Danų kalba: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Eilutė 31: Eilutė 31:
== Tarmės ==
== Tarmės ==


"Standartine" danų kalba (Rigsdanks) kalba Kopenhagoje ir aplinkinėse teritorijose. Praktiškai visos salos turi savo tarmę. Danų kalbos dialektai skirstomi į tris grupes:
"Standartine" danų kalba (Rigsdanks) kalba [[Kopenhaga|Kopenhagoje]] ir aplinkinėse teritorijose. Praktiškai visos salos turi savo tarmę. Danų kalbos dialektai skirstomi į tris grupes:
* vakarinę (Jutlandijos, jutų), kuri apima Jutlandojos pusiasalio tarmes ir yra skirstoma į pietų, vakarų ir rytų Jutlandijos tarmes;
* vakarinę (Jutlandijos, jutų), kuri apima [[Jutlandija|Jutlandijos pusiasalio]] tarmes ir yra skirstoma į pietų, vakarų ir rytų Jutlandijos tarmes;
* salų - Zelandijos, Fiuno ir pietinės Danijos salų tarmės;
* salų - [[Zelandija|Zelandijos]], Fiuno ir pietinės Danijos salų tarmės;
* rytų - Bornholmo salos tarmė; anksčiau šiai grupei priklausė ir dabartinės Švedijos pietuose gyvavę dialektai, kurie vėliau tapo pietinėmis švedų kalbos tarmėmis.
* rytų - Bornholmo salos tarmė; anksčiau šiai grupei priklausė ir dabartinės Švedijos pietuose gyvavę dialektai, kurie vėliau tapo pietinėmis švedų kalbos tarmėmis.



20:30, 4 lapkričio 2015 versija

Danų kalba
dansk
KalbamaDanijoje, Farerų salose, Grenlandijoje, Vokietijoje (Šlėzvige-Holšteine); mažumų kalba Kanadoje, JAV, Švedijoje, Argentinoje
Kalbančiųjų skaičius5,3 mln. (gimtoji kalba), 0,3 mln. dvikalbių
KilmėIndoeuropiečių
 germanų
  skandinavų
Oficialus statusas
Oficiali kalbaDanijos vėliava Danija (de facto)
Farerų vėliava Farerai
Grenlandijos vėliava Grenlandija
Vokietijos vėliava Vokietija mažumos kalba Šlėzvige-Holšteine[1]
Europos Sąjungos vėliava Europos Sąjunga
Kalbos kodai
ISO 639-1da
ISO 639-2dan
ISO 639-3dan
SILDAN

Danų kalba (dan. dansk sprog) – kalba, priklausanti šiaurės germanų (skandinavų kalbų) grupei ir drauge su švedų kalba sudaranti rytinę tos grupės šaką.

Paplitimas

Danijoje danų kalba yra gimtoji 5 mln. žmonių. Danų kaip gimtąja taip pat kalbama Grenlandijoje ir Farerų salose (abi teritorijos politiškai priklauso Danijai), Pietų Šlėzvige.

Vokietijoje (Šlėzvige-Holšteine) danų yra oficiali mažumų kalba[2]. Ja kaip gimtąja kalba apie 50 000 gyventojų Šlėzvige-Holšteine, taip pat maždaug tiek pat danų yra persikėlę į Vokietiją pastaraisiais laikais.

Danų kartu su farerų kalba yra oficiali kalba Farerų salose. Daugelis farerų gyventojų moka danų kalbą. Grenlandijoje, kur nuo 2009 m. vienintelė oficiali kalba yra grenlandų kalba, daniškai kalba apie 6,8 tūkst. danų (2005 m. vertinimu).

Danų kalba paplitusi ir danų emigrantų bendruomenėse. Švedijoje pagal oficialią statistiką gyvena 42 602 danai (2005 m.[3]). Anksčiau danų kalbai buvo priskiriami ir dialektai dabartinės Švedijos pietuose (Skonė, Halandas, Blekingė), kurie suartėjo su švedų kalba, kai 1658 m. šios provincijos tapo Švedijos dalimi. JAV 2000 m. surašymo duomenimis namuose daniškai kalbėjo 33 395 asmenys iš 1 430 897 danų kilmės gyventojų. Pagal 2001 m. surašymą Kanadoje namuose daniškai kalbėjo 5295 gyventojai. Didesnės daniškai kalbančių emigrantų bedruomenės taip pat yra Australijoje ir Argentinoje.

Istorija

Iš pradžių danai gyveno pietinėje dabartinės Švedijos dalyje, Skonės provincijoje ir gretimose srityse, o Jutlandijos pusiasalis tuo metu buvo apgyvendinta kitų germanų genčių, taip pat ir jutų, pagal kuriuos pavadintas ir pats pusiasalis. Ilgainiui danai iš Švedijos persikėlė į tą pusiasalį ir pamažu sudarė danų tautą, kalbėjusia savo sena atsineštine kalba. X a. danų kalba dar mažai kuo tesiskyrė nuo kitų skandinavų tarmių; žymesnis tarminės Danų kalbos skirtumas pasireiškia tik nuo XIII a. pabaigos.

Danų kalbos tarmės.

Pradedant nuo XV a. danų kalbos vartojimo plotas žymiai pasikeitė. 1653 m. sutartimi Skonės ir kitas danų valdytąsias sritis galutinai priskyrus Švedijai, ilgainiui iš tų vietų buvo išstumta danų kalba, kurią pakeitė švedų kalba. Bet iš kitos pusės, iš pradžios asmeninės unijos 1397 m., o vėliau administraciniu keliu Norvegiją prijungus prie Danijos, danų kalba palaipsniui įsigalėjo ne tik to krašto literatūroje, bet ir mokyklose, spaudoje, ir kt. Tokia padėtis tęsėsi iki 1814 m., kai pagal Kylio taiką Norvegija buvo atskirta nuo Danijos.

Tarmės

"Standartine" danų kalba (Rigsdanks) kalba Kopenhagoje ir aplinkinėse teritorijose. Praktiškai visos salos turi savo tarmę. Danų kalbos dialektai skirstomi į tris grupes:

  • vakarinę (Jutlandijos, jutų), kuri apima Jutlandijos pusiasalio tarmes ir yra skirstoma į pietų, vakarų ir rytų Jutlandijos tarmes;
  • salų - Zelandijos, Fiuno ir pietinės Danijos salų tarmės;
  • rytų - Bornholmo salos tarmė; anksčiau šiai grupei priklausė ir dabartinės Švedijos pietuose gyvavę dialektai, kurie vėliau tapo pietinėmis švedų kalbos tarmėmis.

Literatūrinė danų kalba susiformavo XVIII a. Zelandijos dialektų pagrindu.

Abėcėlė

Danų kalbos abėcėlėje yra 28 raidės: W mažai naudojama ir priskiriama prie V.

Didžiosios raidės
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V w X Y Z Æ Ø Å
Mažosios raidės
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å

Gramatika

Danų kalboje skiriami ilgi ir trumpi balsiai. Ilgi balsiai yra kirčiuotame skiemenyje, jeigu jie skiemens gale ar atskirti nuo tolimesnio balsio skiemens ne daugiau kaip vienu priebalsiu. Nekirčiuotame skiemenyje ir prieš du ar daugiau priebalsių balsiai yra trumpi.

Danų kalboje yra išskirtinis fonetinis reiškinys – „stabtelėjimas“, trumpas oro srovės sustabdymas tariant balsį, priebalsį ar dvigarsį. Šis fonetinis „stabtelėjimas“ nekeičia žodžio prasnės, o danai puikiausiai supranta kalbančius ir be daniško fonetinio „stabtelėjimo“.

Šaltiniai

Nuorodos

Wikipedia
Wikipedia
Vikipedija Danų kalba

Šablonas:Kalbos