Banginių stebėjimas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Sukurta verčiant puslapį „Whale watching
 
Nėra keitimo santraukos
Eilutė 2: Eilutė 2:
[[Vaizdas:Humpback_whales_in_Monterey_Bay.jpg|miniatiūra|Kuprotieji banginiai ir Kalifornijos jūrų liūtai Monterėjaus įlankoje (JAV), 2013 m.]]
[[Vaizdas:Humpback_whales_in_Monterey_Bay.jpg|miniatiūra|Kuprotieji banginiai ir Kalifornijos jūrų liūtai Monterėjaus įlankoje (JAV), 2013 m.]]
[[Vaizdas:Humpback_Whale_off_Avila_Beach,_CA.jpg|miniatiūra|Kuprotasis banginis ir rudieji pelikanai ties Avila Byču (JAV)]]
[[Vaizdas:Humpback_Whale_off_Avila_Beach,_CA.jpg|miniatiūra|Kuprotasis banginis ir rudieji pelikanai ties Avila Byču (JAV)]]
<span class="cx-segment" data-segmentid="22"></span>'''Banginių stebėjimas '''– veikla, kurios metu banginių šeimos žinduoliai stebimi savo natūralioje buveinėje. Nors banginiai dažniausiai stebimi pramogai, ši veikla taip pat gali būti naudinga moksliniams ir pažintiniams tikslams. 2009 m. Tarptautinio gyvūnų apsaugos fondo (IFAW) parengtame tyrime nustatyta, kad 2008 m. 13 milijonų žmonių visame pasaulyje užsiėmė banginių stebėjimu. Turizmo industrija iš banginių stebėjimo uždirbo 2,1 milijardo dolerių per metus, o šioje srityje dirbo apie 13 000 darbuotojų. Dėl šios turizmo šakos dydžio ir spartaus augimo atsirado priešprieša su banginių medžioklės verslu – inirtingai diskutuojama, koks yra geriausias būdas išnaudoti banginius kaip gamtinį išteklių.
<span class="cx-segment" data-segmentid="22"></span>'''Banginių stebėjimas '''– veikla, kurios metu banginių šeimos žinduoliai stebimi natūralioje buveinėje. Nors banginiai dažniausiai stebimi pramogai, ši veikla taip pat gali būti naudinga moksliniams ir pažintiniams tikslams. 2009 m. Tarptautinio gyvūnų apsaugos fondo (IFAW) parengtame tyrime nustatyta, kad 2008 m. 13 milijonų žmonių visame pasaulyje užsiėmė banginių stebėjimu. Turizmo industrija iš banginių stebėjimo uždirbo 2,1 milijardo dolerių per metus, o šioje srityje dirbo apie 13 000 darbuotojų. Dėl šios turizmo šakos dydžio ir spartaus augimo atsirado priešprieša su banginių medžioklės verslu – inirtingai diskutuojama, koks yra geriausias būdas išnaudoti banginius kaip gamtinį išteklių.


== Istorija ==
== Istorija ==

12:57, 30 gegužės 2016 versija

Photo from boat showing backs of heads of 8 people and two whales surfacing in background
Banginių stebėjimas nuo Bar Harboro pakrantės (JAV)
Kuprotieji banginiai ir Kalifornijos jūrų liūtai Monterėjaus įlankoje (JAV), 2013 m.
Kuprotasis banginis ir rudieji pelikanai ties Avila Byču (JAV)

Banginių stebėjimas – veikla, kurios metu banginių šeimos žinduoliai stebimi natūralioje buveinėje. Nors banginiai dažniausiai stebimi pramogai, ši veikla taip pat gali būti naudinga moksliniams ir pažintiniams tikslams. 2009 m. Tarptautinio gyvūnų apsaugos fondo (IFAW) parengtame tyrime nustatyta, kad 2008 m. 13 milijonų žmonių visame pasaulyje užsiėmė banginių stebėjimu. Turizmo industrija iš banginių stebėjimo uždirbo 2,1 milijardo dolerių per metus, o šioje srityje dirbo apie 13 000 darbuotojų. Dėl šios turizmo šakos dydžio ir spartaus augimo atsirado priešprieša su banginių medžioklės verslu – inirtingai diskutuojama, koks yra geriausias būdas išnaudoti banginius kaip gamtinį išteklių.

Istorija

Banginių stebėjimas El Viskaine

Banginių stebėjimas organizuojamas jau nuo XX a. 6-ojo dešimtmečio, kai Kabrijo nacionalinis paminklas San Diege buvo paskelbtas vieša pilkųjų banginių stebėjimo vieta. Pirmaisiais metais reginys pritraukė 10 000 turistų. 1955 m. tose pačiose apylinkėse pradėtas rengti banginių stebėjimas iš vandens transporto priemonių. Norint pamatyti banginius iš arti, už ekskursiją reikėdavo sumokėti 1 dolerį. Per ateinantį dešimtmetį ši verslo šaka išpopuliarėjo visoje vakarinėje JAV pakrantėje.

1971 m. Monrealio zoologijos draugija pirmoji pradėjo rengti banginių stebėjimo turus komerciniais tikslais rytinėje Šiaurės Amerikos pakrantėje – Šv. Lauryno upėje buvo siūloma stebėti finvalus ir baltuosius banginius.


Banginių stebėjimas itin svarbus besivystančioms šalims. Pakrantėse įsikūrusios bendruomenės ėmė tiesiogiai pelnytis iš banginių ir todėl prisideda prie paramos banginių apsaugai nuo medžioklės ir kitų grėsmių, pvz., priegaudos ar laivų smūgių, nustatydamos jūrų saugomas teritorijas ir rezervatus. 2007 m. gyvūnų teisių apsaugos organizacija „Humane Society International“ surengė kelis praktinius seminarus, skirtus banginių stebėjimui Peru pakrantėje pristatyti, taip pat pavedė Erichui Hoytui, žymiam banginių tyrinėtojui, parengti planą, kaip organizuoti bangų stebėjimą išlaikant pusiausvyrą su gamta. Vėliau šis planas buvo išverstas į ispanų, prancūzų, indoneziečių, japonų, kinų ir nyderlandų kalbas ir, bendradarbiaujant su Banginių ir delfinų apsaugos draugija (WDCS), IFAW ir „Global Ocean“, 2012 m. buvo išleistas elektroninės knygos formatu anglų kalba.

Apsauga

Banginių stebėjimo turų vadovas kalba apie banginius ir jų apsaugą

Sparčiai populiarėjant banginių stebėjimo turams ir dėl to banginių stebėjimui pasitelkiant vis didesnius laivus, gali pasikeisti banginių elgesys, migracijos įpročiai ir poravimosi ciklas. Jau įrodyta, kad dėl banginių stebėjimas gali ženkliai nulemti biologinius ir ekologinius banginių ir delfinų pokyčius.

Aplinkosaugos aktyvistai, susirūpinę dėl to, kad kai kurie laivų savininkai siekia greito pelno, primygtinai reikalauja, kad visi banginių stebėjimo turų organizatoriai prisidėtų kurdami vietos taisykles, reglamentuojančias banginių stebėjimą (nesama jokių tarptautiniu mastu nustatytų taisyklių dėl didelės rūšių ir populiacijų dydžių įvairovės). Į bendrąsias taisykles įeina:

  • kiek galima labiau sumažinti greitį;
  • vengti staigių posūkių;
  • sumažinti triukšmą;
  • nepersekioti, neapsupti ir neįsiterpti tarp banginių;
  • artintis prie gyvūnų tokiu kampu, kad jie nebūtų netikėtai užklupti;
  • įvertinti kaupiamąjį poveikį – sumažinti laivų skaičių iki vieno per turą / dieną;
  • neversti delfinų plaukti bangomis, sukeltomis laivo pirmagalio;
  • neleisti plaukioti su delfinais (ši taisyklė dažnai ginčijama, kai kur, pvz., Karibų jūros regione, jos dažnai nesilaikoma). Naujojoje Zelandijoje, remiantis taisyklėmis, įtvirtintomis Jūrų žinduolių apsaugos akte, leidžiama plaukioti su delfinais ir ruoniais, tačiau draudžiama plaukioti su delfinų jaunikliais ar delfinų kaimenėmis, kuriose yra jauniklių.


Šios taisyklės jau yra taikomos beveik visuose banginių stebėjimo regionuose. Aktyvistai tikisi, kad derinant politinį spaudimą, nemokamą ekologiškai atsakingų organizatorių reklamą su laivų operatorių aistra jūrų gyvūnijai, pavyks juos priversti laikytis šių taisyklių.

Vienu iš tokių taisyklių taikymo pavyzdžių galima laikyti „Be Whale Wise“ programą, vykdomą šiaurės rytiniame Ramiojo vandenyno regione.