Merus: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Addbot (aptarimas | indėlis)
S Bot: Migrating 24 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q652550 (translate me)
Homobot (aptarimas | indėlis)
S Automatizuotas kalbos klaidų taisymas (http://www.vlkk.lt/konsultacijos/4723-o-taip-pat).
Eilutė 7: Eilutė 7:


== Budizmas ==
== Budizmas ==
Meru – [[budizmas|budizmo]] mitologijoje kalnas, kurį supa septyni kalnagūbriai, atskirti vienas nuo kito žiediniais ežerais. Už jų yra išsidėstę keturi žemynai: rytuose – [[Purvavideha]], pietuose – Džambudvipa (žr. [[Dvipa]]), vakaruose – [[Aparogodana]], šiaurėje – [[Uttarakuru]]. Kiekvieną iš jų supa 500 salų, kurias skalauja milžiniškas pasaulinis vandenynas. Pasaulinį vandenyną supa uolėta siena [[Čakravala]]. Žmonių, gyvenančių keturiuose žemynuose, gyvenimas yra skirtingas: Džambudvipoje – pats trumpiausias, Uttarakuru, kur nėra privačios nuosavybės, grūdai subręsta savaime, o žmonės nedirba, – pats laimingiausias; laikoma, jog užgimti Džambudvipoje yra palankiausia (pastarasis žemynas sulyginamas su [[Indija]]), kur žmonės pasižymi vyriškumu, aštriu protu ir dievobaimingumu. Tiktai Džambudvipoje atsiranda [[buda|budos]] ir [[čakravatinas|čakravatinai]]. Žemynuose gyvena ir gyvūnai, giliai po žeme – [[pretas|pretai]], dar giliau – skirtingi pragaro laiptai (žr. [[Naraka]]). [[Asura|Asuros]] daugiausia gyvena Meru kalno olose. Iš dalies ant Meru kalno gyvena dievai, bet dažniausiai virš jo (žr. [[Devaloka]]). Žemiausiame lygmenyje yra „keturi didieji valdovai“ (Čaturmaharadža) – [[Dhritaraštra]], [[Virudhaka]], [[Virupakša]] ir [[Vaišravana]], kurie valdo atitinkamai [[gandharva]]s, [[kumbhanda]]s, [[nagas (hinduizmas)|nagus]] ir [[jakša]]s. Virš jų, ant Meru kalno viršūnės išsidėsčiusi [[trajastrinsa]]. Dar aukščiau, oro dvaruose ([[vimana]]), yra dausos – [[jama (hinduizmas, dausos)|jama]], [[tušita]], [[nirmanarati]] ir [[paranimrita-vasavartin]]. Dievai, gyvenatys šiose dausose, o taip pat ir žmonės, gyvūnai, pretai, asuros ir narakos būtybės, sudaro taip vadinamą geidulių sferą ([[kamavačara|kamavačarą]] arba kamadhatą), nes jų veiksmų pagrindinis motyvas yra siekis patenkinti savo geidulius.
Meru – [[budizmas|budizmo]] mitologijoje kalnas, kurį supa septyni kalnagūbriai, atskirti vienas nuo kito žiediniais ežerais. Už jų yra išsidėstę keturi žemynai: rytuose – [[Purvavideha]], pietuose – Džambudvipa (žr. [[Dvipa]]), vakaruose – [[Aparogodana]], šiaurėje – [[Uttarakuru]]. Kiekvieną iš jų supa 500 salų, kurias skalauja milžiniškas pasaulinis vandenynas. Pasaulinį vandenyną supa uolėta siena [[Čakravala]]. Žmonių, gyvenančių keturiuose žemynuose, gyvenimas yra skirtingas: Džambudvipoje – pats trumpiausias, Uttarakuru, kur nėra privačios nuosavybės, grūdai subręsta savaime, o žmonės nedirba, – pats laimingiausias; laikoma, jog užgimti Džambudvipoje yra palankiausia (pastarasis žemynas sulyginamas su [[Indija]]), kur žmonės pasižymi vyriškumu, aštriu protu ir dievobaimingumu. Tiktai Džambudvipoje atsiranda [[buda|budos]] ir [[čakravatinas|čakravatinai]]. Žemynuose gyvena ir gyvūnai, giliai po žeme – [[pretas|pretai]], dar giliau – skirtingi pragaro laiptai (žr. [[Naraka]]). [[Asura|Asuros]] daugiausia gyvena Meru kalno olose. Iš dalies ant Meru kalno gyvena dievai, bet dažniausiai virš jo (žr. [[Devaloka]]). Žemiausiame lygmenyje yra „keturi didieji valdovai“ (Čaturmaharadža) – [[Dhritaraštra]], [[Virudhaka]], [[Virupakša]] ir [[Vaišravana]], kurie valdo atitinkamai [[gandharva]]s, [[kumbhanda]]s, [[nagas (hinduizmas)|nagus]] ir [[jakša]]s. Virš jų, ant Meru kalno viršūnės išsidėsčiusi [[trajastrinsa]]. Dar aukščiau, oro dvaruose ([[vimana]]), yra dausos – [[jama (hinduizmas, dausos)|jama]], [[tušita]], [[nirmanarati]] ir [[paranimrita-vasavartin]]. Dievai, gyvenatys šiose dausose, taip pat ir žmonės, gyvūnai, pretai, asuros ir narakos būtybės, sudaro taip vadinamą geidulių sferą ([[kamavačara|kamavačarą]] arba kamadhatą), nes jų veiksmų pagrindinis motyvas yra siekis patenkinti savo geidulius.
Kiti dievai ir gyvosios būtybės gyvena kitose sferose (žr. [[Brahmaloka]])
Kiti dievai ir gyvosios būtybės gyvena kitose sferose (žr. [[Brahmaloka]])



18:25, 21 lapkričio 2016 versija

Meru (sanskritu: मेरु, „kalnas“) – mitologinis kalnas, reikšmingas hinduizme ir budizme.

Hinduizmas

Meru – hinduizmo mitologijoje didžiulis auksinis kalnas, Žemės ir Visatos centras; aplink Meru sukasi Saulė, Mėnulis, planetos ir žvaigždės, jame gyvena aukščiausieji dievai (Brahma, Višnus, Šyva, Indra ir kt.), gandharvos, riši ir kt. (plg. su graikų Olimpu).

Ganga iš debesų pirmiausia teka per Meru, o po to leidžiasi žemyn į žemę. Į pietus nuo Meru kalno (pagal kai kuriuos mitus aplink jį) yra išsidėsčiusi Džambudvipa (žr. Dvipa). Pagal hinduizmo tikėjimą Meru yra į šiaurę nuo Himalajų, Tartarų kalnų lygumoje.

Budizmas

Meru – budizmo mitologijoje kalnas, kurį supa septyni kalnagūbriai, atskirti vienas nuo kito žiediniais ežerais. Už jų yra išsidėstę keturi žemynai: rytuose – Purvavideha, pietuose – Džambudvipa (žr. Dvipa), vakaruose – Aparogodana, šiaurėje – Uttarakuru. Kiekvieną iš jų supa 500 salų, kurias skalauja milžiniškas pasaulinis vandenynas. Pasaulinį vandenyną supa uolėta siena Čakravala. Žmonių, gyvenančių keturiuose žemynuose, gyvenimas yra skirtingas: Džambudvipoje – pats trumpiausias, Uttarakuru, kur nėra privačios nuosavybės, grūdai subręsta savaime, o žmonės nedirba, – pats laimingiausias; laikoma, jog užgimti Džambudvipoje yra palankiausia (pastarasis žemynas sulyginamas su Indija), kur žmonės pasižymi vyriškumu, aštriu protu ir dievobaimingumu. Tiktai Džambudvipoje atsiranda budos ir čakravatinai. Žemynuose gyvena ir gyvūnai, giliai po žeme – pretai, dar giliau – skirtingi pragaro laiptai (žr. Naraka). Asuros daugiausia gyvena Meru kalno olose. Iš dalies ant Meru kalno gyvena dievai, bet dažniausiai virš jo (žr. Devaloka). Žemiausiame lygmenyje yra „keturi didieji valdovai“ (Čaturmaharadža) – Dhritaraštra, Virudhaka, Virupakša ir Vaišravana, kurie valdo atitinkamai gandharvas, kumbhandas, nagus ir jakšas. Virš jų, ant Meru kalno viršūnės išsidėsčiusi trajastrinsa. Dar aukščiau, oro dvaruose (vimana), yra dausos – jama, tušita, nirmanarati ir paranimrita-vasavartin. Dievai, gyvenatys šiose dausose, taip pat ir žmonės, gyvūnai, pretai, asuros ir narakos būtybės, sudaro taip vadinamą geidulių sferą (kamavačarą arba kamadhatą), nes jų veiksmų pagrindinis motyvas yra siekis patenkinti savo geidulius. Kiti dievai ir gyvosios būtybės gyvena kitose sferose (žr. Brahmaloka)

Taip pat skaitykite

Šumeru – pasaulio kalnas mongolų tikėjime