Minecraft: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Nėra keitimo santraukos
Pridėjau aprašymą apie papildomas funkcijas, kurios atsirado visai naujai. Taip pat apie premium funkcijas, kur gali skraidyti ir yra nesibaigiantys resursai. Taip pat apžvalgos skiltyje pataisiau keletą netikslumų.
Eilutė 49: Eilutė 49:
Tai nemokama, tačiau taip pat ir neatnaujinama žaidimo versija. Žaidėjas turi neišsenkančias blokų atsargas, kurias gali akimirksniu pastatyti ir sunaikinti. Nauji kūrėjų įdiegti blokai ir aplinkos sąveika šioje versijoje neveikia, pvz., [[TNT]] ([[dinamitas|dinamito]]) blokas neišsiskiria iš kitų – trenkus išnyksta, tuo tarpu galutinėje versijoje – [[sprogimas|sprogsta]] uždegus degiklį.
Tai nemokama, tačiau taip pat ir neatnaujinama žaidimo versija. Žaidėjas turi neišsenkančias blokų atsargas, kurias gali akimirksniu pastatyti ir sunaikinti. Nauji kūrėjų įdiegti blokai ir aplinkos sąveika šioje versijoje neveikia, pvz., [[TNT]] ([[dinamitas|dinamito]]) blokas neišsiskiria iš kitų – trenkus išnyksta, tuo tarpu galutinėje versijoje – [[sprogimas|sprogsta]] uždegus degiklį.


Kai kurie žaidėjai yra susikūrę [[Botas (programa)|botus]], kurie jiems padeda statyti. Taip pat jie yra sukūrę savo pačių [[serveris|serverius]] su papildomomis savybėmis, kaip kad galimybe statyti [[vanduo|vandens]] blokus.
Kai kurie žaidėjai yra susikūrę [[Botas (programa)|botus]], kurie jiems padeda statyti. Taip pat jie yra sukūrę savo pačių [[serveris|serverius]] su papildomomis savybėmis, kaip kad galimybe statyti [[vanduo|vandens]] blokus. Yra ir šiek tiek patobulinta versija, kuri leidžia žaidėjams turėtų gyvybes neišsenkančias, taip pat skraidyti ir pan. Tačiau ne visi žaidėjai turi priėjimą prie šio patobulinimo. Jį reikia parsisiųsti internete (angl. [http://hackgamefree.com/ download minecraft game hack]) arba įsigyti taip vadinamą papildomą paketą.


=== Galutinė versija ===
=== Galutinė versija ===

19:53, 10 sausio 2015 versija

Minecraft
Kūrėjas Mojang AB
Leidėjas Mojang AB
Dizaineris {{{dizaineris}}}
Kompozitorius {{{kompozitorius}}}
Išleidimo data {{{išleidimo data}}}
Žanras (-ai) Pirmojo asmens, sandbox, išgyvenimo
Režimas Vieno ar daugelio žaidėjų
Reitingai Apple App Store: 4+
Google Play Store: Medium Maturity
Xbox 360 Edition: PEGI: 7+
ESRB: E10+
Platforma Windows, Mac OS X, Linux Android, iOS, Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Raspberry Pi
Versija Kompiuterinė versija: 1.8
Pocket Edition: Alpha 0.9.5
Xbox 360 Edition: TU16
PlayStation 3 Edition: 1.06
PI Edition: 0.1.1
Variklis {{{variklis}}}
Reikalavimai
  • Procesorius: Intel Pentium D / AMD Athlon 64 (K8) 2.6 GHz
  • Atmintis: 2 GB
  • Vaizdo plokštė: Nvidia GeForce 9600 GT / AMD Radeon HD 2400 su OpenGL 2.1
  • Laisvos vietos: 200 MB
  • Java 6 Release 45
Platinimas Naršyklė, siuntimasis internetu
Licencija {{{licencija}}}
Pirmtakas {{{pirmtakas}}}
Kitos dalys
www.minecraft.net

Minecraft – atviro pasaulio (open world) žanro kompiuterinis žaidimas, kurį Java kalba parašė švedas Markus Persson (dar žinomas kaip Notch). Šiuo metu žaidimo tobulinimu užsiima už iš žaidimo gautas pajamas jo paties įkurta „Mojang“ įmonė.

Žaidimas yra trimatis, tačiau nepasižymi šiandienos žaidimams įprasta grafika ar efektais, yra koncentruotas į pačią idėją. Žaidime galima statyti bei griauti įvairių medžiagų blokus, tyrinėti aplinką, ieškoti įvairių resursų, kurti iš vienų medžiagų kitas arba daiktus, statyti bet kokias konstrukcijas trimatėje žaidimo erdvėje, kovoti su įvairiais priešiškai nusiteikusiais padarais.

„Minecraft“ skirstomas į 4 režimus – išlikimą (survival), kur žaidėjas pats turi apsirūpinti ištekliais ir išgyventi; kūrybinį (creative), kuriame žaidėjas turi neišsenkančius išteklius ir neribotą statymo laisvę ir gali skraidyti; negailestingąjį (hardcore), kuris panašus į išlikimą, tačiau padidintas sudėtingumo lygis – po mirties žaidėjas netenka savo pasaulio ir turi kurtis naują; bei nuotykių (adventure), kuriame žaidėjai gali naudotis tik įrankiais, o ne pačiais blokais. Taip pat yra ir nemokamas internetinis klasikinis režimas.[1] Jis nebeplėtojamas, o savo stiliumi panašus į kūrybinį režimą, tik čia žaidėjas turi mažiau galimybių.

Šiuo metu „Minecraft“ veikia Windows, Mac OS X, Linux, Android, iOS, PlayStation 3, PlayStation 4 PlayStation Vita, Xbox 360 bei Xbox One sistemose.

2014 m. duomenimis, jau parduota per 16,5 mln. kompiuterinės versijos žaidimo kopijų.[2]

Apžvalga

Žaidimo kartografija klasikiniame režime sudėliojama iškart žaidėjui pradėjus žaisti, galutinėje versijoje – iš pradžių susikūrus ir pasirinkus savo saugyklą. Žaidimo pasaulis sudarytas iš kubinių blokų, išdėstytų tinklelio pagrindu. Jie atspindi kalnus, lygumas, vandens telkinius ir pan. bei atitinkamas medžiagas, kaip, pvz., žvyras, smėlis, žemės ir t. t. Žaidėjas gali judėti laisvai, tuo tarpu objektai ir daiktai gali būti padėti tik tam tikroje tinklelio vietoje. Dėliodamas kubus žaidėjas gali sukurti įvairiausias konstrukcijas. Žaidimas kaip ir neturi pagrindinių tikslų, jo neįmanoma pereiti, tačiau 2011 m. lapkričio 11 d. atsirado galutinis tikslas – Pabaigos drakonas (Ender dragon). Nugalėti drakoną – išskirtinis pasiekimas.

Žaidėjas

Styvas

Styvas (angl. Steve) yra žaidėjo valdomas avataras. Žaidėjas turi gyvybių bei alkio juostą. Gyvybes vaizduoja širdelės, o alkį – kumpio gabalėliai. Jeigu Styvo gyvybės nukrenta iki nulio, jis miršta. Mirti galima daugeliu būdų: nukristi, sudegti, nuskęsti, visiškai išalkti bei žinoma gauti žalą iš monstrų. Daugelio žaidėjų režime galima mirti nuo kitų žaidėjų. Žaidėjas gali atgauti savo gyvybes, jeigu jis yra sotus. Jei sotumo lygis yra 9 arba aukštesnis, gyvybės atsinaujina savaime. Styvas tampa alkanas, kai praeina šiek tiek laiko. Beje žaidėjas gali save apsaugoti naudodamas šarvus. Taip pat žaidėjas gali pakeisti savo išvaizdą. Žaidėjai nusipirkę žaidimą nuo Beta versijos gali pasikeisti avataro išvaizdą.

Versijos

Prieš klasiką

„Cave Game“

2009 metų gegužės 10 dieną buvo pradėtas kurti Cave Game, vėliau pervadintas Minecraft: Order of the Stone. Po kiek laiko pavadinimas buvo sutrumpintas į tiesiog Minecraft. Pirmosiose šio žaidimo versijose buvo tik žolės ir akmens skaldos blokai. Vėliau buvo pridėti akmens, žemės, medžio lentų, sodinukų blokai, žmonės (kurie tik vaikščiojo ir šokinėjo; juos buvo galima iškviesti paspaudus G) bei paprastas pasaulio generatorius.

Klasikinė versija

Tai nemokama, tačiau taip pat ir neatnaujinama žaidimo versija. Žaidėjas turi neišsenkančias blokų atsargas, kurias gali akimirksniu pastatyti ir sunaikinti. Nauji kūrėjų įdiegti blokai ir aplinkos sąveika šioje versijoje neveikia, pvz., TNT (dinamito) blokas neišsiskiria iš kitų – trenkus išnyksta, tuo tarpu galutinėje versijoje – sprogsta uždegus degiklį.

Kai kurie žaidėjai yra susikūrę botus, kurie jiems padeda statyti. Taip pat jie yra sukūrę savo pačių serverius su papildomomis savybėmis, kaip kad galimybe statyti vandens blokus. Yra ir šiek tiek patobulinta versija, kuri leidžia žaidėjams turėtų gyvybes neišsenkančias, taip pat skraidyti ir pan. Tačiau ne visi žaidėjai turi priėjimą prie šio patobulinimo. Jį reikia parsisiųsti internete (angl. download minecraft game hack) arba įsigyti taip vadinamą papildomą paketą.

Galutinė versija

Galutinė versija turi kur kas daugiau galimybių ir yra mokama. Pasaulis padalytas į biomus, teritorija daug įvairesnė – gausu augalų, urvų ir net gyvūnų, žaidimo sistema palaiko dienos ir nakties ciklą. Rinkdamas įvairius resursus, žaidėjas gali pasigaminti įvairius įrankius, ginklus, šarvus, maistą ir t. t. Įrankiai, tokie kaip kirvis, kastuvas, kirtiklis gali būti panaudoti medžiams kirsti, kasti dirvą, kasant išgauti rūdą ir pan. Žaidime yra inventoriaus sistema, tačiau ribota (36 vietos).

Dienos metu žaidime gausu gyvūnų, kuriuos galima sumedžioti maistui ar dėl įvairių medžiagų. Priešiškos būtybės, kaip dideli vorai, skeletai ar zombiai sutinkamos nakties metu ar urvuose. Šarvai sumažina padarų atakas, o ginklai gali būti panaudoti priešų ar gyvūnų nužudymui. Žaidėjas turi gyvybių skaitiklį, kuris mažėja nuo padarų smūgių, kritimų iš aukštai ar nuo įvairių aplinkos veiksnių, kaip lava ar magma. Gyvybes galima atstatyti valgant maistą ar žaidžiant lengviausią sunkumo lygį, kuriame gyvybės palaipsniui pačios atsistato. Žaidėjui mirus, inventorius pametamas, o žaidėjas atsiduria startiniame taške. Per 5 minutes galima susirinkti savo prarastus daiktus.

Žaidimo mechanika leidžia sukurti elektros grandines ir loginius elementus, pvz., durys atidaromos ar uždaromos paspaudus mygtuką ar užminant platformą, nuo labai paprastų iki sudėtingų (virtualių procesorių, kalkuliatorių ir panašiai).

Galerija

Šaltiniai

  1. Minecraft Classic
  2. Statistika Minecraft.net (nuoroda tikrinta 2014-09-05)

Nuorodos

Šablonas:Link GA Šablonas:Link GA