva
Įkurta 1997 m. vasario 18 d.
Pavaldumas Lietuvos Seimui ir Prezidentui
Centrinė būstinė A. Jakšto g. 6, Vilnius
Metinis biudžetas 23,5 mln. Lt (2014 m.) [1]
Vadovybė
Vadovas Saulius Urbanavičius
Tinklalapis
www.stt.lt

Lietuvos Respublikos specialiųjų tyrimų tarnyba (LR STT, STT) – Respublikos Prezidentui ir Seimui atskaitinga, statutiniais pagrindais veikianti valstybės teisėsaugos įstaiga, kuri atskleidžia ir tiria korupcinio pobūdžio nusikalstamas veikas, rengia ir įgyvendina korupcijos prevencijos priemones. STT tikslas – mažinti korupciją, kaip grėsmę žmogaus teisėms ir laisvėms, teisinės valstybės principams, ekonominei plėtrai.

Istorija

STT buvo įkurta 1997 m. vasario 18 d. prie Vidaus reikalų ministerijos. Darbuotojų kolektyvas buvo suformuotas iš žmonių, turėjusių darbo kitose teisėsaugos institucijose patirtį, aukštąjį teisinį išsilavinimą turėjusių specialistų.

Tarnybos būstinė

1997 m. rugsėjį buvo įkurti teritoriniai STT skyriai Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje, dabar performuoti į valdybas.

2000 m. gegužės 2 d. buvo priimtas įstatymas (įsigaliojęs 2000 m. birželio 1 d.), pagal kurį STT tapo pavaldi tik Seimui ir Prezidentui. STT pavesta užsiimti ir korupcijos prevencija, nes iki tol STT vykdė tik baudžiamąjį persekiojimą.

2002 m. liepos mėn. buvo įsteigta STT Korupcijos prevencijos valdyba, kurios funkcijos – teisės aktų antikorupcinis vertinimas, Nacionalinės kovos su korupcija programos priemonių įgyvendinimo monitoringas, korupcijos tikimybės vertinimo metodikų rengimas, galimų korupcijos apraiškų analizė, antikorupcinis visuomenės švietimas ir informavimas.

2002 m. lapkritį įsteigtas STT Administracinių procedūrų poskyris, kuris vėliau perorganizuotas į Pareiškimų nagrinėjimo skyrių. Šis padalinys nagrinėja prašymus ir skundus, gautus tiesiogiai iš asmenų ir atsiųstus paštu, ir įvairių institucijų paklausimus.

2005 m. rugsėjo mėn. buvo įsteigtas Viešųjų ryšių skyrius, kuris skleidžia informaciją apie STT veiklą, identifikuoja tikslines grupes ir siekia jas įtikinti korupcijos keliama grėsme, skatina aktyviai su ja kovoti. STT rengia mokymus antikorupcinio švietimo temomis valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų tarnautojams bei politikams, teisėsaugos institucijų pareigūnams, organizuoja antikorupcinius renginius.

Veikla

STT, siekdama mažinti korupciją, vadovaujasi Lietuvos Respublikos įstatymais ir tarptautinėmis sutartimis, atskleidžia korupcinio pobūdžio nusikalstamas veikas, dalyvauja formuojant valstybės kovos su korupcija politiką, vykdo korupcijos prevenciją, koordinuoja valstybės ir savivaldybės institucijų ar įstaigų, įmonių antikorupcinę veiklą, skatina visuomenę nesitaikstyti su korupcija ir aktyviai su ja kovoti. Pagrindinės veiklos sritys:

STT pareigūnai, vadovaudamiesi Lietuvos Respublikos kriminalinės žvalgybos įstatymu, vykdo kriminalinę žvalgybą, atskleidžia ir išaiškina korupcinio pobūdžio nusikalstamas veikas (kyšininkavimą, papirkimą, piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi ir kt.), griežtai laikydamiesi Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso ir Lietuvos Respublikos baudžiamojo proceso kodekso nuostatų, atlieka šių nusikalstamų veikų ikiteisminius tyrimus.

  • korupcijos prevencija;

Siekiant aptikti ir šalinti korupcijos atsiradimo priežastis ir sąlygas, bendradarbiaujama su kitomis institucijomis viešajame ir privačiame sektoriuose. STT prevencinė veikla apima: teisės aktų antikorupcinę analizę, korupcijos rizikos analizę, dalyvavimą rengiant ir įgyvendinant Nacionalinę kovos su korupcija programą, informacijos apie asmenis, siekiančius eiti arba einančius pareigas valstybės ar savivaldybės įstaigoje, teikimą.

  • antikorupcinis visuomenės švietimas ir informavimas.

Pagrindinis švietimo tikslas – informuoti visuomenę apie korupcijos žalą, neigiamas šio socialinio reiškinio pasekmes ir skatinti aktyviai pasipriešinti korupcijai.

Vadovai

Išnašos


Nuorodos


  1. [1]