Patricia Kaas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Tocekas (aptarimas | indėlis)
Nėra keitimo santraukos
Homobot (aptarimas | indėlis)
S Šalinamas Link GA šablonas.
Eilutė 86: Eilutė 86:
[[Kategorija:Prancūzijos aktoriai]]
[[Kategorija:Prancūzijos aktoriai]]



{{Link GA|de}}
{{Link FA|ro}}
{{Link FA|ro}}

20:14, 7 kovo 2015 versija

Patricia Kaas
Patricia Kaas Vysbadene (Vokietija) (KABARET Tournee 2009 m. metu)
Gimė 1966 m. gruodžio 5 d. (57 metai)
Lotaringija, Prancūzija
Tautybė prancūzė / vokietė
Veikla dainininkė, kompozitorė, aktorė, modelis
Vikiteka Patricia Kaas

Patricia Kaas (g. 1966 m. gruodžio 5 d.) – prancūzų dainininkė, aktorė. Jos atliekamas muzikos stilius apibūdinamas kaip popmuzikos, džiazo ir chanson mišinys.

Patricia Kaas yra viena didžiausio pasisekimo sulaukusių prancūziškai dainuojančių atlikėjų, nuo debiutinio albumo Mademoiselle chante… (1988 m.) pasirodymo pasaulyje parduota daugiau nei 16 mln. jos įrašų.

P. Kaas gimė neturtingoje prancūzo ir vokietės šeimoje. Nuo 13 metų dainavo naktiniuose klubuose. Prancūzijoje išgarsėjo sulaukusi 22 m. Pasak muzikos žurnalisto, apžvalgininko Ramūno Zilnio, publika pažįsta ją kaip agresyvią viliokę, scenoje kuriančią fatališkos moters įvaizdį, taip pat melancholiško būdo šansonų ir bliuzų atlikėją, primenančią jos vaidmenį kino filme „O dabar… ponios ir ponai“. Eurovizijos konkurso 2009 m. dalyvė (su daina „Et s’il fallait le faire“). Pasak žiniasklaidos, „P. Kaas gyvenimo variklis – neblėstantis noras siekti pripažinimo“. Dainininkė netekėjusi. Pasak prancūzų spaudos, šeimos nesukūrė „dėl maniakiško atsidavimo darbui“.

Patricia Kaas kelis kartus koncertavo ir Lietuvoje, Vilniuje (paskutinį kartą – 2013 m. balandžio 26 d., pristačiusi savo naująją programą Vilniaus „Utenos“ pramogų arenoje. [1]

   Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus.
Jei galite, sutvarkykite.

Karjera

1966-1984: Karjeros pradžia

Patricia Kaas gimė daugiavaikėje šeimoje 1966 Forbach, Lorraine, Prancūzijoje, netoli Vokietijos sienos. Šeimoje ji buvo jauniausia. Tėvas Joseph (angliakasys) kilęs iš Prancūzijos, o jos motina (namų šeimininkė) Irmgard – iš vakarų. P. Kaas užaugo Stiring - Wendel , tarp Forbach ir Saarbrücken, Prancūzijos pusėje. Jos prancūziška ir vokiška prigimtis lėmė nuolatinį abiejų šalių santykių gerinimą.

Savo motinos skatinama, Patricia pradėjo dainuoti nuo labai jauno amžiaus. Jau aštuonierių dainininkė buvo dainavusi dainas iš Sylvie Vartan, Dalida, Claude Francois, Mireille Mathieu repertuaro. Taip pat ir žinomus tarptautinius „gabalus“, pavyzdžiui, New York, New York. Pasirodyti teko ir brolio vestuvėse. Jos pirmoji patirta sėkmė buvo pirmoji vieta pop dainų konkurse. Jau nuo pirmų pasirodymų dainininkė įvaldė, rodos, prikimusį, „padūmavusį“ balsą, kuris buvo lyginamas su Édith Piaf ir Marlene Dietrich skambesiu.

P. Kaas savo pirmąjį žingsnį į profesionaliosios muzikos verslą žengė 13 metų amžiaus, kai su brolio Egon pagalba, pasirašė sutartį su Saarbrücken Club Rumpelkammer. Patricija K. sceniniu vardu pasirino Pady Pax, kurį jau turėjo dainuodama grupėje Brass Band Pax Majorettes iš Stiring - Wendel, kur ji su seserimi Carine buvo prisijungusios. Nuo pasirašymo, septynerius metus koncertavo su grupe Dob‘s Ledi Killers. Būdama 16 metų atlikėja pateko į modelių agentūrą - Metz. P. Kaas pirmieji bandymai įsitvirtinti muzikos pasaulyje kartą ir visiems laikams iš pradžių nepavyko - prodiuseris pristabdė dainininkės ambicijas, teigdamas, kad pasauliui nereikėjo antros Mireille Mathieu. Prancūzės prodoiuseris tuo metu buvo architektas Bernardas Schwartzas, kuris dar lydės daininkę į karjeros aukštumas.

1985-1986: Pradžioje: „Pavydas“

1985 Patricia Kaas pradėjo remti Prancūzijos aktoriaus Gérard Depardieu. Tada jaunajai dainininkei buvo 19 metų. Schwartzas pastebėjo dainuojančią merginą Saarbrücken Rumpelkammer ir ją supažindino su tekstų autoriumi François Bernheim. Rašytojas pradėjo dirbti kartu su ja ir įtikino Depardieu prodiusuoti kuriamą muziką.

Pastūmėtas, Depardieu išleido pirmąjį Patricijos Kaas bendrą singlą – „Jaluose“ (Pavydas), kurį parašė Bernheim ir Depardieu žmona – Elizabeth. Singlą išleido EMI, tačiau greitai patyrė nesėkmę. Nepaisant to, jos bendradarbiavimas su Depardieu buvo vienas iš svarbiausių įvykių P. Kaas meninės karjeros pradžioje.

1987-1989: Mergina dainuojanti bliuzą

Dirbant su Bernheim, apie jaunąją atlikėją sužinojo prancūzų dainų tekstų autorius Didier Barbelivien. Jo sukurta daina "Mademoiselle chante le blues (Mergina, dainuojanti bliuzą) tapo pirmuoju dainininkės milžinišku hitu ir pavyzdiniu 10 dešimtmečio singlu.Daina buvo paskelbta 1987 m kompanijos Polydor, ir užėmė 7 vietą Prancūzijos singlų tope. Kitais metais P. Kaas įrašė antrąjį, ne mažiau populiarų singlą D'Allemagne (Iš Vokietijos), sukurtą Barbelivien ir Bernheim.

Netrukus, po sėkmingų leidinių, pasirodė pirmasis Patricijos Kaas albumas "Mademoiselle chante ...“ Albumas pasiekė 2-ąją vietą Prancūzijos albumų top‘uose ir ten išbuvo du mėnesius, top 10 - 64 savaites ir 118 savaičių - top 100. Netrukus po jo pasirodymo albumas Prancūzijoje buvo paskelbtas tapo auksiniu (parduota virš 100.000 plokštelių). Dar po trijų mėnesių jis tapo platininiu (parduota virš 350,000 plokštelių). Albumas užkariavo ir Belgiją, kur tapo platininiu, Šveicariją ir Kanadą, kur tapo auksiniu. Tais pačiais metais atlikėja laimėjo „Victoires de la Musique“ „Discovery of the Year“ kategorijoje. Tai vienas iš svarbiausių Prancūzijos muzikos apdovanojimų.

1989 staigus likimo smūgis –Patricia Kaas patyrė skaudžią asmeninę netektį, kai jos motina susirgo ir mirė nuo vėžio. Tas pats meškiukas, kurį prieš daugelį metų mergina nusiuntė motinai, šiandien kaip talismanas dainininkę lydi visur.

1990-1992: Gyvenimo etapas

1990 m P. Kaas išvyko į savo pirmąjį pasaulinį turą, kuris truko 16 mėnesių. Jos klausėsi apie 750.000 gerbėjų 169 koncertuose, surengtuose 12 šalių. Be kita ko, dainininkė kartą per savaitę dainuodavo ‚Olympia‘ ir ‚Zenit‘, vienose žymiausių koncertų salių Paryžiuje ir pasaulyje. Tai yra kiekvieno daininiko akustinė svajonių erdvė. Bilietai buvo išparduoti dar likus keturiems mėnesiams iki gastrolių pradžios. Patricia Kaas surengė kitus sėkmingus koncertus Niujorke ir Vašingtone, o ‚Mademoiselle chante‘ turo pabaigoje buvo parduota 1 milijonas įrašų kopijų vien Prancūzijoje ir buvo pripažintas deimantiniu albumu. Prancūzaitė gavo Goldene Europa - vieną didžiausių Vokietijos muzikinių apdovanojimų.

Tais pačiais metais daininkė paliko savo ištikimą įrašų kompaniją Polydor ir iškeitė ją į CBS/Sony. Dar 1987 m Cyril Prieur ir Richard Walter perkėlė Bernard Schwartz kitur tam, kad patys galėtų tapti jos prodiuseriais. Prieur ir Walter ženkliai prisidėjo prie dainininkės sėkmės, už ką P. Kaas nuoširdžiai juos vadino savąja "šeima".

Su nauja įrašų kompanija , ji dar sėkmingiau išleido albumą „Scène de vie“ (gyvenimo etapas). 1990 m jis pasiekė Prancūzijos top dainų viršūnes ir ten išbuvo 10 savaičių. Tai nebejotinai buvo deimantinio albumo pranašas, kaip įvyko su „Mademoiselle chante...“. Dėl dainos ‚Kennedy Rose‘ jaunoji daininkė vėl grįžo dirbti su Elisabeth Depardieu ir François Bernheim; šis tercetas buvo sėkmingesnis nei ‚Jaluose‘ laikais, kuris buvo pasiekęs 34 vietą Prancūzijos reitingų lentelėse. Ši ypatinga daina buvo skirta Rose Kennedy, moteriškajai Kennedy klano vadovei bei buvusio JAV prezidento Johnas F. Kenedy motinai.

Naujojo turo „Scène de vie“ metu dainininkė surengė įspūdingus 210 koncertų, surinko iki 650.000 žiūrovų iš 13 šalių. Lankėsi Japonijoje, Kanadoje ir net tuometinėje TSRS, kur pasirodė Maskvoje ir Leningrade. Pagaliau 1991 metų pabaigoje pasirodė debiutinis koncertinis albumas „Carnet de scene“ (Kulisių užrašai), kuris užkariavo ne tik jos ištikimų gerbėjų palankumą. Po 13 metų "Sony" išleis tą patį albumą DVD formatu.

Reikia paminėti, jog 1991 metais Patricia Kaas gavo dar du apdovanojimus: Pasaulio muzikos apdovanojimą ir Bambi. Kitais metais jai buvo suteikta 3 vieta "Best International atlikėjas" kategorijoje ECHO Kelno muzikos apdovanojimuose. Čia buvo nominuotos Cher (pirmoji vieta), Tina Turner, Madonna ir Whitney Houston, keturi reikšmingi vardai šiandieniniame muzikos pasaulyje.

Šaltiniai

Nuorodos


Šablonas:Link FA