Karališkoji kolekcija: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Submixster (aptarimas | indėlis)
Naujas puslapis: '''Karališkoji kolekcija''' – D. Britanijos monarchijos meno kolekcija, valdoma Karališkosios kolekcijos fondo, {{en|Royal Collection Trust}}. Tai nėra vienintelė karališk...
 
Submixster (aptarimas | indėlis)
Eilutė 2: Eilutė 2:


==Istorija ==
==Istorija ==
Kolekcijos pradžia laikomi 1660 metai, kai Anglijoje buvo restauruota monarchija ir į valdžią atėjo karalius [[(Karolis II (Anglija)|Karolis II]]. Prieš tai buvusius karališkuosius meno rinkinius [[Oliveris Kromvelis]] buvo nurodęs parduoti. Britanijos kolekciją reikšmingai papildė Veldo princas Frederikas (1701-1751), karaliai [[Jurgis III]], [[Jurgis IV]], karalienė [[Viktorija]] ir princas Albertas, Jurgio V žmona karalienė Marija (1867-1953).
Kolekcijos pradžia laikomi 1660 metai, kai Anglijoje buvo restauruota monarchija ir į valdžią atėjo karalius [[(Karolis II (Anglija)|Karolis II]]. Prieš tai buvusius karališkuosius meno rinkinius [[Oliveris Kromvelis]] buvo nurodęs parduoti. Britanijos kolekciją reikšmingai papildė Velso princas Frederikas (1701–1751), karaliai [[Jurgis III]], [[Jurgis IV]], karalienė [[Viktorija]] ir princas Albertas, Jurgio V žmona karalienė Marija (1867–1953).


Karališkoji kolekcija nebuvo nacionalizuota kaip kitų pagrindinių Europos monarchijų kolekcijos. Nacionalinė valstybinė Didžiosios Britanijos meno kolekcija yra kaupiama Londono nacionalinėje galerijoje. [[Škotija]] ir [[Velsas]] turi atskiras nacionalines galerijas. Nuo 1993 m. Karališkąją kolekciją administruoja Karališkosios kolekcijos fondas, įkurtas karalienės nurodymu, kurio vadovu paskirtas [[Velso princas]].
Karališkoji kolekcija nebuvo nacionalizuota kaip kitų pagrindinių Europos monarchijų kolekcijos. Nacionalinė valstybinė Didžiosios Britanijos meno kolekcija yra kaupiama Londono nacionalinėje galerijoje. [[Škotija]] ir [[Velsas]] turi atskiras nacionalines galerijas. Nuo 1993 m. Karališkąją kolekciją administruoja Karališkosios kolekcijos fondas, įkurtas karalienės nurodymu, kurio vadovu paskirtas [[Velso princas]].

14:27, 14 vasario 2015 versija

Karališkoji kolekcija – D. Britanijos monarchijos meno kolekcija, valdoma Karališkosios kolekcijos fondo, angl. Royal Collection Trust. Tai nėra vienintelė karališkoji kolekcija pasaulyje, tačiau, kadangi kitos pagrindinės Europos monarchijų kolekcijos buvo nacionalizuotos, pavadinimu Karališkoji kolekcija paprastai žymima D. Britanijos monarchijos meno kolekcija, savo dydžiu ir meno kūrinių verte toli lenkianti bet kurią kitą karališkąją kolekciją. D. Britanijos monarchijos kolekcija laikoma didžiausia ir reikšmingiausia privačia meno kolekcija pasaulyje. 2012 m. skaičiavimais jos vertė yra apie 10 mlrd. svarų sterlingų.[1]

Istorija

Kolekcijos pradžia laikomi 1660 metai, kai Anglijoje buvo restauruota monarchija ir į valdžią atėjo karalius Karolis II. Prieš tai buvusius karališkuosius meno rinkinius Oliveris Kromvelis buvo nurodęs parduoti. Britanijos kolekciją reikšmingai papildė Velso princas Frederikas (1701–1751), karaliai Jurgis III, Jurgis IV, karalienė Viktorija ir princas Albertas, Jurgio V žmona karalienė Marija (1867–1953).

Karališkoji kolekcija nebuvo nacionalizuota kaip kitų pagrindinių Europos monarchijų kolekcijos. Nacionalinė valstybinė Didžiosios Britanijos meno kolekcija yra kaupiama Londono nacionalinėje galerijoje. Škotija ir Velsas turi atskiras nacionalines galerijas. Nuo 1993 m. Karališkąją kolekciją administruoja Karališkosios kolekcijos fondas, įkurtas karalienės nurodymu, kurio vadovu paskirtas Velso princas.

Apie kolekciją

Kolekciją sudaro Britanijos monarchų meno kūriniai, esantys 13 karališkųjų rezidencijų. Kai kurios iš šių rezidencijų yra atviros lankytojams. Tai Vindzoro pilis, Bekingemo rūmai ir Holirudhausas Hempton Korte, Londono Taueris, Kensingtono rūmai, Osborno namas ir Karališkasis paviljonas Braitone. Didelę dalį kūrinių galima apžiūrėti toje aplinkoje, kurioje jie buvo istorijos metu.

Apie 3000 kolekcijos objektų yra paskolinti ir eksponuojami muziejuose, tarp kurių Londono nacionalinė galerija, Viktorijos ir Alberto muziejus, Londono muziejus, Nacionalinis Velso muziejus ir Nacionalinė Škotijos galerija.

Kolekcija apima paveikslus, piešinius, akvareles, baldus, keramikos kūrinius, laikrodžius, juvelyriką, šarvus ir ginklus, fotografiją, knygas ir rankraščius, grafiką, žemėlapius, skulptūrą, tekstilės gaminius. Kolekcijoje reprezentuoti vieni garsiausių Europos tapytojų ir žymiausi Anglijos dailininkai, kurie dirbo Britanijos monarchų dvarui.

Darbų galerija

Kai kurie iš garsiausių kolekcijos eksponatų:

Paveikslai

Kiti eksponatai

Nuorodos