Eysenck asmenybės klausimynas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Lot-bot-as (aptarimas | indėlis)
S Šablonų peradresavimų šalinimas
S panaikinta Kategorija:Asmenybė; įtraukta Kategorija:Asmenybės testai naudojant HotCat
 
Eilutė 20: Eilutė 20:
{{Išnašos}}
{{Išnašos}}


[[Kategorija:Asmenybė]]
[[Kategorija:Asmenybės testai]]

Dabartinė 08:59, 5 rugpjūčio 2017 versija

Eysenck asmenybės klausimynas – psichologijoje naudojamas klausimynas, skirtas įvertinti žmogaus asmenybės bruožus. Šį klausimyną sukūrė psichologai Hans Eysenck ir Sybil B. G. Eysenck.[1]

Hanso Eysencko teorija iš esmės yra paremta fiziologija ir genetika. Nors H. Eysenckas buvo bihevioristas, manęs, kad didelę reikšmę asmenybės formavimuisi turi išmokimas, tačiau jis tvirtino, kad egzistuojančius asmenybės skirtumus lemia genetinis paveldimumas. Todėl Hans Eysenck domėjosi tuo, kas įprastai vadinama temperamentu.

Temperamentas – tai genetiškai nulemtas žmogaus asmenybės aspektas, kuris gali stebimas nuo pat gimimo ar net iki jo. Aprašydamas temperamentu pagrįstą teoriją, Eysenckas neatmetė galimybės, kad kai kurie asmenybės aspektai yra išmokstami, tačiau juos tirti jis paliko kitiems tyrėjams.

Dimensijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Eysenck iš pradžių asmenybę apibrėžė kaip dvi biologinio pagrindu paremtas nepriklausomas temperamento dimensijas - E ir N, bet vėliau išplėtė savo koncepciją, įtraukdamas ir trečią - P, dimensiją.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Hans Jürgen Eysenck & Sybil B. G. Eysenck (1975). Manual of the Eysenck Personality Questionnaire. London: Hodder and Stoughton.