Rinkmena: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Addbot (aptarimas | indėlis)
S Bot: Migrating 60 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q82753 (translate me)
Lot-bot-as (aptarimas | indėlis)
S Šablonų peradresavimų šalinimas
Eilutė 7: Eilutė 7:
== Nuorodos ==
== Nuorodos ==
{{vikižodynas|failas}}
{{vikižodynas|failas}}
{{ref}}
{{Išnašos}}


[[Kategorija:Failų sistemos]]
[[Kategorija:Failų sistemos]]

13:54, 29 sausio 2016 versija

Rinkmena[1], failas, byla, tvarkmena (angl. file) – bitų seka, saugoma kompiuteryje kaip vienas vienetas. Viena svarbiausių operacinės sistemos užduočių yra tvarkyti rinkmenas pagal naudojamas rinkmenų sistemas. Senesnėse sistemose rinkmena užima vientisą atminties sritį, tačiau daugumoje naujesnių jos turinys gali būti paskirstytas po įrašymo metu laisvas atminties nešiklio vietas ar net po skirtingus informacijos nešiklius.

Duomenų struktūra rinkmenos viduje gali būti įvairi ir priklauso nuo ją sukūrusios programos. Ši struktūra vadinama rinkmenos formatu. Rinkmena beveik visada turi vardą, pagal kurį ją galima surasti sistemoje. Neretai ji turi ir sutartinę priesagą, pagal kurią galima spėti apie jos turinį. Su byla neretai būna susieta ir daugiau informacijos (kas sukūrė, kada keista, kas turi teisę ją keisti ar skaityti ir pan). Rinkmenos paprastai telkiamos į aplankus (direktorijas), kuriuose gali būti ne tik rinkmenos, bet ir kiti aplankai.

Kai kuriose sistemose (Unix, Linux) panaudojant nuorodų sistemą galima suteikti tam pačiam rinkmenai keletą vardų ir prireikus patalpinti jį skirtingose direktorijose. Yra operacinių sistemų, saugančių ankstesnes rinkmenos versijas (OpenVMS).

Nuorodos

Vikižodynas
Laisvajame žodyne yra terminas failas