Transparency International: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Lot-bot-as (aptarimas | indėlis)
S Šablonų peradresavimų šalinimas
Nėra keitimo santraukos
Žyma: Žyma: Išmestos nuorodos
Eilutė 1: Eilutė 1:
{{redirect|Ti}}
[[Vaizdas:Ti prague nov98A.jpg|thumb|300px|Lentelė lyginanti įvairių valstybių verslo konkurencingumo ir korupcijos priklausomybę. Sudaryta kūrybinio plenero [[Praha|Prahoje]] metu, [[1998]] m.]]


'''Transparency International Lietuvos skyrius (TILS)''' – tai ne pelno siekianti, nepolitinė organizacija, tarptautinės organizacijos „Transparency International“ padalinys, Lietuvoje veikiantis nuo 2000 m. birželio 6 d. Šios organizacijos steigėjas – Atviros Lietuvos fondas. TILS vadovauja Sergejus Muravjovas.
'''Transparency International (TI)''' – pasaulinė nevyriausybinė organizacija, tirianti įvairaus pobūdžio (taip pat ir politinę) [[korupcija|korupciją]]. Organizacija visuomenei dažniausiai pažįstama dėl jos kasmet skelbiamo [[korupcijos suvokimo indeksas|korupcijos suvokimo indekso]] – lyginamojo pobūdžio pasaulinės korupcijos sąvado.


== TILS veiklos tikslas ir uždaviniai ==
TI Lietuvos skyrius (TILS), vadovaujamas Sergejaus Muravjovo, atlieka korupcijos tyrimus įvairiose socialinėse, verslo, politikos ir pan. aplinkose.


Pagrindinis TILS veiklos tikslas – skatinti pilietines antikorupcines iniciatyvas bei jų organizavimą Lietuvoje.
== TILS finansavimas ==
Pagrindiniai TILS uždaviniai:<br>
TILS gauna paramą iš įvairių šaltinių, įskaitant vyriausybes, fondus, privatų sektorių ir nepriklausomus asmenis. Didžiausi TI LIetuvos skyriaus rėmėjai [[2006]] m. buvo: [[Atviros Lietuvos fondas]], ES/TI sekretoriatas, [[Mažeikių nafta|AB Mažeikių nafta]], UAB Fermentas, [[MG Baltic]], UAB Baltic Orthoservice, ES/Viešosios politikos centras „Providus“ ([[Latvija]]), [[JTO|Jungtinių Tautų]] vystymo programa, [[JAV]] ambasada, Baltijos-Amerikos partnerystės programa.
• Formuoti ir skatinti nepakantumą korupcijai Lietuvos visuomenėje;<br>
• Sistemingai rinkti ir platinti antikorupcinio pobūdžio informaciją;<br>
• Inicijuoti ir organizuoti tyrimus, skirtus korupcijos fenomeno analizei;<br>
• Rengti mokymo priemones bei edukacines programas, skirtas antikorupcinei problematikai.


== Kai kurie TILS tyrimų rezultatai ir išvados ==
== TILS veikla ==
„Transparency International“ Lietuvos skyrius veikia pagal projektinės veiklos modelį. Šiuo metu pagrindiniai organizacijos siekiai yra užtikrinta kompleksinė apie korupciją pranešančių asmenų apsauga bei Lietuvos Junginių Tautų konvencijos prieš korupciją reikalavimų įgyvendinimas.
[[2007]] m. atliktų tyrimų išvadose buvo pateikta lietuvos verslininkų nuomonė apie Lietuvos institucijų korumpuotumą: beveik 94 % apklaustųjų mano, kad korumpuota ir labai korumpuota yra valdžia, per 79 % - žiniasklaida, beveik 63 % - verslas, per 36 % - NVO ir beveik 24 % - religinės organizacijos. <ref> [http://www.transparency.lt/new/images//media_skaidrumas_www.pdf www.transparency.lt Skaidresnės žiniasklaidos link 2007-05] </ref>


TILS analizuoja galimas spragas teisės aktuose ir jų projektuose bei galimybes stiprinti antikorupcinį reguliavimą, nacionalinių ir institucinių antikorupcinių programų ir priemonių efektyvumą, korupcijos apraiškas viešuosiuose pirkimuose, korupciją valstybės ir savivaldybių institucijose bei privačiame sektoriuje ir valstybinių ir savivaldos institucijų turimos informacijos prieinamumą piliečiams .
Respondentai, kurie turėjo reikalų su tyrėjų išvardintomis 16 nacionalinės reikšmės žiniasklaidos priemonių per pastaruosius 2 metus, buvo paprašyti įvertinti jų skaidrumą. Kaip neskaidriausios žiniasklaidos priemonės buvo įvardinti nacionaliniai dienrašciai „[[Respublika (dienraštis)|Respublika]]“, „[[Vakaro žinios]]“ ir „[[Lietuvos rytas]]“, o skaidriausios – „[[Verslo žinios]]“, „[[Valstiečių laikraštis]]“ ir „[[LTV]]“.
Taip pat daug dėmesio skiria žiniasklaidos skaidrumui, viešųjų finansų ir viešųjų pirkimų skaidrumui, skaidrumo iniciatyvoms interneto erdvėje, jų kūrimui, antikorupciniam švietimui ir piliečių įgalinimui, jaunimo sąžiningumo skatinimui ir įsitraukimui į antikorupcines iniciatyvas.


== TILS projektai ==
[[2007]] m. gruodį televizijos pokalbių laidoje su [[Leonidas Donskis|Leonidu Donskiu]] tuometinis TILS vadovas [[Rytis Juozapavičius]] apibendrino jo 3-jų metų veiklos organizacijoje patirtį. Anot jo, tyrimai parodė, jog 70 nuošimčių Lietuvos verslininkų tiki, kad kyšininkavimas yra efektyvu; nuo [[2004]] m. praktiškai visiškai apleistas korupcijos kontrolės darbo baras, vyksta tiktai „popierinė“ korupcijos kontrolė; ryškesnė sėkmės kovoje su korupcija istorija būtų tik [[Valstybinė mokesčių inspekcija|Valstybinės mokesčių inspekcijos]], kurios kyšininkavimo indeksai lyginant [[2002]] metus, kai 19 iš 100 prisipažino, kad yra davę kyšių, su [[2005]] metais – tik 3 iš 100 – kyšininkavimo indeksas gerokai sumažėjo. R. Juozapavičius pripažino, jog su „didžiąja“ korupcija kovoti labai sunku, pateikdamas kovotojo su korupcija iš Hong Kongo Bertrand de Speville patarimą: „niekada nepradėkite kovoti su galingiausiais korupcionieriais – pasaulio patirtis rodo, kad jūs pralaimėsite. Pradėkite nuo smulkesnių, sukaupkit jėgas ir tada pereikite prie galingesnių. Tie galingi korupciniai tinklai iš tikrųjų yra politika, verslas, žiniasklaida. Jie turi užtektinai resursų, užtektinai galios.“ <ref> [http://bernardinai.lt/index.php?url=articles/70974 www.bernardinai.lt 'Rytis Juozapavičius. Apie korupciją Lietuvoje' 2007-12-11] </ref>
[http://www.transparency.lt/saziningumo-mokyklu-tinklas/ Sąžiningumo mokyklų tinklas]. „Sąžiningumo mokyklų tinklas“ yra neformali iniciatyva, prasidėjusi 2014 m. gruodžio 9-ąją, prie kurios gali prisijungti bet kuri sąžiningumo ir skaidrumo vertybes puoselėjanti Lietuvos mokykla. Tinklo tikslas – suteikti Lietuvos mokykloms, puoselėjančioms sąžiningumo ir skaidrumo vertybes kasdieniame mokinių gyvenime, galimybę lengviau planuoti ir įgyvendinti sąžiningumo iniciatyvas, surasti bendraminčius bei dalintis geraisiais pavyzdžiais. Tapdamos „Sąžiningumo mokyklų tinklo“ narėmis, mokyklos pasirašo Sąžiningumo deklaraciją, o moksleiviai ne tik įsitraukia į diskusiją apie sąžiningumą, bet ir pasižada jo siekti. Prie iniciatyvos prisijungusias mokyklas galite pamatyti [http://www.transparency.lt/saziningumo-mokyklu-tinklas/ čia].

[http://skaidrumas.lt/imones Privataus sektoriaus skaidrumas]. Didžiausių Lietuvoje veikiančių įmonių skaidrumo tyrimas - tai TILS iniciatyva, kuria siekiama paprastai ir aiškiai parodyti, kiek informacijos apie savo veiklą pateikia įmonės. Tyrime vertintos įmonės atrinktos pagal 2016 m. pardavimų pajamas, viešinamas “Verslo žiniose” bei pačių įmonių interneto svetainėse. Atlikus interneto svetainių analizę rezultatai buvo siunčiami visoms įmonėms, joms sudaryta galimybė pradėti viešinti trūkstamą informaciją ir taip pakoreguoti savo įvertinimą. Įmonių svetainių turinys buvo vertinamas 2017 m. rugpjūčio – rugsėjo mėn. Svetainėje pateikiami didžiausių įmonių vertinimai tiek 2014 metais, tiek 2017 metais. Plačiau [http://skaidrumas.lt/imones čia].

[http://www.transparency.lt/wp-content/uploads/2017/09/Seimo-nariu-susitikimai_2017.pdf Seimo narių susitikimai]. TILS komanda peržiūrėjo Seimo narių darbotvarkėse ir asmeninėse svetainėse 2017 m. Pavasario sesijos metu (kovo 10 d. – rugpjūčio 16 d.) pateiktą informaciją apie susitikimus su interesų grupėmis ir pastebėjo jog: 1) Savo darbotvarkes viešina mažiau kaip pusė parlamentarų; 2) Susitikimų turinys – ne visada aiškus. Daugiau informacijos apie tyrimą ir jo rezultatus rasite [http://www.transparency.lt/wp-content/uploads/2017/09/Seimo-nariu-susitikimai_2017.pdf čia].

[http://transparency.lt/wp-content/uploads/2016/11/kaip_pasiekti_mazaja_pergale_201610.pdf Kaip pasiekti mažąją pergalę: Lazdynų poliklinikos atvejis]. Pasitelkdami socialinio dizaino metodus, 2016 m. TILS komanda įgyvendino tyrimą Lazdynų poliklinikoje. Tyrimo metu, keičiant poliklinikos aplinką, buvo siekiama suprasti, kaip tai netiesiogiai gali paveikti pacientų, gydytojų bei poliklinikos personalo elgesį, jų požiūrį į gydymo įstaigą, didinti skaidrumą ir mažinti kyšininkavimą. Lazdynų poliklinikoje vienu metu buvo įgyvendintos šios iniciatyvos:

• „Vitaminų laboratorija“. Poliklinikos laukiamais dviems mėnesiams buvo paverstas interaktyvia paslaugų vertinimo erdve, kurioje visi pacientai buvo aktyviai kviečiami įvertinti savo apsilankymą gydymo įstaigoje.<br>
• „Gero vizito pas šeimos gydytoją sudėtis“. Šios iniciatyvos metu buvo suburta šeimos gydytojų bendruomenė ir pirmą kartą vyko diskusija bei buvo kviečiama pasirinkti šeimos gydytojams svarbiausias vertybes dirbant su pacientais.
Po atlikto tyrimo pastebėta, jog „Vitaminų laboratorijoje“ dalyvavę pacientai geriau vertina Lazdynų poliklinikos paslaugas ir yra labiau linkę rekomenduoti polikliniką kitiems. Iniciatyvos prisidėjo prie pacientų ir gydytojų santykių pagerėjimo. Plačiau [http://transparency.lt/wp-content/uploads/2016/11/kaip_pasiekti_mazaja_pergale_201610.pdf čia].

== TILS įrankiai ==
[http://manoseimas.lt/ Mano Seimas] – sužinok, ką veikia Seimo nariai.
[https://nvoatlasas.lt/ NVO atlasas] – sužinok apie NVO veikimą Lietuvoje.
[http://atvirasteismas.lt/ Atviras teismas] – sužinok, kaip veikia teisėjai.
[http://stirna.info/ S.T.I.R.NA] – pamatyk, kam priklauso žiniasklaida.
[http://www.jurgiokepure.lt/2015-2019/vilniaus-miesto Jurgio kepurė] – sužinok apie savivaldos politikų interesus.
[http://parasykjiems.lt/ Parašyk jiems] – parašyk laišką savo atstovui.
[http://www.skaidrumolinija.lt/ Skaidrumo linija] – pranešk apie korupciją ar biurokratizmą.
[http://transparencyschool.org/ Transparency School] – dalyvauk pasaulinėje skaidrumo mokykloje.

== TILS finansavimas ==
Informaciją apie kasmetinius TILS finansavimo šaltinius galima rasti [http://www.transparency.lt/atskaitingumas/ čia].


== Taip pat skaitykite ==
== TILS komanda ==
Informaciją apie TILS komandą galima rasti [http://www.transparency.lt/struktura/ čia].
[[Korupcijos suvokimo indeksas]]


== Nuorodos ==
== Nuorodos ==

12:19, 11 gruodžio 2017 versija

Transparency International Lietuvos skyrius (TILS) – tai ne pelno siekianti, nepolitinė organizacija, tarptautinės organizacijos „Transparency International“ padalinys, Lietuvoje veikiantis nuo 2000 m. birželio 6 d. Šios organizacijos steigėjas – Atviros Lietuvos fondas. TILS vadovauja Sergejus Muravjovas.

TILS veiklos tikslas ir uždaviniai

Pagrindinis TILS veiklos tikslas – skatinti pilietines antikorupcines iniciatyvas bei jų organizavimą Lietuvoje. Pagrindiniai TILS uždaviniai:
• Formuoti ir skatinti nepakantumą korupcijai Lietuvos visuomenėje;
• Sistemingai rinkti ir platinti antikorupcinio pobūdžio informaciją;
• Inicijuoti ir organizuoti tyrimus, skirtus korupcijos fenomeno analizei;
• Rengti mokymo priemones bei edukacines programas, skirtas antikorupcinei problematikai.

TILS veikla

„Transparency International“ Lietuvos skyrius veikia pagal projektinės veiklos modelį. Šiuo metu pagrindiniai organizacijos siekiai yra užtikrinta kompleksinė apie korupciją pranešančių asmenų apsauga bei Lietuvos Junginių Tautų konvencijos prieš korupciją reikalavimų įgyvendinimas.

TILS analizuoja galimas spragas teisės aktuose ir jų projektuose bei galimybes stiprinti antikorupcinį reguliavimą, nacionalinių ir institucinių antikorupcinių programų ir priemonių efektyvumą, korupcijos apraiškas viešuosiuose pirkimuose, korupciją valstybės ir savivaldybių institucijose bei privačiame sektoriuje ir valstybinių ir savivaldos institucijų turimos informacijos prieinamumą piliečiams . Taip pat daug dėmesio skiria žiniasklaidos skaidrumui, viešųjų finansų ir viešųjų pirkimų skaidrumui, skaidrumo iniciatyvoms interneto erdvėje, jų kūrimui, antikorupciniam švietimui ir piliečių įgalinimui, jaunimo sąžiningumo skatinimui ir įsitraukimui į antikorupcines iniciatyvas.

TILS projektai

Sąžiningumo mokyklų tinklas. „Sąžiningumo mokyklų tinklas“ yra neformali iniciatyva, prasidėjusi 2014 m. gruodžio 9-ąją, prie kurios gali prisijungti bet kuri sąžiningumo ir skaidrumo vertybes puoselėjanti Lietuvos mokykla. Tinklo tikslas – suteikti Lietuvos mokykloms, puoselėjančioms sąžiningumo ir skaidrumo vertybes kasdieniame mokinių gyvenime, galimybę lengviau planuoti ir įgyvendinti sąžiningumo iniciatyvas, surasti bendraminčius bei dalintis geraisiais pavyzdžiais. Tapdamos „Sąžiningumo mokyklų tinklo“ narėmis, mokyklos pasirašo Sąžiningumo deklaraciją, o moksleiviai ne tik įsitraukia į diskusiją apie sąžiningumą, bet ir pasižada jo siekti. Prie iniciatyvos prisijungusias mokyklas galite pamatyti čia.

Privataus sektoriaus skaidrumas. Didžiausių Lietuvoje veikiančių įmonių skaidrumo tyrimas - tai TILS iniciatyva, kuria siekiama paprastai ir aiškiai parodyti, kiek informacijos apie savo veiklą pateikia įmonės. Tyrime vertintos įmonės atrinktos pagal 2016 m. pardavimų pajamas, viešinamas “Verslo žiniose” bei pačių įmonių interneto svetainėse. Atlikus interneto svetainių analizę rezultatai buvo siunčiami visoms įmonėms, joms sudaryta galimybė pradėti viešinti trūkstamą informaciją ir taip pakoreguoti savo įvertinimą. Įmonių svetainių turinys buvo vertinamas 2017 m. rugpjūčio – rugsėjo mėn. Svetainėje pateikiami didžiausių įmonių vertinimai tiek 2014 metais, tiek 2017 metais. Plačiau čia.

Seimo narių susitikimai. TILS komanda peržiūrėjo Seimo narių darbotvarkėse ir asmeninėse svetainėse 2017 m. Pavasario sesijos metu (kovo 10 d. – rugpjūčio 16 d.) pateiktą informaciją apie susitikimus su interesų grupėmis ir pastebėjo jog: 1) Savo darbotvarkes viešina mažiau kaip pusė parlamentarų; 2) Susitikimų turinys – ne visada aiškus. Daugiau informacijos apie tyrimą ir jo rezultatus rasite čia.

Kaip pasiekti mažąją pergalę: Lazdynų poliklinikos atvejis. Pasitelkdami socialinio dizaino metodus, 2016 m. TILS komanda įgyvendino tyrimą Lazdynų poliklinikoje. Tyrimo metu, keičiant poliklinikos aplinką, buvo siekiama suprasti, kaip tai netiesiogiai gali paveikti pacientų, gydytojų bei poliklinikos personalo elgesį, jų požiūrį į gydymo įstaigą, didinti skaidrumą ir mažinti kyšininkavimą. Lazdynų poliklinikoje vienu metu buvo įgyvendintos šios iniciatyvos:

• „Vitaminų laboratorija“. Poliklinikos laukiamais dviems mėnesiams buvo paverstas interaktyvia paslaugų vertinimo erdve, kurioje visi pacientai buvo aktyviai kviečiami įvertinti savo apsilankymą gydymo įstaigoje.
• „Gero vizito pas šeimos gydytoją sudėtis“. Šios iniciatyvos metu buvo suburta šeimos gydytojų bendruomenė ir pirmą kartą vyko diskusija bei buvo kviečiama pasirinkti šeimos gydytojams svarbiausias vertybes dirbant su pacientais. Po atlikto tyrimo pastebėta, jog „Vitaminų laboratorijoje“ dalyvavę pacientai geriau vertina Lazdynų poliklinikos paslaugas ir yra labiau linkę rekomenduoti polikliniką kitiems. Iniciatyvos prisidėjo prie pacientų ir gydytojų santykių pagerėjimo. Plačiau čia.

TILS įrankiai

Mano Seimas – sužinok, ką veikia Seimo nariai. NVO atlasas – sužinok apie NVO veikimą Lietuvoje. Atviras teismas – sužinok, kaip veikia teisėjai. S.T.I.R.NA – pamatyk, kam priklauso žiniasklaida. Jurgio kepurė – sužinok apie savivaldos politikų interesus. Parašyk jiems – parašyk laišką savo atstovui. Skaidrumo linija – pranešk apie korupciją ar biurokratizmą. Transparency School – dalyvauk pasaulinėje skaidrumo mokykloje.

TILS finansavimas

Informaciją apie kasmetinius TILS finansavimo šaltinius galima rasti čia.

TILS komanda

Informaciją apie TILS komandą galima rasti čia.

Nuorodos

Išnašos