Treniruoklis (sporte): Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
CommonsDelinker (aptarimas | indėlis)
Išimama iliustracija CrossTrainer.JPG, kurią naudotojas Jcb pašalino Commons projekte
CommonsDelinker (aptarimas | indėlis)
Išimama iliustracija LegPressMachineExercise.JPG, kurią naudotojas Jcb pašalino Commons projekte
Eilutė 34: Eilutė 34:
Vaizdas:Smith machine.GIF|Smito treniruoklis
Vaizdas:Smith machine.GIF|Smito treniruoklis
Vaizdas:CableMachineUprightRow.JPG|Traukimas
Vaizdas:CableMachineUprightRow.JPG|Traukimas
Vaizdas:LegPressMachineExercise.JPG|Kojų lenkimas
|Kojų lenkimas
Vaizdas:LegExtensionMachineExercise.JPG| Kojų tiesimas
Vaizdas:LegExtensionMachineExercise.JPG| Kojų tiesimas
</gallery>
</gallery>

00:34, 20 spalio 2017 versija

Treniruoklių salė

Treniruoklis - įrenginys, skirtas fizinei organizmo būklei gerinti, taip pat naudojamas sporte. Gali būti specialios sporto salės su treniruokliais, vadinamos treniruoklių salėmis (angl. gym).

Sportiniai treniruokliai gali būti kelių rūšių:

  • Kardiotreniruokliai - elektroniniai įrenginiai, leidžiantis reguliuoti apkrovą, - jie skirti gerinti bendrą organizmo (ypač širdies) fizinę būklę ir savijautą, taip pat mažinti antsvoriui.
  • Jėgos treniruokliai - dažniausiai mechaniniai įrenginiai, skirti raumenų jėgai ir ištvermei lavinti.

Kardiotreniruokliai

Kardiotreniruokliai daugiausiai skirti gerinti bendrą organizmo (ypač širdies) būseną, pratimų dėka mažinti antsvorį. Naudojami apšilimui treniruočių metu, taip pat dažnai skiriami žmonėms, sergantiems ar turintiems polinkį į širdies ligas. Naudojant kardiotreniruoklį dėl fizinio krūvio gerinama kraujotaka, stiprinama širdis ir ištvermė, be to, deginamos kalorijos ir mažinamas antsvoris. Sportuojant su kardiotreniruokliais galima pasirinkti individualią programą, priklausomai nuo fizinės būklės ir savijautos.

Populiariausi kardiotreniruokliai: bėgimo takelis (treniruoklis), dviratis (treniruoklis), elipsinis treniruoklis ir kt. Kardiotreniruokliuose dažniausiai yra įmontuotas ekranas, kuriame galima stebėti laiką, apkrovą, pulsą, kraujospūdį ir kt. Taip pat yra pultas, kuriame mygtukais galima reguliuoti apkrovą, greitį ir pan.

Jėgos treniruokliai

Prieš treniruotę su jėgos treniruokliais būtina padaryti apšilimą (dažniausiai su kardiotreniruokliais arba šokdyne).

Daugelis sportininkų (ypač profesionaliajame sporte) labiausiai vertina treniruotes su laisvais svarmenimis: diskais, grifais ir svarmenimis. Taip galima ne tik greičiau užsiauginti raumenis, bet ir pagerinti judesių koordinaciją. Treniruokliai su laisvais svoriais (kartais vadinami staklėmis) gali būti su sunkiais diskais arba skirti dirbti su štanga ir svarmenimis. Staklių (suolo) konstrukcija turi būti patikima, o štangos atramos turi atlaikyti maksimalų svorį. Taip pat svarbus yra atstumas tarp atramų ir jų aukščio reguliavimo galimybė.

Siekiant lavinti įvairias raumenų grupes, naudojamas universalus jėgos treniruoklis su keičiamais svoriais, kurie leidžia kontroliuoti kūno raumenų apkrovą. Treniruokliai su įmontuotais svarmenimis tinka pradėjusiems treniruotis, nes jie saugesni ir leidžia treniruoti konkrečią raumenų grupę.

Universalų jėgos treniruoklį dažniausiai sudaro apie 5 cm storio plieno profilio konstrukcija su svoriais, traukomais trosu.

Yra jėgos treniruoklių (pvz., pilvo presui lavinti), kuriuose kaip apkrova naudojamas sportininko svoris. Su jais gerai treniruoti jėgą, ištvermę ir lankstumą. Apkrovos lygį galima keisti keičiant suoliuko palinkimo kampą arba naudojant papildomus svarmenis.

Nuorodos