Prancūzų literatūra: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
PowermelonBot (aptarimas | indėlis)
Eilutė 30: Eilutė 30:


[[Kategorija:Prancūzijos literatūra| ]]
[[Kategorija:Prancūzijos literatūra| ]]
[[Kategorija:Literatūra pagal valstybes]]

20:56, 24 gegužės 2016 versija

Garsiausi XIX a. prancūzų rašytojai

Prancūzų literatūra bendrai laikoma literatūra, kurią kūrė Prancūzijos gyventojai prancūzų ar kitomis kalbomis. Prancūzų kalba sukurta literatūra už Prancūzijos ribų paprastai laikoma Frankofonijos literatūra.

Bendra apžvalga

Prancūzų kalba yra romanų dialektas, kilęs iš Latina Vulgaris ir patyręs stiprią keltų ir frankų kalbų įtaką. Pirmieji kūriniai šia kalba gimė XI amžiuje. Tai buvo vienas ankstyviausių bandymų rašyti šnekamąja kalba Vakarų Europoje. Po italų literatūros dominavimo XIV amžiuje, prancūzų rašytinė kūryba ėmė tapti vis įtakingesnė, kol galiausiai XVII – XVIII amžiais joks išsilavinęs europietis nebuvo įsivaizduojamas be gerų prancūzų kalbos žinių. XIX ir XX amžiais daug svarbių literatūrinių judėjimų gimė būtent Prancūzijoje. Pradedant realizmu ir natūralizmu (Stendhal, Honoré de Balzac, Gustave Flaubert, Emile Zola ir kt), simbolizmu (Charles Baudelaire, Arthur Rimbaud) ir baigiant modernistiniais sąjūdžiais tokiais kaip siurrealizmas, dadaizmas, egizistencializmas, absurdo teatras (Marcel Proust, Jean Cocteau, Jean-Paul Sartre, Albert Camus ir kt.).

Prancūzai, laimėję Nobelio literatūros premiją

Prancūzų rašytojai yra gavę daugiau Nobelio literatūros premijų nei kitų šalių atstovai.[1] Čia prancūzai ar prancūzų kalba kūrę rašytojai:

Išnašos