Tolerancija: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Pridėta nuoroda pradžioje, dabar jau nebeturėtų būti painiavos
Nėra keitimo santraukos
Eilutė 17: Eilutė 17:


[[Kategorija:Sociologija]]
[[Kategorija:Sociologija]]

[[prieskoniai]]

15:25, 12 lapkričio 2015 versija

Šis straipsnis apie elgesį. Apie įgyjamą atsparumą žr. Tolerancija (biologija)


   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
   Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus – neenciklopedinis stilius, trūksta rišlumo, konkretumo, istorija kažkodėl prasideda nuo 1579 m. ir t. t.
Jei galite, sutvarkykite.

Tolerancija (lot. tolerantia kantrybė, ištvermė), pakanta – priešingos nuomonės, pažiūrų, tikėjimo, įsitikinimų gerbimas. Terminu tolerancija apibūdinamas individualus arba kolektyvinis elgesys socialinėje, kultūrinėje, religinėje ir internetinėje aplinkoje. Terminas tolerancija naudojama apibūdinti elgseną, kuria dauguma ar opozicija reaguoja į nepalaikomą ar mažumoje esančią bendruomenę ar individą. Tolerancija yra neatsiejama nuo netolerancijos, kuri kyla esant tolerancijos trūkumui. Pagrindinės sritys, kuriose vartojamas tolerancijos terminas, – religija, politika, sociologija, psichologija.

Pats tolerancijos terminas – prieštaringas ir neretai nemėgstamas dėl savo netinkamo taikymo.

Istorija

1579 m. sausio 24 d. Utrechto unijoje pirmą kartą Europos istorijoje buvo įteisinta pozicija, kad negalima persekioti žmonių už jų tikėjimą. Šią datą galima vadinti tolerancijos įteisinimo pradžia. Nyderlandai – pirmoji šalis Europoje, kurioje buvo įteisinta kitamanystė: nustoti deginti eretikai ir raganos, liautasi persekioti kitamanius ir žydus.

1689 m. anglų filosofas Džonas Lokas paskelbė „Laišką apie toleranciją“. 1763 m. pasirodė Voltero „Traktatas apie toleranciją“. Ispanijoje dar XIX a. degintos raganos, nors likusioje Europos dalyje jau skleidėsi tolerancijos samprata ir netaikymas toleravimo.

Lapkričio 16-oji – tarptautinė tolerancijos diena.

prieskoniai