Lenkijos–Lietuvos karas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Nestea (aptarimas | indėlis)
Nėra keitimo santraukos
Nėra keitimo santraukos
Eilutė 17: Eilutė 17:
|notes=
|notes=
}}
}}
'''Lenkijos–Lietuvos karas''' yra karinis konfliktas, vykęs po [[Pirmasis pasaulinis karas|Pirmojo pasaulinio karo]], prasidėjęs [[1919]] m. pavasarį ir pasibaigęs lenkų naudai [[1920]] m. [[lapkričio 29]] d. Į karą [[Lietuva]] įsitraukė vos gavusi nepriklausomybę ir tik pradedanti kurti naująją Lietuvos kariuomenę. Lietuvoje negyveno tiek daug žmonių kaip tuo metu [[Lenkija|Lenkijoje]], todėl [[Mobilizacija|mobilizacijos]] skaičiai buvo žemi, o atsilaikyti Lietuvai prieš lenkų invaziją buvo beveik beviltiška, nes lietuvių karinė jėga svyravo nuo 7 000 iki 8 000, o lenkų karinė jėga buvo didesnė negu 20 000 karių ir karinės technikos vienetų.
'''Lenkijos–Lietuvos karas''' yra karinis konfliktas, vykęs po [[Pirmasis pasaulinis karas|Pirmojo pasaulinio karo]], prasidėjęs [[1919]] m. pavasarį ir pasibaigęs lenkų naudai [[1920]] m. [[lapkričio 29]] d. Į karą [[Lietuva]] įsitraukė vos gavusi nepriklausomybę ir tik pradedanti kurti naująją Lietuvos kariuomenę. Lietuvoje negyveno tiek daug žmonių kaip tuo metu [[Lenkija|Lenkijoje]], todėl [[Mobilizacija|mobilizacijos]] skaičiai buvo žemi, o atsilaikyti Lietuvai prieš lenkų invaziją buvo beveik beviltiška, nes lietuvių karinė jėga svyravo nuo 7 000 iki 8 000, o lenkų karinė jėga buvo didesnė negu 20 000 karių ir karinės technikos vienetų. Konfliktą siejo [[Vilniaus kraštas]] ir [[Suvalkija|Suvalkijos regionas]], dėl kurio ir įsižiebė karas dėl lenkų noro aneksuoti šias teritorijas. Dar prieš karą su lenkais, tarp Lietuvos ir Lenkijos santykiai buvo įtempti, dėl Lenkijos diktatoriaus [[Juzefas Pilsudskis|Juzefo Pilsudskio]] noro užgrobti didelę dalį [[Rytų Europa|rytų Europos]] ir jo idėjų atkūrti kadaisę buvusią didžią [[ATR|ATR]] valstybę.


{{karas-stub}}
{{karas-stub}}

19:29, 13 rugpjūčio 2014 versija

Lenkijos–Lietuvos karas
Priklauso: Lietuvos nepriklausomybės kovos
Lenkijos-sovietų karas

Lenkų kavalerijos paradas Seinuose.
Data 1919 m. – 1920 m. lapkričio 29 d.
Vieta Suvalkijos regionas ir Vilniaus kraštas.
Rezultatas Nutraukiami bet kokie diplomatiniai santykiai tarp Lenkijos ir Lietuvos iki 1938 m. ultimatumo.
Teritoriniai
pokyčiai
Lenkija kontroliuoja rytinę Lietuvos dalį (Vilniaus kraštą) ir Suvalkų regioną.
Konflikto šalys
Lenkija Antroji Lenkijos Respublika Lietuvos vėliava Lietuva
Vadovai ir kariniai vadai
Lenkija Edward Rydz-Śmigły Lietuva Kazys Ladiga
Pajėgos
Lenkija ~20 000–30 000 Lietuva ~7 000–8 000

Lenkijos–Lietuvos karas yra karinis konfliktas, vykęs po Pirmojo pasaulinio karo, prasidėjęs 1919 m. pavasarį ir pasibaigęs lenkų naudai 1920 m. lapkričio 29 d. Į karą Lietuva įsitraukė vos gavusi nepriklausomybę ir tik pradedanti kurti naująją Lietuvos kariuomenę. Lietuvoje negyveno tiek daug žmonių kaip tuo metu Lenkijoje, todėl mobilizacijos skaičiai buvo žemi, o atsilaikyti Lietuvai prieš lenkų invaziją buvo beveik beviltiška, nes lietuvių karinė jėga svyravo nuo 7 000 iki 8 000, o lenkų karinė jėga buvo didesnė negu 20 000 karių ir karinės technikos vienetų. Konfliktą siejo Vilniaus kraštas ir Suvalkijos regionas, dėl kurio ir įsižiebė karas dėl lenkų noro aneksuoti šias teritorijas. Dar prieš karą su lenkais, tarp Lietuvos ir Lenkijos santykiai buvo įtempti, dėl Lenkijos diktatoriaus Juzefo Pilsudskio noro užgrobti didelę dalį rytų Europos ir jo idėjų atkūrti kadaisę buvusią didžią ATR valstybę.