Aktas dėl Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymo: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
CommonsDelinker (aptarimas | indėlis)
S Vaizdas Act_of_Restoration_of_Independence_of_Lithuania_1990-03-11.gif keičiamas Act_of_Restoration_of_Independence_of_Lithuania_1990-03-11.png
Eilutė 1: Eilutė 1:
[[Vaizdas:Act of Restoration of Independence of Lithuania 1990-03-11.gif|thumb|200px|Aktas dėl Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymo]]
[[Vaizdas:Act_of_Restoration_of_Independence_of_Lithuania_1990-03-11.png|thumb|200px|Aktas dėl Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymo]]


'''Aktas dėl Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymo''' arba '''kovo 11 d. aktas''' – [[1990]] m. [[kovo 11]] d. priimtas [[Aukščiausioji Taryba - Atkuriamasis Seimas|Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo]] [[aktas]], skelbęs Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą.
'''Aktas dėl Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymo''' arba '''kovo 11 d. aktas''' – [[1990]] m. [[kovo 11]] d. priimtas [[Aukščiausioji Taryba - Atkuriamasis Seimas|Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo]] [[aktas]], skelbęs Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą.

23:29, 7 rugpjūčio 2014 versija

Aktas dėl Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymo

Aktas dėl Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymo arba kovo 11 d. aktas – 1990 m. kovo 11 d. priimtas Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo aktas, skelbęs Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą.

Aktas buvo priimtas Aukščiausiosios tarybos pirmosios eilinės sesijos trečiajame posėdyje, 124 deputatams balsavus už ir šešiems susilaikius. Prieš nebalsavo nė vienas.[1]

Pagal pareigas aktą pasirašė Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas Vytautas Landsbergis ir sekretorius Liudvikas Sabutis, bet per tą patį posėdį akto kopija, Virgilijui Juozui Čepaičiui pasiūlius[1], buvo pasirašyta kitų Aukščiausiosios Tarybos deputatų, taip tapusių kovo 11 d. akto signatarais.

Akto tekstas

Akto dėl Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymo tekstas:

Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos

Aktas

Dėl Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymo

Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Taryba, reikšdama Tautos valią, nutaria ir iškilmingai skelbia, kad yra atstatomas 1940 metais svetimos jėgos panaikintas Lietuvos Valstybės suvereninių galių vykdymas, ir nuo šiol Lietuva vėl yra nepriklausoma valstybė.

Lietuvos Tarybos 1918 m. vasario 16 d. Nepriklausomybės aktas ir 1920 m. gegužės 15 d. Steigiamojo Seimo rezoliucija dėl atstatytos Lietuvos demokratinės valstybės niekada nebuvo nustoję teisinės galios ir yra Lietuvos valstybės konstitucinis pamatas.

Lietuvos valstybės teritorija yra vientisa ir nedaloma, joje neveikia jokios kitos valstybės konstitucija.

Lietuvos valstybė pabrėžia savo ištikimybę visuotinai pripažintiems tarptautinės teisės principams, pripažįsta sienų neliečiamumą, kaip jis suformuluotas 1975 metų Europos saugumo ir bendradarbiavimo pasitarimo Helsinkyje Baigiamajame akte, garantuoja žmogaus, piliečio ir tautinių bendrijų teises.

Lietuvos Respublikos Aukščiausioji Taryba kaip suvereninių galių reiškėja šiuo aktu pradeda realizuoti visą Valstybės suverenitetą.
[2]

Šaltiniai

  1. 1,0 1,1 Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo pirmosios eilinės sesijos trečiojo posėdžio stenograma [1]
  2. http://www.lrs.lt/datos/kovo11/signatarai/aktas.htm Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos Aktas dėl Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymo