Citokinas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Sukurta verčiant puslapį „Cytokine
(Jokio skirtumo)

10:20, 23 gegužės 2017 versija

Citokinai yra maži baltymai, kurie yra svarbūs ląstelių signalizacijai. Jų išsiskyrimas turi įtakos ląstelėms aplink juos. Citokinai dalyvauja autokrinų signalizacijoje, parakrinų signalizacijoje ir endokrininės sistemos signalizacijoje , kaip imunomoduliatoriai. Jų atskyrimas nuo hormonų, vis dar yra tiriamas. Citokinai gali būti chemokinai, interferonai, interleukinai, limfokinai. Citokinai gaminami įvairių ląstelių, įskaitant imunines ląsteles, pavyzdžiui, makrofagus, B limfocitus, T limfocitus, taip pat endotelio ląsteles, fibroblastus, ir įvairias stromos ląsteles; citokinai gali būti pagaminti daugiau nei iš vienos rūšies ląstelių [1][2][3]

Jie veikia per receptorius, ir yra ypač svarbūs imuninei sistemai; citokinai moduliuoja pusiausvyrą tarp humoralinės ir ląstelių pagrindo imuninės sistemos atsako, ir jie reguliuoja brendimo, augimo ir ypač ląstelių populiacijas. Kai kurie citokinai stiprina arba slopina kitų citokinų veiksmus.


Jie skiriasi nuo hormonų, kurie taip pat yra svarbios ląstelių signalinės molekulės, hormonai cirkuliuoja mažiau įvairios koncentracijos ir yra sudaryti iš specifinių rūšių ląstelių.

Jie yra svarbūs sveikatai ir ligoms, ypač priimant atsaką į infekciją, tai yra imuninės sistemos atsakas į uždegimus, traumas, sepsį, vėžį, ir reprodukciją.

Citokinų atradimas

Interferonas-alfa, interferonas I tipo, 1957 m., buvo nustatyti kaip baltymai, kuriuose įsiterpia virusų replikacijos.[4] Interferono-γ veikla (vienintelis interferono II tipo klasės narys) buvo aprašyta, 1965 m.; tai buvo pirmasis nustatytas limfocitų mediatorius.

1969 m. Dudley Dumonde siūlomas terminas "lymphokine" apibūdina baltymų išsiskyrimą iš limfocitų ir  baltymų, gautų iš makrofagų ir monocitų kultūra buvo vadinama "monokines". Kai mokslininkai išsiaiškino daugiau, buvo suprasta, kad šie baltymai  buvo dalis platesnės klasės baltymų, dalyvaujančių savigynoje, ir turėtų būti vadinamas citokinais.

Skirtumas nuo hormonų

Paprastai hormonai cirkuliuoja 10-9 M koncentracija. Priešingai, kai kurie citokinai cirkuliuoja 10-12 M koncentracija, kuri gali padidėti iki 1000 kartų traumos ar infekcijos metu. Beveik visi citokinai, o ypač endo/epitelio ląstelės yra stiprūs gamintojai, priešingai, hormonai, pvz., insulinas, yra išskiriami iš atskirų liaukų.[5] Tačiau reikia daugiau mokslinių tyrimų šioje srityje.

Pastabos


Nuorodos

  1. "Cytokine" in John Lackie.
  2. "Cytokine" in Stedman’s Medical Dictionary, 28th ed.
  3. Horst Ibelgaufts.
  4. Alexander G. Izaguirre.
  5. Cannon JG (December 2000). „Inflammatory Cytokines in Nonpathological States“. News Physiol. Sci. 15: 298–303. PMID 11390930. {{cite journal}}: Nurodytas |author= ir |last= daugiau negu 1 kartą (pagalba)