Krokų Lanka: Skirtumas tarp puslapio versijų

Koordinatės: 55°22′ š. pl. 21°19′ r. ilg. / 55.367°š. pl. 21.317°r. ilg. / 55.367; 21.317
Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
U2perkunas (aptarimas | indėlis)
S Pataisytas objekto tipas - ežeras/waterbody
S Informacija apie šalia Krokų lankos esantį pažintinį taką
Eilutė 19: Eilutė 19:
Ežeras jūrinės, limaninės, kilmės. Susidarė [[Nemunas|Nemuno]] sąnašoms atitvėrus [[Kuršių marios|Kuršių marių]] dalį.
Ežeras jūrinės, limaninės, kilmės. Susidarė [[Nemunas|Nemuno]] sąnašoms atitvėrus [[Kuršių marios|Kuršių marių]] dalį.


Ežero šiaurinėje pakrantėje įsikūręs [[Rūgaliai (Šilutė)|Rūgalių]] kaimas, vakarinėje – [[Mingė]]s kaimas. Jis priklauso [[Nemuno deltos RP]].
Ežero šiaurinėje pakrantėje įsikūręs [[Rūgaliai (Šilutė)|Rūgalių]] kaimas, vakarinėje – [[Mingė]]s kaimas. Jis priklauso [[Nemuno deltos RP]]. Krokų lankos rytinėje dalyje įsikūrę [https://www.meldine.lt/single-post/2017/01/26/Tulkiarage Tulkiaragės pažintinis takas].


== Padavimai apie vardo kilmę ==
== Padavimai apie vardo kilmę ==

11:24, 9 sausio 2018 versija

55°22′ š. pl. 21°19′ r. ilg. / 55.367°š. pl. 21.317°r. ilg. / 55.367; 21.317

Krokų Lanka
Krokų lanka iš aukščiau
Krokų lanka iš aukščiau
Krokų lanka iš aukščiau
Vieta Šilutės raj., Lietuva
Plotas 7,87 km²
Kranto linijos ilgis 16,8 km
Kilmė lagūninis
Vidutinis gylis 1,89 m
Didžiausias gylis 2,5 m
Įteka Aukštumala, Zegelinis, Kuražuvinė
Išteka Purvalankis
Vikiteka Krokų Lanka

Krokų Lanka – lagūninio tipo ežeras vakarų Lietuvoje, Šilutės rajone, apie 9 km į vakarus nuo Šilutės. Ežero ilgis – 4,1 km, didžiausias plotis – 3,3 km. Seklus, didžiausias gylis – 2,5 m. Krantai žemi, smėlėti, šiaurinėje dalyje užpelkėję. Vakaruose yra sekli Purvalankio įlanka, o pietvakariuose – gili Didbalės įlanka. Šias įlankas skiria pusiasalis. Prie rytinio kranto yra 2 ha ploto salelė. Ežero atabradas beveik ištisai apaugęs plačia meldų, nendrių, švendrų juosta. Gilesnėse vietose auga plūdės, elodėjos, plunksnalapės. Dugnas padengtas moliu. Į ežerą suteka Aukštumala, Zegelinis (Kampė) ir Kuražuvinė (Kurpinė), pietvakariuose išteka dvi protakos – PurvalankisMiniją) ir ~1 km ilgio ir 100 m pločio bevardė protaka (į Atmatą)[1].

Ežeras jūrinės, limaninės, kilmės. Susidarė Nemuno sąnašoms atitvėrus Kuršių marių dalį.

Ežero šiaurinėje pakrantėje įsikūręs Rūgalių kaimas, vakarinėje – Mingės kaimas. Jis priklauso Nemuno deltos RP. Krokų lankos rytinėje dalyje įsikūrę Tulkiaragės pažintinis takas.

Padavimai apie vardo kilmę

  • Kartą jaunos mergaitės ir berneliai grėbė šieną ir dainavo, buvo gražus Joninių metas. Išgirdo didelį ūžesį ir pamatė juodą debesį atkriokiant. Visi nudūmė į kalvą, o tuo metu iš debesies griaudžiant ir žaibuojant nuaidėjo balsas: „Mano vardą! Mano vardą! Kitaip pražūtis jums!“ Daug vardų suminėjo, bet tikro neatspėjo, kol galiausiai vienas senelis pakėlė galvą ir sušuko: „Krokų lanka!“ Debesis taip ir nukrito, kur jie grėbė. Tad šiandien ši vieta guli po vandeniu ir vadinasi Krokų Lanka. Sako, kad tai kažkur iš Žemaitijos atkeliavęs ir nusileidęs ežeras.
  • Kartą pievoje ganėsi gyvuliai. Po truputį artėjo juodi debesys. Ir pradėjo lyti kaip iš kibiro. Pieva vis tvino ir tvino… gyvuliai pradėjo skęsti. Jie šaukė „krio krio“… Gyvuliai nuskendo ir pagal jų kriokimą ežeras buvo pavadintas Krokų lanka.

Šaltiniai

  • Krokų pievos stebuklai // Dr. Jonas Rimeika. „Kai dar amžina ugnis ruseno. Mažosios Lietuvos padavimai“. 150–153 psl. Kaunas, 1940.
  1. Krokų Lanka. Tarybų Lietuvos enciklopedija, T. 2 (Grūdas-Marvelės). – Vilnius: Vyriausioji enciklopedijų redakcija, 1986. // psl. 409