Vladislovas III (Vengrija): Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
S Atmestas 5.20.178.198 pakeitimas, grąžinta ankstesnė versija (80.4.147.222 keitimas)
S Atmestas Homo ergaster pakeitimas, grąžinta ankstesnė versija (5.20.178.198 keitimas)
Eilutė 5: Eilutė 5:
== Biografija ==
== Biografija ==


Vladislovas III – vienintelis Vengrijos karaliaus [[Imrė|Imrės]] ir Konstancijos Aragonietės sūnus. 1204 metų [[rugpjūčio 26]] d. Vladislovas buvo karūnuotas dar esant gyvam tėvui, kuris norėjo užtikrinti sūnaus teises į sostą. Vladislovo dėdė [[Andrius II]] ne kartą konfliktavęs su Imre, prisiekė nepilnametį karalių ir buvo paskirtas regentu. Po Imrės mirties 1204 m. [[lapkričio 30]] d. Vladislovas III buvo paskelbtas Vengrijos ir Chorvatijos karaliumi. Andrius, tapęs regentu, Vladislovą ir jo motiną Konstanciją laikė namų arešte. Bijodama dėl savo gyvybės, Konstancija kartu su savo sūnumi bėgo į [[Viena|Vieną]] pas [[Leopoldas VI|Leopoldą VI]]. [[1205]] gegužės 7 d. Vladislovas III mirė Vienoje. Paveldęs Vengrijos sostą [[Andrius II]] išreikalavo iš Leopoldo VI giminaičio kūną ir palaidojo jį [[Sekešfehervaras|Sekešfechervare]].
Vladislovas III – vienintelis Vengrijos karaliaus [[Imrė|Imrės]] ir Konstancijos Aragonietės sūnus. 1204 metų [[rugpjūčio 26]] d. Vladislovas buvo karūnuotas dar esant gyvam tėvui, kuris norėjo užtikrinti sūnaus teises į sostą. Vladislovo dėdė [[Andrius II]] ne kartą konfliktavęs su Imre, prisiekė nepilnametį karalių ir buvo paskirtas regentu. Po Imrės mirties 1204 m. [[lapkričio 30]] d. Vladislovas III buvo paskelbtas Vengrijos ir Kroatijos karaliumi. Andrius, tapęs regentu, Vladislovą ir jo motiną Konstanciją laikė namų arešte. Bijodama dėl savo gyvybės, Konstancija kartu su savo sūnumi bėgo į [[Viena|Vieną]] pas [[Leopoldas VI|Leopoldą VI]]. [[1205]] gegužės 7 d. Vladislovas III mirė Vienoje. Paveldęs Vengrijos sostą [[Andrius II]] išreikalavo iš Leopoldo VI giminaičio kūną ir palaidojo jį [[Sekešfehervaras|Sekešfechervare]].


== Literatūra ==
== Literatūra ==

23:23, 27 sausio 2017 versija

Vladislovas III

Vladislovas III (veng. III. László; 11991205 m. gegužės 7 d., Viena) – Vengrijos ir Chorvatijos karalius, nuo 1204 m. rugpjūčio 26 iki lapkričio 30 d. valdė kartu su tėvu, nuo 1204 m. – vienas. Iš Arpadų dinastijos.

Biografija

Vladislovas III – vienintelis Vengrijos karaliaus Imrės ir Konstancijos Aragonietės sūnus. 1204 metų rugpjūčio 26 d. Vladislovas buvo karūnuotas dar esant gyvam tėvui, kuris norėjo užtikrinti sūnaus teises į sostą. Vladislovo dėdė Andrius II ne kartą konfliktavęs su Imre, prisiekė nepilnametį karalių ir buvo paskirtas regentu. Po Imrės mirties 1204 m. lapkričio 30 d. Vladislovas III buvo paskelbtas Vengrijos ir Kroatijos karaliumi. Andrius, tapęs regentu, Vladislovą ir jo motiną Konstanciją laikė namų arešte. Bijodama dėl savo gyvybės, Konstancija kartu su savo sūnumi bėgo į Vieną pas Leopoldą VI. 1205 gegužės 7 d. Vladislovas III mirė Vienoje. Paveldęs Vengrijos sostą Andrius II išreikalavo iš Leopoldo VI giminaičio kūną ir palaidojo jį Sekešfechervare.

Literatūra

  • Kristó Gyula – Makk Ferenc: Az Árpád-ház uralkodói (IPC Könyvek, 1996)
  • Korai Magyar Történeti Lexikon (9-14. század), főszerkesztő: Kristó Gyula, szerkesztők: Engel Pál és Makk Ferenc (Akadémiai Kiadó, Budapest, 1994)
  • Magyarország Történeti Kronológiája I. – A kezdetektől 1526-ig, főszerkesztő: Benda Kálmán (Akadémiai Kiadó, Budapest, 1981)

Nuorodos