Berniškės: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
S vikifikuota, +links
Nėra keitimo santraukos
Eilutė 14: Eilutė 14:
'''Berniškės''' – buvęs kaimas [[Zarasų rajonas|Zarasų rajone]], 5 km į rytus nuo [[Antalieptė]]s.
'''Berniškės''' – buvęs kaimas [[Zarasų rajonas|Zarasų rajone]], 5 km į rytus nuo [[Antalieptė]]s.


Kaip viensėdis pradedamas minėti nuo [[1790]] m. [[Balčių dvaras|Balčių dvaro]] inventoriuje. Pagal kontraktą ji nuomojo ponas Ferdinantas Virvilavičius. Kaimo vyrai Aleksas ir Gasparas Mieželiai dalyvavo [[1905]] m. revoliuciniuose įvykiuose Antalieptėje, todėl buvo priversti emigruoti į [[Amerika|Ameriką]].
Kaip viensėdis pradedamas minėti nuo [[1790]] m. [[Balčių dvaras|Balčių dvaro]] inventoriuje. Pagal kontraktą ji nuomojo ponas Ferdinantas Virvilavičius. Vėliau priklausė Volungių palivarką įsigijusiam bajorui Romualdui Jelenskiui. Apie 1825 m, Berniškėse buvo apgyvendinti du jauni darbštūs baudžiauninkai Kazimieras Alaunė ir Antanas Kvedaras, vėliau - Kazimieras Mieželis. Jie po baudžiavos panaikinimo gavo teisę išsipirkti po du valakus žemės. Kvedaro palikuonys čia gyveno iki 1915 m., Alaunių šeimos palikuonys; Čekai, Vėbros ir Mieželiai - iki 1970 m. melioracijos.

Kaimo vyrai Aleksas ir Gasparas Mieželiai dalyvavo [[1905]] m. revoliuciniuose įvykiuose Antalieptėje, todėl buvo priversti emigruoti į [[Amerika|Ameriką]]. Paskui juos į Detroitą 1912 m, išplaukė jų brolis Vincas Mieželis.


[[1923]] m. surašymo duomenimis kaime gyveno Dominyko Vėbros, Jono ir Zakaro Mieželių šeimos. Kaimą sunaikino [[melioracija]] [[1970]] metais.
[[1923]] m. surašymo duomenimis kaime gyveno Dominyko Vėbros, Jono ir Zakaro Mieželių šeimos. Kaimą sunaikino [[melioracija]] [[1970]] metais.


[[1945]] m. liepos mėn. į [[Komija|Komiją]] buvo ištremta Vėbrių šeima (sūnūs buvo partizanai). Kaime [[1928]] m. gimė ir augo pedagogas, Utenos rajono Garbės pilietis [[Vytautas Mieželis]] ir rašytojas, kraštotyrininkas [[Vytautas Indrašius]].
[[1945]] m. liepos mėn. į [[Komija|Komiją]] buvo ištremta Anelės Vėbrienės šeima (sūnūs buvo partizanai). Kaime [[1928]] m. gimė ir augo pedagogas, Utenos rajono Garbės pilietis [[Vytautas Mieželis]] ir rašytojas, kraštotyrininkas [[Vytautas Indrašius]].


== Šaltiniai ==
== Šaltiniai ==

14:16, 21 rugsėjo 2015 versija

Berniškės
[[Vaizdas:|{{#if:|270px]]
Apskritis Utenos apskrities vėliava Utenos apskritis
Savivaldybė Zarasų rajono savivaldybės vėliava Zarasų rajono savivaldybė
Seniūnija Antalieptės seniūnija
Gyventojų (2001) 0

Berniškės – buvęs kaimas Zarasų rajone, 5 km į rytus nuo Antalieptės.

Kaip viensėdis pradedamas minėti nuo 1790 m. Balčių dvaro inventoriuje. Pagal kontraktą ji nuomojo ponas Ferdinantas Virvilavičius. Vėliau priklausė Volungių palivarką įsigijusiam bajorui Romualdui Jelenskiui. Apie 1825 m, Berniškėse buvo apgyvendinti du jauni darbštūs baudžiauninkai Kazimieras Alaunė ir Antanas Kvedaras, vėliau - Kazimieras Mieželis. Jie po baudžiavos panaikinimo gavo teisę išsipirkti po du valakus žemės. Kvedaro palikuonys čia gyveno iki 1915 m., Alaunių šeimos palikuonys; Čekai, Vėbros ir Mieželiai - iki 1970 m. melioracijos.

Kaimo vyrai Aleksas ir Gasparas Mieželiai dalyvavo 1905 m. revoliuciniuose įvykiuose Antalieptėje, todėl buvo priversti emigruoti į Ameriką. Paskui juos į Detroitą 1912 m, išplaukė jų brolis Vincas Mieželis.

1923 m. surašymo duomenimis kaime gyveno Dominyko Vėbros, Jono ir Zakaro Mieželių šeimos. Kaimą sunaikino melioracija 1970 metais.

1945 m. liepos mėn. į Komiją buvo ištremta Anelės Vėbrienės šeima (sūnūs buvo partizanai). Kaime 1928 m. gimė ir augo pedagogas, Utenos rajono Garbės pilietis Vytautas Mieželis ir rašytojas, kraštotyrininkas Vytautas Indrašius.

Šaltiniai

  • V. Indrašius, 1996. Mūsų kaimai prie Šventosios, Vilnius, psl. 25-30