2016 m. vasaros olimpinės žaidynės: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Linasmm (aptarimas | indėlis)
Eilutė 350: Eilutė 350:
* {{flag|Israel}} – Sport 5
* {{flag|Israel}} – Sport 5
* {{flag|Latvia}} – [[Latvijas Televīzija|LTV]], MTG
* {{flag|Latvia}} – [[Latvijas Televīzija|LTV]], MTG
* {{flag|Lithuania}} – [[Viasat Sport Baltic]], [[TV6]].
* {{flag|Lithuania}} – [[Viasat Sport Baltic]], [[TV6]], [[TV3]], [[LNK]], [[Lietuvos ryto TV|Lietuvos Ryto TV]].<ref>http://www.delfi.lt/verslas/media/komercines-tv-pasidalino-2014-ir-2016-m-olimpiniu-zaidyniu-transliacijas.d?id=59088945</ref>
* {{flag|Japan}} – [[NHK]]
* {{flag|Japan}} – [[NHK]]
* {{flag|Netherlands}} – NOS
* {{flag|Netherlands}} – NOS

16:55, 13 birželio 2016 versija

XXXI Olimpinės žaidynės
Sostinė Rio de Žaneiras, Brazilija
Valstybių skaičius 205 (apytikriai)
Sportininkų skaičius 12 500 (apytikriai)
Rungčių kiekis 304 (28 sporto šakose)
Atidarymo ceremonija 2016 m. rugpjūčio 5 d.
Uždarymo ceremonija 2016 m. rugpjūčio 21 d.

2016 m. vasaros olimpinės žaidynės vyks Rio de Žaneire, Brazilijoje, 2016 m. rugpjūčio 521 d.[1] . Šios vasaros olimpinės žaidynės bus pirmosios Pietų Amerikos žemyne, antrosios – Lotynų Amerikoje (po Meksiko žaidynių), trečios – pietų pusrutulyje bei pirmos portugališkai kalbančioje valstybėje.

Naujovės

Žaidynėse po 112 metų pertraukos vėl bus vykdomos golfo rungtys ir po 92 metų nuo pastarojo karto sportininkai vėl varžysis regbio aikštelėje. Buriavimo varžybose bus atsisakyta buvusios seniausios žaidynėse Star klasės valčių varžybų. 2012 m. buvo nuspręsta jog 2016 m. olimpiadoje pirmą kartą vyks jėgos aitvarų ir banglenčių sporto varžybos, bet metų pabaigoje sprendimas atšauktas.[2]

Miesto rinkimai

Miesto rinkimų komitetas, vadovaujamas Carlos Arthur Nuzman, spaudos konferencijoje

Miesto rinkimų procesas 2016 m. vasaros olimpinėms žaidynėms oficialiai prasidėjo 2007 m. gegužės 16 d. Visų pirma, iki 2007 m. rugsėjo 13 d. kiekvienas miestas turėjo pristatyti pradinę paraišką Tarptautiniam olimpiniam komitetui (TOK), patvirtinant savo norą dalyvauti miesto 2016 m. olimpinėms žaidynėms rinkimuose. Iki 2008 d. sausio 14 d. kiekvienas miestas-kandidatas pristatė dokumentus, kuriuose buvo atsakymai į 25 klausimų TOK anketą. 2008 m. birželio 4 d. buvo paskelbtas galutinis sąrašas su 4 miestais: Čikaga, Madridu, Rio de Žaneiru ir Tokiju (Tokijas organizavo 1964 m. olimpines žaidynes). Nepaisant fakto, kad Doha surinko daugiau taškų nei Rio de Žaneiras, TOK jos neįtraukę į galutinį sąrašą dėl noro organizuoti olimpines žaidynes spalį, kas buvo ne pagal TOK sporto kalendorių. Prahai ir Baku taip pat nepasisekė.

Nawal El Moutawakel iš Maroko pirmininkavo dešimties narių Įvertinimo Komisijai (ji taip pat pirmininkavo ir 2012 m. vasaros olimpinių žaidynių įvertinimo komisijai). Komisija padarė apžiūrą antrame 2009 m. metų ketvirtyje. Likus mėnesiui iki rinkimų, rugsėjo 2 d., ji išleido išsamų procedūrinį įvertinimą TOK nariams.

Galutinis balsavimas įvyko 2009 m. spalio 2 d. Kopenhagoje. Čikaga ir Tokijas iškrito atitinkamai po pirmojo ir antrojo balsavimų, o Rio de Žaneiras įgijo žymią persvarą prieš Madridą. Persvarai išlikus, Rio de Žaneiras buvo paskelbtas nugalėtoju ir tapo pirmuoju Pietų Amerikos miestu, organizuojančiu olimpines žaidynes.

2016 m. vasaros olimpinių žaidynių balsavimo rezultatai
Miestai Šalis 1 etapas 2 etapas 3 etapas
Rio de Žaneiras Brazilija 26 46 66
Madridas Ispanija 28 29 32
Tokijas Japonija 22 20
Čikaga JAV 18

Plėtra ir pasiruošimas

Marquês de Sapucaí sambadromo atnaujinimo darbai buvo baigti 2012 m. vasarį. 2012 m. kovą Rio 2016 išsirinko golfo lauko projektą. Brazlių vyriausybė investuos 17 milijardų JAV dolerių į masiško tranzito infrastruktūros fondą, kuris padės 2014 pasaulio futbolo čempionato ir 2016 m. vasaros olimpinių žaidynių pasiruošimui.

Rio 2016 koordinavimo komisija paskutinį kartą aplankė miestą 2012 m. birželį.

Infrastruktūra

   Šis straipsnis turi paveikslėlių su terminais kita kalba
Jei galite, išverskite arba pakeiskite lietuviškais.
Tik tada bus galima ištrinti šį pranešimą.
Rio de Žaneiro žemėlapis, rodantis rungtynių vietas 2016 olimpinėse žaidynėse.

Daugiausiai 2016 vasaros olimpinių žaidynių arenų bus Barra da Tijuca rajone. Likusios bus kitose trijose vietose: Kopakabana paplūdimyje, Maracanã rajone ir Deodoro kariuomenės klube; olimpinis kaimelis taip pat įsikurs Barra da Tijuca.

Rio istoriniame centre vyksta didžiulis miesto uosto rajono atgaivinimo projektas, pavadintas Porto Maravilha. Jis apima 5 milijonų kvadratinių metrų plotą. Projekto tikslas – rekonstruoti uosto rajoną, padidinant miesto centro patrauklumą, ir sustiprinti Rio konkurencingumą pasaulio ekonomikoje. Mieste bus atnaujinta 700 km komunalinių tinklų vandens tiekimui, sanitarinių sąlygų gerinimui, kanalizacijai, elektrai, dujoms ir telekomunikacijoms; 4 km tunelių; 70 km kelių; 650 kvadratinių kilometrų šaligatvių; 17 km dviračių takų; 15000 medžių; 3 sanitarijos priežiūros įmones.

Be Marakanos stadiono ir Engenhão stadiono, futbolo rungtynės vyks Salvadore (Fonte Nova arena), San Paule (San Paulo arena), Belo Horizontėje (Estádio Mineirão) ir Brazilijoje (Estádio Nacional de Brasília).

Arenos

Žaidynės

Sporto šakos

Olimpinių žaidynių sporto šakų sąraše buvo dvi laisvos vietos. Dėl įtraukimo į šį sąrašą siūlėsi 7 sporto šakos: beisbolas ir softbolas (jie buvo išmesti 2005 m.), karate, skvošas, golfas, riedučių sportas ir regbio sąjunga. Šių sporto šakų lyderiai pristatė prezentacijas TOK vykdomajam komitetui 2009 m. birželį. Iš šių sporto šakų išrinktos buvo regbis-7 ir golfas.

2012 m. gegužę Tarptautinė buriavimo federacija pranešė, kad 2016 žaidynėse nebebus burlenčių rungties, o ją pakeis jėgos aitvarų sportas, bet metų pabaigoje sprendimas atšauktas.

2016 m. olimpinėse žaidynėse vyks 28 sporto šakos:

Logotipas

Rio 2016 logotipas buvo sukurtas brazilų įmonės Tatíl Design, atskleistas 2010 m. gruodžio 31 d.. Logotipe pavaizduotos trys figūros, kurių spalvos yra tokios, kaip ir Brazilijos vėliavos spalvos: geltona, žalia ir mėlyna. Šios figūros yra susikibę rankomis, taip sukurdamos apvalią figūrą, kuri simbolizuoja Cukraus Galvos kalną. Logotipas turėjo keturias pagrindines idėjas: užkrečianti energija, harmoninga įvairovė, vešli gamta ir olimpinė dvasia. Firma Tatíl Design nugalėjo konkurse kuriame dalyvavo 139 agentūros. Šis logotipas buvo palygintas su Henri Matisse paveikslu „Šokis“.

TV transliacijos

Išnašos