Tamsusis romantizmas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Nėra keitimo santraukos
Atšauktas naudotojo 78.56.215.19 (Aptarimas) darytas keitimas 4871948
Eilutė 3: Eilutė 3:
'''Tamsusis romantizmas''' yra [[literatūra|literatūros]] subžanras, kilęs iš [[transcendentalizmas|transcendentinio filosofinio judėjimo]], išpopuliarėjęs XIX a. [[JAV|Jungtinėse Amerikos Valstijose]].
'''Tamsusis romantizmas''' yra [[literatūra|literatūros]] subžanras, kilęs iš [[transcendentalizmas|transcendentinio filosofinio judėjimo]], išpopuliarėjęs XIX a. [[JAV|Jungtinėse Amerikos Valstijose]].


Tamsiojo romantizmo dvasios įkvėptiems darbams įtaką darė transcendentalizmas, tačiau tamsiojo romantizmo atstovai pritarė ne visoms [[transcendentalizmas|transcendentalizmo]] idėjoms. Tamsiojo romantizmo kūriniai yra žymiai mažiau optimistiškesni už transcendentinius tekstus apie žmoniją, gamtą ir dieviškumą. [[Edgaras Alanas Po]], [[Nathaniel Hawthorne]], [[Hermanas Melvilis]], poetė [[Emily Dickinson]] ir [[Italija|italų]] poetas [[Ugo Foscolo]] yra laikomi ryškiausiais tamsiojo romantizmo atstovais. Gintis nuo tamsiojo romantizmo geriausia, anot Aristotelio, šviesiuoju romantizmu.
Tamsiojo romantizmo dvasios įkvėptiems darbams įtaką darė transcendentalizmas, tačiau tamsiojo romantizmo atstovai pritarė ne visoms [[transcendentalizmas|transcendentalizmo]] idėjoms. Tamsiojo romantizmo kūriniai yra žymiai mažiau optimistiškesni už transcendentinius tekstus apie žmoniją, gamtą ir dieviškumą. [[Edgaras Alanas Po]], [[Nathaniel Hawthorne]], [[Hermanas Melvilis]], poetė [[Emily Dickinson]] ir [[Italija|italų]] poetas [[Ugo Foscolo]] yra laikomi ryškiausiais tamsiojo romantizmo atstovais.


{{liter-stub}}
{{liter-stub}}

04:44, 17 gruodžio 2015 versija

Edgaras Alanas Po - vienas žinomiausių tamsiojo romantizmo subžanro rašytojų

Tamsusis romantizmas yra literatūros subžanras, kilęs iš transcendentinio filosofinio judėjimo, išpopuliarėjęs XIX a. Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Tamsiojo romantizmo dvasios įkvėptiems darbams įtaką darė transcendentalizmas, tačiau tamsiojo romantizmo atstovai pritarė ne visoms transcendentalizmo idėjoms. Tamsiojo romantizmo kūriniai yra žymiai mažiau optimistiškesni už transcendentinius tekstus apie žmoniją, gamtą ir dieviškumą. Edgaras Alanas Po, Nathaniel Hawthorne, Hermanas Melvilis, poetė Emily Dickinson ir italų poetas Ugo Foscolo yra laikomi ryškiausiais tamsiojo romantizmo atstovais.