Bernardo Houssay: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
SNėra keitimo santraukos
Zirzilia (aptarimas | indėlis)
SNėra keitimo santraukos
Eilutė 32: Eilutė 32:


== Biografija ==
== Biografija ==
Bernardo Houssay gimė emigrantų iš Prancūzijos šeimoje. Dar paaugystėje giliai domėjosi [[farmacija]], 14 metų buvo priimtas į [[Buenos Airių universitetas|Buenos Airių universiteto]] Medicinos mokyklą, o 17 metų įstojo į to pat universiteto Medicinos faklutetą, kurį 1910 m. baigė. Vėliau pakeitė kryptį į psichologiją ir 1911 m. įgijo daktaro laipsnį. 1913 m. tapo Alvearo ligoninės vyriausiuoju gydytoju. Nuo 1919 m. iki 1943 m. vadovavo Buenos Airių universiteto Medicinos fakulteto psichologijos institutui. 1943 m. Argentinoje įvykus [[Juan Perón|Ch. Perono]] vadovautam kariniam perversmui, B. Houssay dėl liberalių pažiūrų buvo pašalintas iš universitete užimamų pareigų. 1944 m. įkūrė ir iki 1946 m. vadovavo Buenos Airių Biologijos ir eksperimentinės medicinos institutui. Atliko medicininius tyrimus, kurių metu nustatė, jog priekinės [[hipofizė]]s dalies pašalinimas pagerina sergančiųjų [[cukrinis diabetas|diabetu]] būklę. Įrodė hipofizės gaminamų hormonų svarbą, reguliuojant gliukozės kiekį kraujyje. Už šį atradimą 1947 m. buvo apdovanotas Nobelio medicinos premija. 1955 m. įvykus [[Išvadavimo revoliucija (Argentina)|revoliucijai Argentinoje]], buvo grąžintas į pareigas universitete, kuriame dirbo iki mirties. Medicinos temomis parašė kelias specializuotas knygas ir kelis šimtus mokslinių straipsnių.
Bernardo Houssay gimė emigrantų iš [[Prancūzija|Prancūzijos]] šeimoje. Dar paaugystėje giliai domėjosi [[farmacija]], 14 metų buvo priimtas į [[Buenos Airių universitetas|Buenos Airių universiteto]] Medicinos mokyklą, o 17 metų įstojo į to pat universiteto Medicinos fakultetą, kurį 1910 m. baigė. Vėliau pakeitė studijų kryptį į psichologiją ir 1911 m. įgijo medicinos daktaro laipsnį. 1913 m. tapo Alvearo ligoninės vyriausiuoju gydytoju. Nuo 1919 m. iki 1943 m. vadovavo Buenos Airių universiteto Medicinos fakulteto psichologijos institutui. 1943 m. Argentinoje įvykus [[Juan Perón|Ch. Perono]] vadovautam kariniam perversmui, B. Houssay dėl liberalių pažiūrų buvo pašalintas iš universitete užimamų pareigų. 1944 m. įkūrė ir iki 1946 m. vadovavo Buenos Airių Biologijos ir eksperimentinės medicinos institutui. Atliko medicininius tyrimus, kurių metu nustatė, jog priekinės [[hipofizė]]s dalies pašalinimas pagerina sergančiųjų [[cukrinis diabetas|diabetu]] būklę. Įrodė hipofizės gaminamų hormonų svarbą, reguliuojant gliukozės kiekį kraujyje. Už šį atradimą 1947 m. buvo apdovanotas Nobelio medicinos premija. 1955 m. įvykus [[Išvadavimo revoliucija (Argentina)|revoliucijai Argentinoje]], buvo grąžintas į pareigas universitete, kuriame dirbo iki mirties. Medicinos temomis parašė kelias specializuotas knygas ir kelis šimtus mokslinių straipsnių.


== Šaltiniai ==
== Šaltiniai ==

13:37, 9 vasario 2018 versija

Bernardo Alberto Houssay
Gimė 1887 m. balandžio 10 d.
Buenos Airės
Mirė 1971 m. rugsėjo 10 d. (84 metai)
Buenos Airės
Veikla prancūzų kilmės Argentinos psichologas
Žymūs apdovanojimai

1947 m. apdovanotas Nobelio medicinos premija (kartu su Carl Ferdinand Cori ir Gerty Cori) už tyrimus nustatant hipofizės įtaką reguluojant gliukozės kiekį.

Vikiteka Bernardo Houssay

Bernardas Albertas Husai (g. 1887 m. balandžio 10 d. – m. 1971 m. rugsėjo 10 d.) – prancūzų kilmės Argentinos psichologas. 1947 m. apdovanotas Nobelio medicinos premija (kartu su Carl Ferdinand Cori ir Gerty Cori) už tyrimus nustatant hipofizės įtaką reguliuojant gliukozės kiekį.[reikalingas šaltinis]

Biografija

Bernardo Houssay gimė emigrantų iš Prancūzijos šeimoje. Dar paaugystėje giliai domėjosi farmacija, 14 metų buvo priimtas į Buenos Airių universiteto Medicinos mokyklą, o 17 metų įstojo į to pat universiteto Medicinos fakultetą, kurį 1910 m. baigė. Vėliau pakeitė studijų kryptį į psichologiją ir 1911 m. įgijo medicinos daktaro laipsnį. 1913 m. tapo Alvearo ligoninės vyriausiuoju gydytoju. Nuo 1919 m. iki 1943 m. vadovavo Buenos Airių universiteto Medicinos fakulteto psichologijos institutui. 1943 m. Argentinoje įvykus Ch. Perono vadovautam kariniam perversmui, B. Houssay dėl liberalių pažiūrų buvo pašalintas iš universitete užimamų pareigų. 1944 m. įkūrė ir iki 1946 m. vadovavo Buenos Airių Biologijos ir eksperimentinės medicinos institutui. Atliko medicininius tyrimus, kurių metu nustatė, jog priekinės hipofizės dalies pašalinimas pagerina sergančiųjų diabetu būklę. Įrodė hipofizės gaminamų hormonų svarbą, reguliuojant gliukozės kiekį kraujyje. Už šį atradimą 1947 m. buvo apdovanotas Nobelio medicinos premija. 1955 m. įvykus revoliucijai Argentinoje, buvo grąžintas į pareigas universitete, kuriame dirbo iki mirties. Medicinos temomis parašė kelias specializuotas knygas ir kelis šimtus mokslinių straipsnių.

Šaltiniai