Nigerio istorija: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Nėra keitimo santraukos
Puslapis keičiamas tekstu „oksanos pikul kusplaukis buvo justas“
Žymos: Pakeista Žyma: Turinio ištrynimas
Eilutė 1: Eilutė 1:
oksanos pikul kusplaukis buvo justas
{{Sahelio istorija}}
'''Nigerio istorija'''
== Senoji istorija ==
[[Vaizdas:SONGHAI empire map.PNG|thumb|250px|left|Songajaus imperija didžiausio išsiplėtimo laikais (1500)]]
Kai Sachara buvo drėgnesnė dabartinis Nigeris buvo tankiai apgyvendintas. Klimatui sausėjant ir susidarant dykumoms šiaurinėje dalyje gyvenę žmonės pasitraukė į pietus.

Senoji Nigerio istorija neatsiejamai susijusi su [[Sahelio civilizacija|Sahelio civilizacijos]] istorija. Sahelio civilizacijos istorija prasidėjo I mūsų eros tūkst., plečiantis [[Transsacharinė prekyba|transsacharinei prekybai]], kurios keliai sujungė Viduržemio jūros pietines pakrantes su į pietus nuo [[Sachara|Sacharos]] buvusiomis tautomis. Nigeryje klestėjo garsūs prekybiniai miestai oazės [[Agadesas]] ir [[Tahua]].

Dabartinio Nigerio teritorijoje galima išskirti tris istorines Sahelio teritorijas, kurias šalis dalijasi su kitomis valstybėmis:
* Nigerio upės Vidurupio valstybės (Nigerio vakaruose; dalijasi su Maliu) - jų centras visuomet buvo dabartinėje Malio teritorijoje, tačiau ekspansijos metu jos valdydavo ir vakarinę dabartinio Nigerio dalį (tą, kurioje yra sostinė [[Niamėjus]]). Dalį Nigerio XIII a. valdė [[Malio imperija]], o XVI a. - [[Songajus]].
* [[Hausų valstybės]] (Nigerio pietuose; dalijasi su Šiaurės Nigerija) - [[hausai]] savo aukštą kultūrą sukūrė ruože tarp Nigerio upės ir Čado ežero apie VIII a. Jų valstybės klestėjo iki XIX a.
* [[Kanem-Bornu]] (Nigerio rytuose; dalijasi su Čadu) - VIII a. aplink [[Čado ežeras|Čado ežerą]] susikūrusi [[Kanemas|Kanemo]], vėliau [[Bornu]] valstybė XIII a. ir XVI a. labai išsiplėsdavo, ir sugebėdavo kontroliuoti ir hausų miestus.

== Fulbių imperija ==
''Pagrindinis straipsnis: [[Fulbių imperija]]''

XIX a. hausų teritorija patyrė [[fulbiai|fulbių]] migraciją. Šie įkūrė Sokoto miestą ir įgijo hegemoniją visame pietiniame Nigeryje.
== Kolonizacija ==
==Nepriklausomas Nigeris==
[[Vaizdas:Mamadou Tandja 2005.jpg|thumb|150px|Mamadu Tandžia - dabartinis Nigerio prezidentas]]
=== Po nepriklausomybės (1960-1990) ===
Visiškai nepriklausomas Nigeris tapo [[1960]] m. [[rugpjūčio 3]] d. Jo pirmuoju prezidentu tapo Hamani Diori, kuris buvo nuverstas [[1974]] m. kariniu sukilimu, po kurio prezidentu tapo sukilimo vadas Seyni Kountché.

Trečiojo prezidento Ali Saibou laikais pradėta šalies liberalizacija, išleista nauja konstitucija, tačiau tai netenkino pažangiųjų sluoksnių, kurie reikalavo įteisinti daugiapartinę sistemą, suteikti daugiau laisvių.
=== Demokratija (1991-1996) ===
1991 m. šalyje pradėta daugybė reformų, įtvirtinta pereinamoji vyriausybė, atsirado daugybė partijų. 1993 m. rinkimuose laimėjo Mahamane Usmanas, tačiau netrukus prasidėjo politinis nestabilumas ir vyriausybės sąstingis.
=== Karinis perversmas (1996-1999) ===
Demokratijos silpnumas sudarė prielaidas subręsti naujam kariniam perversmui. Jam vadovavo Ibrahim Baré Maïnassara, kuris nušalino prezidentą, pakeitė konstituciją, paskelbė ketvirtąją respubliką ir surengė rinkimus.

Šiuose falsifikuotuose rinkimuose Bare tapo Nigerio prezidentu. Prasidėjo žmogaus teisių pažeidimai, užmegzti santykiai su [[Libija]].
=== Dabartis (nuo 1999) ===
[[1999]] m. Bare buvo nužudytas ir valdžią perėmė demokratinės jėgos. Paskelbta penktoji respublika, vėl pakeista konstitucija, ir surengti nauji rinkimai. Juose laimėjo dabartinis prezidentas Tandžia Tamadu.
{{ist-stub}}

[[Kategorija:Nigeris]] NIGERIJOJE VISI JUODI DAR PER KLAIDA GIMSTA BALTU VAIKU .vienas iš nigeriu buvo

09:08, 12 kovo 2018 versija

oksanos pikul kusplaukis buvo justas