Vaclovas Kedys: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Nėra keitimo santraukos
Nėra keitimo santraukos
Eilutė 13: Eilutė 13:
Ilgus metus Vaclovas Kedys giedojo Šiaulių Šv. Jurgio parapijos chore. Nuo [[1989]] m. – Šiaulių kamerinio choro „Bičiuliai“ chormeisteris ir dainininkas.
Ilgus metus Vaclovas Kedys giedojo Šiaulių Šv. Jurgio parapijos chore. Nuo [[1989]] m. – Šiaulių kamerinio choro „Bičiuliai“ chormeisteris ir dainininkas.


V. Kedys – [[Šiauliai|Šiaulių]] miesto ir rajono dainų švenčių dirigentas, respublikinių dainų švenčių konsultantas. [[1986]] jis apdovanotas Kultūros žymūno ženklu.
V. Kedys – [[Šiauliai|Šiaulių]] miesto ir rajono dainų švenčių dirigentas, respublikinių dainų švenčių konsultantas. [[1986]] apdovanotas Kultūros žymūno ženklu. Už aktyvią bei produktyvią švietėjišką ir kūrybinę veiklą puoselėjant vokalinę muziką ir populiarinant chorinio dainavimo tradicijas Lietuvoje ne kartą buvo apdovanotas garbės, padėkos raštais bei diplomais.


V. Kedys palaidotas Kairėnų kapinėse, Vilniuje.
V. Kedys palaidotas Kairėnų kapinėse, Vilniuje.

20:26, 10 liepos 2017 versija

Vaclovas Kedys (1930 m. lapkričio 30 d. Mankaičių k., Šilalės r. – 2015 m. spalio 28 d. Šiauliuose), pedagogas ir chorvedys.

Biografija

Mokėsi Skaudvilės vidurinėje mokykloje ir Klaipėdos mokytojų seminarijoje, dainavo choruose. Už vadinamąją antitarybinę veiklą 1950 m. gegužės 22 d. saugumo agentų suimtas, pusmetį kalintas ir nuteistas 25 metams. Stalinui mirus, bausmė sumažinta iki šešerių metų. 19511956 gyveno Sibire (Vorkutoje), kur dirbo statybose ir šachtose. 1956 amnestuotas ir grįžo į Lietuvą. 19571961 choro dirigavimo mokėsi Šiaulių muzikos mokykloje (dėst. A. Masiūnas), 19611967 choro dirigavimą neakivaizdiniu būdu studijavo Lietuvos valstybinėje konservatorijoje (dėst. V. Arnastauskas ir J. Vadauskas).

Nuo 1959 Šilėnų (Šiaulių r.) septynmetės mokyklos muzikos mokytojas ir vaikų choro vadovas. 19611963 muzikos ir dainavimo mokytojas, vaikų ir vyresniųjų klasių mergaičių chorų vadovas Šiaulių 5-ojoje vidurinėje mokykloje. Metus buvo Ginkūnų kultūros namų direktorius ir mišriojo choro vadovas, o nuo 1963 vėl Šilėnų septynmetės mokyklos muzikos ir kitų disciplinų mokytojas.

Nuo 1965 Šiaulių pedagoginio instituto Muzikos katedros dėstytojas. 19712005 vyr. dėstytojas. Studentams parengė įvairių mokymo priemonių ir paskelbė straipsnių Šiaulių miesto ir respublikinėje spaudoje, išleido metodinių leidinių, sukūrė muzikos kūrinių chorams. Publikuoti leidiniai: „Skambėk, dainuže“, „Pratimų, dainų ir pjesių akordeonui rinkinys pradinio mokymo specialybės stacionarinio ir neakivaizdinio skyrių studentams“ ir t. t. Skaitė pranešimus meninio ugdymo pradinėje mokykloje klausimais įvairiose mokslinėse konferencijose universitete bei Lietuvos Respublikoje. Nuo 1966 instituto (universiteto) merginų choro „Pavasaris“ chormeisteris. Šiam chorui aranžavo nemažai giesmių ir dainų.

19621981 Šiaulių mokytojų mišriojo choro „Varsa" chormeisteris, 19691991 Šiaulių prekybos valdybos mišriojo choro chormeisteris, 19761988 Šiaulių televizorių gamyklos vyrų choro chormeisteris – dirigentas.

Ilgus metus Vaclovas Kedys giedojo Šiaulių Šv. Jurgio parapijos chore. Nuo 1989 m. – Šiaulių kamerinio choro „Bičiuliai“ chormeisteris ir dainininkas.

V. Kedys – Šiaulių miesto ir rajono dainų švenčių dirigentas, respublikinių dainų švenčių konsultantas. 1986 apdovanotas Kultūros žymūno ženklu. Už aktyvią bei produktyvią švietėjišką ir kūrybinę veiklą puoselėjant vokalinę muziką ir populiarinant chorinio dainavimo tradicijas Lietuvoje ne kartą buvo apdovanotas garbės, padėkos raštais bei diplomais.

V. Kedys palaidotas Kairėnų kapinėse, Vilniuje.

Šaltinis

Boleslovas Zubrickas. Pasaulio lietuvių chorvedžiai: enciklopedinis žinynas. Vilnius, 1999. Informacijos publikavimui gautas žodinis autoriaus leidimas.