Haris Poteris ir Azkabano kalinys: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Nėra keitimo santraukos
Žymos: Keitimas mob. telefonu Keitimas įskiepiu mobiliesiems
Eilutė 25: Eilutė 25:


== Siužetas ==
== Siužetas ==

{{spoil}}
Burtininkų pasaulyje pasirodo gandai apie iš Azkabano kalėjimo pabėgusį kalinį Sirijų Bleką. Pasak Magijos ministro, Blekas – itin pavojingas, nes kadaise buvo dešinioji [[Valdovas Voldemortas|Valdovo Voldemorto]] ranka. Taip pat visa magijos visuomenė galvoja, kad Blekas yra pasiryžęs nužudyti Harį Poterį, tačiau kaip vėliau paaiškėja, Blekas ne tik, kad nenori pakenkti Hariui, tačiau yra pasiryžęs jam padėti.
Burtininkų pasaulyje pasirodo gandai apie iš Azkabano kalėjimo pabėgusį kalinį Sirijų Bleką. Pasak Magijos ministro, Blekas – itin pavojingas, nes kadaise buvo dešinioji [[Valdovas Voldemortas|Valdovo Voldemorto]] ranka. Taip pat visa magijos visuomenė galvoja, kad Blekas yra pasiryžęs nužudyti Harį Poterį, tačiau kaip vėliau paaiškėja, Blekas ne tik, kad nenori pakenkti Hariui, tačiau yra pasiryžęs jam padėti.



19:21, 24 gegužės 2017 versija

Hario Poterio knyga
Haris Poteris ir Azkabano kalinys
Autorius(ė) J. K. Rowling
Žanras apysaka
Knygos nr. Trečia
Pardavimų skaičius ~61 milijonų
Istorijos laikas 1993–1994
Originalas
Pavadinimas Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Valstybė Jungtinė Karalystė
Kalba anglų k.
Viršelio dailininkas(ė) Jungtinė Karalystė Cliff Wright
Jungtinės Amerikos Valstijos Mary GrandPré
Leidėjai Bloomsbury Publishing PLC, Scholastic Press, Raincoast Books
Išl. data Jungtinė Karalystė 1999 m. liepos 8 d.
Jungtinės Amerikos Valstijos 1999 m. rugsėjo 22 d.
Skyriai 22
Puslapių sk. Jungtinė Karalystė 317
Jungtinės Amerikos Valstijos 435
Lietuviška versija
Vertėjas(a) Zita Marienė
Leidykla Alma littera
Išl. metai 2001 m.
Viršelio dailininkas(ė) padarytas pagal JAV versijos viršelį
Skyriai 22
Puslapių sk. 336
ISBN ISBN 9955-08-087-6
Prieš ją Haris Poteris ir Paslapčių kambarys
Po jos Haris Poteris ir Ugnies taurė

Haris Poteris ir Azkabano kalinys – trečioji britų rašytojos J. K. Rowling knyga iš serijos apie berniuką burtininką Harį Poterį. Knyga išleista 1999 m. liepos 8 d., o ja besiremiantis filmas – 2004 m. gegužės 31 d. Jungtinėje Karalystėje ir liepos 4 d. JAV bei daugelyje kitų šalių.

ISBN 9955-08-087-6

Siužetas

Burtininkų pasaulyje pasirodo gandai apie iš Azkabano kalėjimo pabėgusį kalinį Sirijų Bleką. Pasak Magijos ministro, Blekas – itin pavojingas, nes kadaise buvo dešinioji Valdovo Voldemorto ranka. Taip pat visa magijos visuomenė galvoja, kad Blekas yra pasiryžęs nužudyti Harį Poterį, tačiau kaip vėliau paaiškėja, Blekas ne tik, kad nenori pakenkti Hariui, tačiau yra pasiryžęs jam padėti.

Saugumo sumetimais visus mokslo metus Hogvartse yra paliktas būrys Azkabano sargybinių – psichų. Taip pat akylai yra prižiūrimas ir Haris. Jam netgi neleidžiama lankytis burtininkų miestelyje – Kiauliasodyje. Tačiau Haris vistik sugeba ištrūkti ir apsilankęs Kiauliasodyje nugirsta ministro ir kelių mokytojų pokalbį apie Bleką ir sužino, jog Blekas kadais buvo geriausias jo tėčio draugas, dėl kurio kaltės mirė jo tėvai. Haris nori sumedžioti Bleką, tačiau nuo šios minties jį atkalba profesorius Lubinas, naujasis Apsigynimo nuo juodosios magijos mokytojas.

Kūrinio pabaigoje atskleidžiama nemažai paslapčių apie kai kuriuos veikėjus, nes Ronį į „Žviegiančią būdą“ įsitempia didelis juodas šuo, kuris iš tiesų yra Sirijus Blekas. Haris su Hermiona seka Roniui ir Sirijui įkandin. Galiausiai paaiškėja, kad Blekas nori nužudyti ne Harį, o Ronio žiurkę Susną. Draugai už tai palaiko jį pamišėliu, tačiau vėliau pasirodo Lubinas, kuris tvirtina tą patį ir netgi ima bičiuliuotis su Bleku. Draugai pasimetę. Jie nenori tikėti Lubinu, kuris, kaip įspėjo Hermiona, yra vilkolakis. Padėtį dar labiau įkaitina pasirodęs Sneipas. Jis ima ir suriša Lubiną bei Bleką. Tačiau tuomet visi trys draugai nuginkluoja ir stipriai pritrenkia Sneipą (kažkodėl jie staiga ėmė ir patikėjo Bleku). Tuomet Lubinui su Bleku leidžiama paimti Ronio žiurkę. Įvyksta keistas dalykas – žiurkė virsta mažu ir nuskurusiu žmogumi – Piteriu Trumpuliu. Pasirodo, kad tiek Sirijus Blekas, tiek ir Trumpulis yra animagai (animagu buvo ir Hario tėtis Džeimsas). Trys iš ketveriukės susirenka vienoje vietoje, tačiau aplinkybės ne visai malonios, kadangi paaiškėja, jog ne Blekas, o Trumpulis išdavė Hario tėvus. Lubinas su Bleku nori nužudyti Trumpulį, tačiau Haris juos sustabdo…

Visi laimingi žengia atgal į Hogvartsą. Haris jau svajoja, kad gyvens su Bleku, nes šis – jo krikštatėvis. Tačiau viską sužlugdo pilnatis. Remas Lubinas virsta vilkolakiu. Tuo pasinaudojęs, Trumpulis pabėga, pasivertęs žiurke. Sirijų apsupa būrys psichų, tačiau paskutinę sekundę juos kažkas nuveja ir visi išsigelbsti. Sirijus iš karto uždaromas ir jo laukia egzekucija. Haris su Hermiona puola jo gelbėti. Hermiona išduoda savo paslaptį-profesorė Makgonagal leido jai visus metus naudotis Laiko atsuktuvu, kad galėtų spėti į visas pamokas.

Laikas darsyk atsukamas ir Haris grįžta keliomis valandomis atgal. Pakeliui Haris su Hermiona išgelbsti dar ir myriop nuteistą hipogrifą Kietasprandį. Su juo jie nuskrenda iki ketvirto aukšto lango, kur kalinamas Sirijus ir jį taip pat išgelbsti. Sirijus pabėga, o draugai pasileidžia atgal į ligoninę…

Nuorodos