Antis (roko grupė): Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Wh (aptarimas | indėlis)
Nėra keitimo santraukos
Wh (aptarimas | indėlis)
Eilutė 45: Eilutė 45:
2014 m. gegužės 21 dieną „Antis“ Vilniuje koncertavo kartu su „Aerosmith“ jų pasauliniame ture „Global Warming Tour“. Po savaitės grupė paskelbė gruodžio pabaigoje surengsianti šventinį trisdešimtmečio turą per didžiausias Šiaulių, Vilniaus ir Kauno arenas. Rugpjūčio mėnesį „Antis“ išleido savo sėkmingiausią radijo singlą po sugrįžimo – '''„Debesys“''', kuriam buvo nufilmuotas vaizdo klipas (režisierius Saulius Baradinskas) ir sukurti ArtG bei DJ Gie remiksai.
2014 m. gegužės 21 dieną „Antis“ Vilniuje koncertavo kartu su „Aerosmith“ jų pasauliniame ture „Global Warming Tour“. Po savaitės grupė paskelbė gruodžio pabaigoje surengsianti šventinį trisdešimtmečio turą per didžiausias Šiaulių, Vilniaus ir Kauno arenas. Rugpjūčio mėnesį „Antis“ išleido savo sėkmingiausią radijo singlą po sugrįžimo – '''„Debesys“''', kuriam buvo nufilmuotas vaizdo klipas (režisierius Saulius Baradinskas) ir sukurti ArtG bei DJ Gie remiksai.


Lapkričio 25 dieną „Antis“ savo „Facebook“ paskyroje pasidalino netikėtu duetu – naujam gyvenimui su Leon Somov & Jazzu prikėlė savo legendinę dainą '''„Nauji metai“'''.
Lapkričio 25 dieną „Antis“ savo „Facebook“ paskyroje pasidalino netikėtu duetu – naujam gyvenimui su Leon Somov & Jazzu prikėlė savo legendinę dainą '''„Nauji metai“''', kuri tapo dideliu hitu radijo stotyse, kanaluose „YouTube“ ir „Soundcloud“. Gruodžio pabaigoje surengtuose „Anties“ šou „Zombiai atrieda atidunda!“ Šiaulių, Vilniaus ir Kauno arenose apsilankė per 16 000 žiūrovų.


== Nariai ==
== Nariai ==
Eilutė 104: Eilutė 104:
* [[Kaip mes žaidėme revoliuciją]] (2011) – [[dokumentinis kinas|dokumentinis filmas]] apie Atgimimo ir grupės „Antis“ istoriją
* [[Kaip mes žaidėme revoliuciją]] (2011) – [[dokumentinis kinas|dokumentinis filmas]] apie Atgimimo ir grupės „Antis“ istoriją
* Valentinas už 2rų (2014) – daina „Žaislas“
* Valentinas už 2rų (2014) – daina „Žaislas“
* Nepatyręs (2014) – daina „Nauji metai“


== Taip pat skaitykite ==
== Taip pat skaitykite ==

17:41, 5 sausio 2015 versija

Antis

Antis „Sostinės dienose“ 2008 m.
Biografija
KilmėKaunas, Lietuva
Žanrairokas
Aktyvumo metai19841990, 1996, 2003, 2005, 2007-dabar
Įrašų kompanijaM.P.3, Zona Records
Svetainėantis.lt
Nariai
Algirdas Kaušpėdas, Vaclovas Augustinas, Gintautas Rakauskas, Arūnas Blūšius, Gediminas Simniškis, Linas Būda
Buvę nariai
Petras Ubartas, Pavelas Kovaliovas, Andrėjus Smechnovas, Gediminas Jurevičius, Arūnas Poliviauskas, Dalius Cijūnėlis, Gintautas Kažemėkas, Artūras Luckus, Vytautas Kublius, Gediminas Simniškis

„Antis“Lietuvos roko grupė, Algirdo Kaušpėdo suburta architektų vakarėliui (pirmas koncertas – 1984 m. gruodžio 31 d.), „Antis“ greitai tapo svarbiu reiškiniu Lietuvos roko ir Atgimimo istorijoje.

Istorija

Pirmojo „Anties“ albumo viršelis

Po festivalio Lituanica '86 ir muzikinio filmo Kažkas atsitiko „Antis“ išpopuliarėjo Lietuvoje, vėliau ir TSRS. Pasiskelbę perestroikos grupe, padėjo Sąjūdžiui, dalyvavo Roko maršuose per Lietuvą, daug koncertavo Vakarų Europoje (Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Austrijoje) ir JAV, kur dalyvavo Niujorko „New Music Seminar“. 1989 metais grupė dalyvavo „Festival Interceltique de Lorient“ Prancūzijoje, kuriame pasirodė vietoj į festivalį neatvykusios tuo metu neseniai susibūrusios airių grupės The Cranberries.

Aktualiais tekstais pasižyminti grupė savo dainose pašiepė sovietinį režimą, biurokratiją, miesčioniškumą. Šias idėjas pabrėžė teatralizuoti koncertai ir Algirdo Kaušpėdo monstriškas įvaizdis. Savo muzikoje „Antis“ sujungė naujosios bangos energiją ir kritiškumą su artroko ir džiazroko muzikinėmis idėjomis.

Vizualinį grupės įvaizdį suformavo kino „Kažkas atsitiko“ kūrėjai, dailininkas Gailius Kličius. Pirmoji grupės sudėtis buvo beveik vien architektai, vėliau daugumą narių laipsniškai pakeitė profesionalūs muzikantai. Grupė išsiskirstė po 1990 m. lapkričio mėn. turo po JAV A. Kaušpėdo iniciatyva.

Grupė su koncertais sugrįžo tris kartus:

  • 2005 m. gegužės mėn. vienam trumpam koncertui, kuriame pristatė DVD „Gyva“.

„Antis“ atsikūrė po septyniolikos metų. 2007 lapkritį grupės muzikantai įrašė albumo Ančių dainos kūrinius. Šis albumas prekyboje pasirodė gruodžio viduryje ir, padovanojęs hitus „Mes rimti!“, „Buržujus“, „Auksinis Buda“ ir „Girtuoklis“, tapo sėkmingiausiu „Anties“ diskografijoje. Albumas parduotas 7 000 vienetų tiražu.

Sugrįžimo albumą „Antis“ pristatė trimis koncertais Vilniuje „Forum Palace“ rūmuose ir koncertų turu per Lietuvą. Baigiamasis šio turo koncertas, kurį 2008 metų rugsėjo 7 dieną Vilniuje Katedros aikštėje stebėjo 30 000 žiūrovų, yra išleistas DVD plokštelėje Rugpjūčio 33.

2009 metų sausio mėnesį „Antis“ laimėjo Metų veteranų prizą „Radiocentro“ muzikos apdovanojimuose, kuriuose atliko penkias savo dainas, ir pradėjo darbus prie savo naujo projekto, skirto paminėti grupės 25-metį. Metų pabaigoje grupė muzikos gerbėjams padovanojo muzikinę utopiją ir naują kompaktinę plokštelę Zuikis Pleibojus. 2010 metų pradžioje grupė išleido „Zuikio Pleibojaus“ vinilo plokštelę, tapusią pirmąja po keliolikos metų pertraukos nauja lietuviška populiariosios muzikos vinilo plokštele, o metų pabaigoje pakvietė į baigiamuosius muzikinės utopijos spektaklius.

2013 metais grupė su nauja programa koncertavo didžiausiuose šalies festivaliuose ir metų pabaigoje išleido albumą „Baisiai džiugu!“ (2CD), taip pat koncertinį albumą „2xANTIS“ (2CD+DVD). Radijo stotis pasiekė naujos dainos „Žaislas“ bei „Muzika“ (pastarajai grupė išleido koncertinį vaizdo klipą), o muzikos apdovanojimuose M.A.M.A. „Antis“ laimėjo metų roko/alternatyvos nominacijoje bei buvo apdovanota už nuopelnus lietuviškai muzikai.

2014 m. gegužės 21 dieną „Antis“ Vilniuje koncertavo kartu su „Aerosmith“ jų pasauliniame ture „Global Warming Tour“. Po savaitės grupė paskelbė gruodžio pabaigoje surengsianti šventinį trisdešimtmečio turą per didžiausias Šiaulių, Vilniaus ir Kauno arenas. Rugpjūčio mėnesį „Antis“ išleido savo sėkmingiausią radijo singlą po sugrįžimo – „Debesys“, kuriam buvo nufilmuotas vaizdo klipas (režisierius Saulius Baradinskas) ir sukurti ArtG bei DJ Gie remiksai.

Lapkričio 25 dieną „Antis“ savo „Facebook“ paskyroje pasidalino netikėtu duetu – naujam gyvenimui su Leon Somov & Jazzu prikėlė savo legendinę dainą „Nauji metai“, kuri tapo dideliu hitu radijo stotyse, kanaluose „YouTube“ ir „Soundcloud“. Gruodžio pabaigoje surengtuose „Anties“ šou „Zombiai atrieda atidunda!“ Šiaulių, Vilniaus ir Kauno arenose apsilankė per 16 000 žiūrovų.

Nariai

Dabartinė grupės sudėtis (nuo 2008 m.):

Ankstesni grupės nariai:

Kūryba

Studijiniai albumai

Rinkiniai

„Anties“ kūriniai buvo išleisti šiuose rinktiniuose albumuose:

  • Lituanika-87 – Tremtis
  • Populiarios Lietuvos diskotekų grupės (1988) – Neplanuoti augalai
  • Roko maršas per Lietuvą '89 – Lietuvos valstybė
  • Kalėdų ratas – Nauji metai
  • Visų laikų Lietuvos radijo dainos 1926-2006 – Kažkas atsitiko
  • Made in LT (The Best of Lithuanian Music) – Second Edition (2008) – Mes rimti!
  • Geram žmogui (dainų rinkinys) (2010) – Aš pasitaisysiu

Filmai

Taip pat skaitykite

Nuorodos