Steponas Jaugelis-Telega: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
→‎Biografija: Papildyta biografija, pridėta informacijos apie autoriaus darbą.
Žymos: Keitimas mob. telefonu Keitimas įskiepiu mobiliesiems
→‎Biografija: Sutvarkytos pastraipos
Žymos: Keitimas mob. telefonu Keitimas įskiepiu mobiliesiems
Eilutė 39: Eilutė 39:


Steponas Jaugelis- Telega- pirmasis tikrai žinomas miestiečių luomo atstovas lietuvių literatūroje. Kėdainiškis vertėsi javų prekyba, eksportavo juos į Karaliaučių. Telega (rusėniškai- vežimas)- iš tėvo paveldėta pavardė. St. Jaugelis buvo aktyvus reformatų veikėjas- Kėdainių sinodo senjoras ir kt.
Steponas Jaugelis- Telega- pirmasis tikrai žinomas miestiečių luomo atstovas lietuvių literatūroje. Kėdainiškis vertėsi javų prekyba, eksportavo juos į Karaliaučių. Telega (rusėniškai- vežimas)- iš tėvo paveldėta pavardė. St. Jaugelis buvo aktyvus reformatų veikėjas- Kėdainių sinodo senjoras ir kt.
Kartu su [[Samuelis Mintvydas|Samueliu Mintvydu]] ir [[Jonas Bežimovskis Vyresnysis|Jonu Bežimovskiu Vyresniuoju]] parengė spaudai „Knygą nobažnystės krikščioniškos“ ([[1653]] m., kontrafakcinis leidimas [[1684]] m.). Šią knygą be St. Jaugelio giesmyno sudaro pamokslų knyga, aiškinama [[evangelija]]. St. Jaugelis- Telega laikomas visos knygos pirmojo leidimo vadovu, tačiau visą konvoliutą tvarkė ir vyresnieji prižiūrėtojai bei kunigai. Jis iš [[Lenkų kalba|lenkų]] kalbos išvertė svarbiausią knygos dalį „Psolmay Dovida šventa“, kuri tapo lietuvių evangelikų reformatų [[XVII a.]]-[[XVIII a.]] giedamosios liturgijos pagrindu. Pavadinimas klaidina: šiame vertime yra ne tik apie 80 psalmių, bet ir 160 giesmių. St. Jaugelis buvo pripažintas Kėdainių poetas. Buvo lyginamas su lenkais M. Rėjumi, J. Kochanovskiu, vokiečių giesmių kūrėju A. Lobvazeriu. Telegos suredaguotas ir išverstas giesmynas- didelis lietuvių poezijos pasiekimas. Knyga turi dedikaciją [[Jonušas Radvila|Jonušui Radvilai]]. J. Radvilas buvo LDK evangelikų reformatų globėjas, Vilniaus vaivada, nuo [[1654]]- LDK didysis etmonas. [[Kėdainiai]], gimatasis Telegos miestas, buvo J. Radvilos rezidencija, kuri tapo Lietuvos reformatų centru. St. Jaugelio dedikacija yra pirmoji eiliuota lietuviškos knygos lietuvių kalba sukurta dedikaciją. Spėjama, kad jis yra ir kai kurių originalių giesmių („Giesmė apie pavietą gailingą“ ir kt.) autorius. St. Jaugelio giesmynas rėmėsi lenkiškais kalvinistų giesmynais. Buvo atsisakyta daugelio senųjų giesmių. Šį giesmyną Telega parengė pagal moderniausius reikalavimus. <ref>{{VLE|VIII|591|[[Dainora Pociūtė]]|Steponas Jaugelis-Telega}}</ref>
Kartu su [[Samuelis Mintvydas|Samueliu Mintvydu]] ir [[Jonas Bežimovskis Vyresnysis|Jonu Bežimovskiu Vyresniuoju]] parengė spaudai „Knygą nobažnystės krikščioniškos“ ([[1653]] m., kontrafakcinis leidimas [[1684]] m.). Šią knygą be St. Jaugelio giesmyno sudaro pamokslų knyga, aiškinama [[evangelija]]. St. Jaugelis- Telega laikomas visos knygos pirmojo leidimo vadovu, tačiau visą konvoliutą tvarkė ir vyresnieji prižiūrėtojai bei kunigai. Jis iš [[Lenkų kalba|lenkų]] kalbos išvertė svarbiausią knygos dalį „Psolmay Dovida šventa“, kuri tapo lietuvių evangelikų reformatų [[XVII a.]]-[[XVIII a.]] giedamosios liturgijos pagrindu. Pavadinimas klaidina: šiame vertime yra ne tik apie 80 psalmių, bet ir 160 giesmių.
St. Jaugelis buvo pripažintas Kėdainių poetas. Buvo lyginamas su lenkais M. Rėjumi, J. Kochanovskiu, vokiečių giesmių kūrėju A. Lobvazeriu. Telegos suredaguotas ir išverstas giesmynas- didelis lietuvių poezijos pasiekimas. Knyga turi dedikaciją [[Jonušas Radvila|Jonušui Radvilai]]. J. Radvilas buvo LDK evangelikų reformatų globėjas, Vilniaus vaivada, nuo [[1654]]- LDK didysis etmonas. [[Kėdainiai]], gimatasis Telegos miestas, buvo J. Radvilos rezidencija, kuri tapo Lietuvos reformatų centru. St. Jaugelio dedikacija yra pirmoji eiliuota lietuviškos knygos lietuvių kalba sukurta dedikaciją.
Spėjama, kad jis yra ir kai kurių originalių giesmių („Giesmė apie pavietą gailingą“ ir kt.) autorius. St. Jaugelio giesmynas rėmėsi lenkiškais kalvinistų giesmynais. Buvo atsisakyta daugelio senųjų giesmių. Šį giesmyną Telega parengė pagal moderniausius reikalavimus. <ref>{{VLE|VIII|591|[[Dainora Pociūtė]]|Steponas Jaugelis-Telega}}</ref>


== Bibliografija ==
== Bibliografija ==

21:48, 16 sausio 2018 versija

Steponas Jaugelis-Telega
Gimė 1600 m.
Kėdainiai
Mirė 1668 m. (~68 metai)
ten pat
Veikla lietuvių raštijos kūrėjas, evangelikų reformatų veikėjas
Alma mater 1648 m. Karaliaučiaus universitetas

Steponas Jaugelis-Telega (apie 1600 m. Kėdainiai1668 m. ten pat) – lietuvių raštijos kūrėjas, evangelikų reformatų veikėjas. Vienas žymiausių XVII a. giesmių kūrėjų ir vertėjų.

Biografija

Gyveno Kėdainiuose, kur mokėsi nežinoma, vertėsi prekyba, valdė kelis dvarelius ir palivarkus. 16281642 m. Evangelikų reformatų bažnyčios Kėdainių sinodo iždininkas, nuo 1640 m. sinodo senjoras pasaulietis. 16311666 m. Kėdainių burmistras, 1648 m. – Kėdainių gimnazijos rektorius. Nuo 1648 m. Karaliaučiaus universitete studijavo teisę.

Steponas Jaugelis- Telega- pirmasis tikrai žinomas miestiečių luomo atstovas lietuvių literatūroje. Kėdainiškis vertėsi javų prekyba, eksportavo juos į Karaliaučių. Telega (rusėniškai- vežimas)- iš tėvo paveldėta pavardė. St. Jaugelis buvo aktyvus reformatų veikėjas- Kėdainių sinodo senjoras ir kt. Kartu su Samueliu Mintvydu ir Jonu Bežimovskiu Vyresniuoju parengė spaudai „Knygą nobažnystės krikščioniškos“ (1653 m., kontrafakcinis leidimas 1684 m.). Šią knygą be St. Jaugelio giesmyno sudaro pamokslų knyga, aiškinama evangelija. St. Jaugelis- Telega laikomas visos knygos pirmojo leidimo vadovu, tačiau visą konvoliutą tvarkė ir vyresnieji prižiūrėtojai bei kunigai. Jis iš lenkų kalbos išvertė svarbiausią knygos dalį „Psolmay Dovida šventa“, kuri tapo lietuvių evangelikų reformatų XVII a.-XVIII a. giedamosios liturgijos pagrindu. Pavadinimas klaidina: šiame vertime yra ne tik apie 80 psalmių, bet ir 160 giesmių.

St. Jaugelis buvo pripažintas Kėdainių poetas. Buvo lyginamas su lenkais M. Rėjumi, J. Kochanovskiu, vokiečių giesmių kūrėju A. Lobvazeriu. Telegos suredaguotas ir išverstas giesmynas- didelis lietuvių poezijos pasiekimas. Knyga turi dedikaciją Jonušui Radvilai. J. Radvilas buvo LDK evangelikų reformatų globėjas, Vilniaus vaivada, nuo 1654- LDK didysis etmonas. Kėdainiai, gimatasis Telegos miestas, buvo J. Radvilos rezidencija, kuri tapo Lietuvos reformatų centru. St. Jaugelio dedikacija yra pirmoji eiliuota lietuviškos knygos lietuvių kalba sukurta dedikaciją.

Spėjama, kad jis yra ir kai kurių originalių giesmių („Giesmė apie pavietą gailingą“ ir kt.) autorius. St. Jaugelio giesmynas rėmėsi lenkiškais kalvinistų giesmynais. Buvo atsisakyta daugelio senųjų giesmių. Šį giesmyną Telega parengė pagal moderniausius reikalavimus. [1]

Bibliografija

  • Knyga nobažnyslės krikščioniškos, 1653, Vilnius, 2004 m.

Šaltiniai

  1. Dainora PociūtėSteponas Jaugelis-Telega. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. VIII (Imhof-Junusas). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2005. 591 psl.