Ugnies medžioklė su varovais: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
SNėra keitimo santraukos
Įdėtas logotipas
Eilutė 1: Eilutė 1:
[[File:9fdc0032ef07c49f80d427d6f8b912ac Ugnies medziokle su varovais.jpg|thumb|Miuziklo "Ugnies medžioklė su varovais" logotipas]]
'''Ugnies medžioklė su varovais''' – pirmasis lietuviškas miuziklas, kurį sukūrė kompzitorius [[Giedrius Kuprevičius]]. Libreto autoriai [[Saulius Šaltenis]] ir [[Leonidas Jacinevičius]]. Pirmąjį miuziklą režisavo [[Dalia Tamulevičiūtė]].
'''Ugnies medžioklė su varovais''' – pirmasis lietuviškas miuziklas, kurį sukūrė kompzitorius [[Giedrius Kuprevičius]]. Libreto autoriai [[Saulius Šaltenis]] ir [[Leonidas Jacinevičius]]. Pirmąjį miuziklą režisavo [[Dalia Tamulevičiūtė]].



11:58, 2 balandžio 2015 versija

Vaizdas:9fdc0032ef07c49f80d427d6f8b912ac Ugnies medziokle su varovais.jpg
Miuziklo "Ugnies medžioklė su varovais" logotipas

Ugnies medžioklė su varovais – pirmasis lietuviškas miuziklas, kurį sukūrė kompzitorius Giedrius Kuprevičius. Libreto autoriai Saulius Šaltenis ir Leonidas Jacinevičius. Pirmąjį miuziklą režisavo Dalia Tamulevičiūtė.

Istorija

Miuziklo premjera Latvijoje įvyko 1974 m., Lietuvoje – 1976 m. „Ugnies medžioklė su varovais“ tuo metu laužė tam tikrus stereotipus ir kvietė pasijusti laisvesniems. Miuziklas buvo rodomas apie 6 metus. Pagrindinius vaidmenis atliko Vytautas Kernagis, Gintarė Jautakaitė, Arvydas Navalinskas. Praėjus trims dešimtmečiams – 2004 m. ir 2008 m. atkurtą miuziklą režisavo Gytis Padegimas, dailininkė – Birutė Ukrinaitė [1].

2004 m. pastatymas

2004-ųjų pabaigoje miuziklas „Ugnies medžioklė su varovais“ buvo rodomas buvusio Vilniaus kino teatro „Pergalė“ patalpose. Miuzikle trijų pagrindinių herojų vaidmenys buvo patikėti devyniems atlikėjams. Monikos rolę miuzikle kūrė dainininkė Jurga Šeduikytė, operos solistė Ona Kolobovaitė bei rašytoja Indrė Valantinaitė. Rolando vaidmenį atliko muzikantas Vidas Bareikis, tuometinis Muzikos akademijos studentas Jonas Sakalauskas, Egidijus Bavikinas bei Lietuvos muzikos pasaulyje Deivio vardu žinomas atlikėjas Deividas Norvilas. Juliaus vaidmenį pakaitomis atliko Mindaugas Zimkus ir Ignas Garla.

Pasak miuziklo autorius G. Kuprevičius, trys atlikėjų sudėtys suteikė papildomos intrigos, kadangi kiekviena iš jų buvo savita [2].

2008 m. pastatymas

Po ketverių metų – 2008 m. rudenį naujas miuziklo pastatymas buvo parodytas sostinės „Domino“ teatre [3]. Pagrindinius vaidmenis atkurtame spektaklyje atliko O. Kolobovaitė, I. Valantinaitė, E. Bavikinas, M. Zimkus. Prie jų sėkmingai prisijungė Vaidotas Baumila ir Raimondas Baranauskas.

„Ugnies medžioklė su varovais“ buvo pastatyta per pusantro mėnesio. Šį procesą stebėjau nuo pirmų repeticijų, dalyvavau kuriant įrašus. Naujas pastatymas pavyko. Esu patenkintas tuo, kad atliekami mano kūriniai. Juk autoriui didžiausia paguoda – žinoti, kad jo kūriniai gyvi. Šiuolaikiniuose miuzikluose įsivyravo kaskadiniai triukai, pirotechnikos elementai, o maniškis apsieina be šou. Čia – miuziklo jėga. Pastaraisiais metais rodytų miuziklų režisieriai žiūrovų dėmesį stengėsi nukreipti nuo muzikos į šou elementus – laikinus dirgiklius. Išėjęs iš tokio spektaklio žiūrovas vargu ar prisiminė siužetą. „Ugnies medžioklė su varovais„šou požiūriu yra kukli. Bet žiūrovą sujaudina ne šalutiniai dalykai, o siužetas“, – sakė G. Kuprevičius [4].

Miuziklo siužetas

Miuzikle pasakojama meilės trikampio istorija, į kurią patenka Monikos mylimasis studentas Rolandas ir tarnybą baigęs kareivis Julius. Meilės trikampio istoriją vainikavo ne gėris, o tragedija. Gimdydama Monika mirė taip ir neatsakiusi, kurį iš tikrųjų myli.

Kiti faktai

  • 1976 m. vasario 28 d. Jaunimo teatro scenoje debiutavęs režisierės D. Tamulevičiūtės pastatytas miuziklas „Ugnies medžioklė su varovais“ tapo pirmuoju Lietuvos miuziklu.
  • Per 7 spektaklio gyvavimo metus (1976–1983) miuziklas šalyje ir užsienyje buvo parodytas net 185 kartus.
  • 2004 m. lapkričio 16 d. legendinis miuziklas buvo atkurtas antrą kartą, naudojant visą autentišką sovietmečio atributiką. 2004–2005 m. miuziklas „Ugnies medžioklė su varovais“ buvo parodytas 14 kartų. Norinčiųjų ateiti į spektaklius buvo daugiau, nei galėtų sutilpti salėse.
  • Jau 32 metus miuziklo arijos „Kregždutės“ ir „Kaip mažas paukštukas“ mėgaujasi neblėstančiu populiarumu ir net šiandien yra niūniuojamos tiek jauno, tiek seno.
  • Andriaus Mamontovo ir Atlantos perdainuotos „Kregždutės“ 2003 m. pripažintos geriausia metų daina. Už tai atlikėjams įteiktas muzikos apdovanojimų „Bravo“ prizas.
  • Maestro V. Kernagis, kuris leidžiant pirmąją „Ugnies medžioklės su varovais“ plokštelę sudainavo vieno pagrindinių veikėjų partiją, savo soliniuose koncertuose niekada nepamiršdavo padainuoti ir legendinio kūrinio „Kaip mažas paukštukas“.

Nuorodos