Velykionių dvaras: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Liutaurasu (aptarimas | indėlis)
Nėra keitimo santraukos
Aleksasfi (aptarimas | indėlis)
Nėra keitimo santraukos
Eilutė 18: Eilutė 18:
==Istorija==
==Istorija==


Istoriniuose šaltiniuose minimas nuo [[1645]] m. Labiausiai šį dvarą išgarsino iš kumečių kilusi labai nuožmi dvarininkė Grotužienė ({{de|von Grottus}}), kuri, pasak pasakojimų, važinėdavusi nuogų merginų traukiama karieta, liepdavo merginoms įlipti į medį ir kukuoti, o po to jas nušaudavo. Velykionių dvarą supo du rankomis kasti tvenkiniai, baudžiauninkų suneštame kalnelyje dabar ilsisi ir piktoji jo valdytoja Grotužienė. „Švyturio“ kolūkio pirmininkės A. Zurbienės iniciatyva tvenkiniai užversti, iškirsta ir po žemėmis užversta nemažai išlakių ąžuolų.
Istoriniuose šaltiniuose minimas nuo [[1645]] m. Labiausiai šį dvarą išgarsino iš kumečių kilusi labai nuožmi dvarininkė Grotužienė ({{de|von Grotthuss}}), kuri, pasak pasakojimų, važinėdavusi nuogų merginų traukiama karieta, liepdavo merginoms įlipti į medį ir kukuoti, o po to jas nušaudavo. Velykionių dvarą supo du rankomis kasti tvenkiniai, baudžiauninkų suneštame kalnelyje dabar ilsisi ir piktoji jo valdytoja Grotužienė. „Švyturio“ kolūkio pirmininkės A. Zurbienės iniciatyva tvenkiniai užversti, iškirsta ir po žemėmis užversta nemažai išlakių ąžuolų.


[[Vaizdas:Velykioniu mokyklos mokyniai.jpg|thumb|left|200px|[[1938]] m. Mokytojas Algirdas Krikščikas su Velykionių keturmetės mokyklos mokiniais.]]
[[Vaizdas:Velykioniu mokyklos mokyniai.jpg|thumb|left|200px|[[1938]] m. Mokytojas Algirdas Krikščikas su Velykionių keturmetės mokyklos mokiniais.]]

21:17, 4 lapkričio 2014 versija

Velykionių dvaras
Velykionių dvaras apie 1939 m.
Velykionių dvaras apie 1939 m.
Vieta Velykionys
Įkurtas iki 1645 m.
Bajorų giminės Grotusai


   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Velykionių dvaras – dvaras Velykionių kaime (Biržų rajonas).

Istorija

Istoriniuose šaltiniuose minimas nuo 1645 m. Labiausiai šį dvarą išgarsino iš kumečių kilusi labai nuožmi dvarininkė Grotužienė (vok. von Grotthuss), kuri, pasak pasakojimų, važinėdavusi nuogų merginų traukiama karieta, liepdavo merginoms įlipti į medį ir kukuoti, o po to jas nušaudavo. Velykionių dvarą supo du rankomis kasti tvenkiniai, baudžiauninkų suneštame kalnelyje dabar ilsisi ir piktoji jo valdytoja Grotužienė. „Švyturio“ kolūkio pirmininkės A. Zurbienės iniciatyva tvenkiniai užversti, iškirsta ir po žemėmis užversta nemažai išlakių ąžuolų.

1938 m. Mokytojas Algirdas Krikščikas su Velykionių keturmetės mokyklos mokiniais.

Nuo 1947 m. Velykionių vienkiemyje apsigyveno Jono Kubiliaus šeima. Vėliau atsikėlė Beliakai, po Nepriklausomybės atgavimo – Garbuzai. 1974 m. Jono sūnus Romaldas su giminaičiu P. Zalubu ant buvusios dvaro arklidės pamatų pastatė gyvenamąjį namą. Iš dvaro statinių yra likę tik dvi autentiškos buvusio tvarto sienos, o per II pasaulinį karą sudegusios Velykionių pilies nuotraukos yra saugomos Kubilių archyve.