Nechas I: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
SubRE (aptarimas | indėlis)
SubRE (aptarimas | indėlis)
SNėra keitimo santraukos
Eilutė 2: Eilutė 2:
'''Nechas I''' (gimimo vardas '''Nekau''', mirė 664 m. pr. m. e.) – 26-osios (Saiso ar Saito) Senovės Egipto faraonų dinastijos pradininko [[Psamtikas |Psamtiko I]] tėvas, Saiso valdovas.
'''Nechas I''' (gimimo vardas '''Nekau''', mirė 664 m. pr. m. e.) – 26-osios (Saiso ar Saito) Senovės Egipto faraonų dinastijos pradininko [[Psamtikas |Psamtiko I]] tėvas, Saiso valdovas.


Nechas I buvo [[Saisas|Saiso]] valdovas, nužudytas 664 m. pr. m. e. Pagrindinės žinios apie jį yra iš [[asirai|asirų]] karalių [[Asarchadonas|Asarchadono]] ir [[Ašurbanipalas|Ašurbanipalo]] analų. Šiek tiek išliko egiptietiškų tekstų ir apie jį užsimena [[Herodotas]]. To meto Egipto faraonais buvo [[Kušas|Kušo]] karalystės karaliai, tačiau provincijų vietinės monarchijos buvo gana savarankiškos. Saiso monarchija, atrodo, buvo galingiausia iš jų. 671 m. pr. m. e. asirų karalius [[Asarchadonas]] išvijo kušitus iš Egipto ir Nechas I išlaikė valdžią Saise. Kušitų karalius [[Taharka]] surengė atsakomąjį karinį žygį, į kurį 667−666 m. pr. m. e. kampanijoje atsakė asirų karalius [[Ašurbanipalas]]. Nechas ir kiti Egipto monarchai iš pradžių buvo lojalūs Ašurbanipalui, tačiau ilgainiui jie surezgė sąmokslą Taharkos naudai. Išaiškėjus sąmokslui asirai žiauriai susidorojo su egiptiečiais, sukilėlių miestai, tarp jų ir [[Saisas]], buvo griaunami, gyventojams nudiriamos odos ir pakabinamos ant miestų sienų. Visi Egipto sukilę monarchai buvo nužudyti, išskyrus Nechą, kuris kažkokiais būdais sugebėjo įtikinti asirus savo nekaltumu. Nechui buvo grąžintos jo žemės, o sūnus [[Psamtikas|Psamtikas]] paskirtas Atribio miesto valdytoju. 664 m. Taharkos įpėdinis, kušitų karalius Tanutamonas surengė invaziją į Egiptą, nugalėjo asirus prie Memfio. Nechas I liko ištikimu asirams ir buvo nugalėtojų nužudytas.
Nechas I buvo [[Saisas|Saiso]] valdovas, nužudytas 664 m. pr. m. e. Pagrindinės žinios apie jį yra iš [[asirai|asirų]] karalių [[Asarchadonas|Asarchadono]] ir [[Ašurbanipalas|Ašurbanipalo]] analų. Šiek tiek išliko egiptietiškų tekstų ir apie jį užsimena [[Herodotas]]. To meto Egipto faraonais buvo [[Kušas|Kušo]] karalystės karaliai, tačiau provincijų vietinės monarchijos buvo gana savarankiškos. Saiso monarchija, atrodo, buvo galingiausia iš jų. 671 m. pr. m. e. asirų karalius [[Asarchadonas]] išvijo kušitus iš Egipto ir Nechas I išlaikė valdžią Saise. Kušitų karalius [[Taharka]] surengė atsakomąjį karinį žygį, į kurį 667−666 m. pr. m. e. kampanijoje atsakė asirų karalius [[Ašurbanipalas]]. Nechas ir kiti Egipto monarchai iš pradžių buvo lojalūs Ašurbanipalui, tačiau ilgainiui jie surezgė sąmokslą Taharkos naudai. Išaiškėjus sąmokslui asirai žiauriai susidorojo su egiptiečiais, sukilėlių miestai, tarp jų ir [[Saisas]], buvo griaunami, gyventojams nudiriamos odos ir pakabinamos ant miestų sienų. Visi Egipto sukilę monarchai buvo nužudyti, išskyrus Nechą, kuris kažkokiais būdais sugebėjo įtikinti asirus savo nekaltumu. Nechui buvo grąžintos jo žemės, o sūnus [[Psamtikas I|Psamtikas]] paskirtas Atribio miesto valdytoju. 664 m. Taharkos įpėdinis, kušitų karalius Tanutamonas surengė invaziją į Egiptą, nugalėjo asirus prie Memfio. Nechas I liko ištikimu asirams ir buvo nugalėtojų nužudytas.


== Šaltiniai ==
== Šaltiniai ==

21:00, 21 balandžio 2017 versija

Nekau statula Bruklino muziejuje

Nechas I (gimimo vardas Nekau, mirė 664 m. pr. m. e.) – 26-osios (Saiso ar Saito) Senovės Egipto faraonų dinastijos pradininko Psamtiko I tėvas, Saiso valdovas.

Nechas I buvo Saiso valdovas, nužudytas 664 m. pr. m. e. Pagrindinės žinios apie jį yra iš asirų karalių Asarchadono ir Ašurbanipalo analų. Šiek tiek išliko egiptietiškų tekstų ir apie jį užsimena Herodotas. To meto Egipto faraonais buvo Kušo karalystės karaliai, tačiau provincijų vietinės monarchijos buvo gana savarankiškos. Saiso monarchija, atrodo, buvo galingiausia iš jų. 671 m. pr. m. e. asirų karalius Asarchadonas išvijo kušitus iš Egipto ir Nechas I išlaikė valdžią Saise. Kušitų karalius Taharka surengė atsakomąjį karinį žygį, į kurį 667−666 m. pr. m. e. kampanijoje atsakė asirų karalius Ašurbanipalas. Nechas ir kiti Egipto monarchai iš pradžių buvo lojalūs Ašurbanipalui, tačiau ilgainiui jie surezgė sąmokslą Taharkos naudai. Išaiškėjus sąmokslui asirai žiauriai susidorojo su egiptiečiais, sukilėlių miestai, tarp jų ir Saisas, buvo griaunami, gyventojams nudiriamos odos ir pakabinamos ant miestų sienų. Visi Egipto sukilę monarchai buvo nužudyti, išskyrus Nechą, kuris kažkokiais būdais sugebėjo įtikinti asirus savo nekaltumu. Nechui buvo grąžintos jo žemės, o sūnus Psamtikas paskirtas Atribio miesto valdytoju. 664 m. Taharkos įpėdinis, kušitų karalius Tanutamonas surengė invaziją į Egiptą, nugalėjo asirus prie Memfio. Nechas I liko ištikimu asirams ir buvo nugalėtojų nužudytas.

Šaltiniai