Automagistralė: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Felicilijonas (aptarimas | indėlis)
Pdxx~ltwiki (aptarimas | indėlis)
Eilutė 20: Eilutė 20:
== Automagistralės pagal valstybes ==
== Automagistralės pagal valstybes ==
=== Didžioji Britanija ===
=== Didžioji Britanija ===
Vietinis pavadinimas – ''Motorway''. Jis reiškia „motorinėms transporto priemonėms skirtą kelią“
Vietinis pavadinimas – ''Motorway'', ir reiškia motorinėms transporto priemonėms skirtą kelią.


Dabartinis visų automagistralių ilgis yra daugiau nei 2000 mylių (~3230 km). Didžiausias leidžiamas greitis – 70 mph (110 km/h).
Dabartinis visų automagistralių ilgis yra kiek daugiau nei 2000 mylių (~3230 km). Didžiausias leidžiamas greitis – 70 mylių per valandą (110 km/h).


==== Istorija ====
==== Istorija ====
Pirmoji automagistralės atkarpa buvo pastatyta [[1958 m.]] Tai buvo [[Prestonas|Prestono]] aplinkkelis, dalis M6 automagistralės. [[1959 m.]] buvo atidarytas didesnis automagistralės ruožas, jungiantis Kriką, su Berigrouvu.
Pirmoji automagistralės atkarpa buvo pastatyta [[1958 m.]] kaip [[Prestonas|Prestono]] aplinkkelis (dalis M6 automagistralės). [[1959 m.]] buvo atidarytas didesnis automagistralės ruožas, jungiantis Kriką, su Berigrouvu.


[[1972 m.]] automagistralių bendras ilgis pasiekė 1000 mylių (1609 km), o [[1996 m.]] – 2000 mylių (3219 km).
[[1972 m.]] automagistralių bendras ilgis pasiekė 1000 mylių (1609 km), o [[1996 m.]] – 2000 mylių (3219 km).
Eilutė 32: Eilutė 32:
Vietinis pavadinimas – ''Autostrada''.
Vietinis pavadinimas – ''Autostrada''.


Dabartinis visų automagistralių ilgis – ~6400 km. Dauguma yra mokami. Ribojamas greitis lengviesiems automobiliams – 130 km/h. Jeigu kelias turi bent po tris juostas ir elektronines saugos priemones – 150 km/h.
Dabartinis visų automagistralių ilgis – apie 6400 km. Dauguma ruožų apmokestinti. Ribojamas greitis lengviesiems automobiliams – 130 km/h, jei turi bent po tris juostas į kiekvieną pusę ir elektronines saugos priemones – 150 km/h.


==== Istorija ====
==== Istorija ====
Pirmoji 85 km ilgio automagistralė buvo atidaryta [[1924]] m. [[rugsėjo 21]] d. Ji jungė [[Milanas|Milaną]] ir [[Varezė|Varezę]]. Autostrada vadinosi ''[[Autostrada A9 (Italija)|Autostrada dei laghi]]'' (Ežerų autostrada). Tai pirmoji automagistralė pasaulyje. [[1925 m.]] [[birželio 28]] d. ruožas buvo pratęstas per [[Komas|Komo]] ežerą iki [[Šveicarija|Šveicarijos]] sienos.
Pirmoji 85 km ilgio automagistralė buvo atidaryta [[1924]] m. [[rugsėjo 21]] d. ir sujungė [[Milanas|Milaną]] su [[Varezė|Vareze]]. Autostrada buvo pavadinta "''[[Autostrada A9 (Italija)|Autostrada dei laghi]]"'' (Ežerų autostrada). Tai buvo pirmasis toks ruožas pasaulyje. [[1925 m.]] [[birželio 28]] d. ruožas buvo pratęstas per [[Komas|Komo]] ežerą iki [[Šveicarija|Šveicarijos]] sienos.


Kitos autostrados pastatytos prieš II pasaulinį karą: [[Neapolis]]-[[Pompėja]], [[Paduva]]-[[Venecija]], [[Milanas]]-[[Turinas]], [[Milanas]]-[[Bergamas]]-[[Breša]], [[Roma]]-[[Ostija]].
Prieš [[Antrasis pasaulinis karas|II pasaulinį karą]] buvo pabaigti šie automagistralės ruožai: [[Neapolis]]-[[Pompėja]], [[Paduva]]-[[Venecija]], [[Milanas]]-[[Turinas]], [[Milanas]]-[[Bergamas]]-[[Breša]], [[Roma]]-[[Ostija]].


=== Lietuva ===
=== Lietuva ===
Vietinis pavadinimas – '''Automagistralė'''. Žodis reiškia magistralinį kelią, skirtą tik motoriniam transportui. Kiti prigiję žodžiai – autostrada, greitkelis.
Vietinis oficialus pavadinimas – '''Automagistralė '''ir reiškia magistralinį kelią, skirtą tik motorinėms transporto priemonėms. Šnekamojoje kalboje labiau vartojamas terminas '''autostrada.'''


Bendras automagistralių ilgis [[Lietuva|Lietuvoje]] – 310 km. Didžiausias leidžiamas greitis – 130 km/h (vasarą) ir 110 km/h (žiemą). Lietuva yra vienintelė [[Baltijos šalys|Baltijos valstybė]] turinti automagistrales.
Bendras automagistralių ilgis [[Lietuva|Lietuvoje]] – 310 km. Didžiausias leidžiamas greitis – 130 km/h (vasarą) ir 110 km/h (žiemą). Lietuva yra vienintelė [[Baltijos šalys|Baltijos valstybė]] turinti automagistrales.
Eilutė 49: Eilutė 49:


==== Istorija ====
==== Istorija ====
[[XX amžiaus 4-asis dešimtmetis|XX amžiaus 4-ajame dešimtmetyje]], atgavus [[Vilniaus kraštas|Vilniaus kraštą]], užsimota nutiesti pirmąją automagistralę Lietuvoje, jungiančią [[Vilnius|Vilnių]] su [[Kaunas|Kaunu]]. Deja planus nutraukė [[II pasaulinis karas]]. Planai nutiesti magistralę nežlugo ir XX amžiaus 7-ojo dešimtmečio metu, Tarybų Sąjunga pradėjo statybas. [[1970 m.]] lapkričio 3 d. automagistralė „[[Vilnius]]-[[Kaunas]]“ buvo atidaryta. Tai buvo moderniausia Tarybų Sąjungos magistralė.
[[XX amžiaus 4-asis dešimtmetis|XX amžiaus 4-ajame dešimtmetyje]], atgavus [[Vilniaus kraštas|Vilniaus kraštą]], atsirado planų nutiesti Lietuvoje pirmąją automagistralę, jungiančią atgautą [[Vilnius|Vilnių]], su tuometine sostine [[Kaunas|Kaunu]]. 7-ajame dešimtmetyje, kai Lietuva jau buvo TSRS sudėtyje, buvo pradėtos statybos ir 1970 m. lapkričio 3 d. kelias buvo atidarytas. Tuo metu tai buvo laikoma viena moderniausių automagistralių regione.


Praėjus metams po atidarymo, [[1971 m.]] buvo pradėta statyti „[[Kaunas]]–[[Klaipėda]]“ magistralė, nes palaipsniui senasis Žemaičių plentas pradėjo netenkinti didėjančių transporto srautų. [[1987 m.]] [[rugsėjo 1]] d. automagistralė „[[Kaunas]]-[[Klaipėda]]“ buvo atidaryta naudojimui.
Praėjus metams po atidarymo [[1971 m.]] palaipsniui pradėta statyti „[[Kaunas]]–[[Klaipėda]]“ automagistralė, nes senasis Žemaičių plentas ėmė nebetenkinti didėjančių transporto srautų. [[1987 m.]] [[rugsėjo 1]] d. buvo užbaigti paskutiniai darbai.


=== Vokietija ===
=== Vokietija ===

22:41, 11 liepos 2014 versija

Autostrados ženklas, naudojamas ir Lietuvoje
Prancūzijos automagistralė A1
Vokietijos automagistralė
Lietuvos automagistralė A2 ties Ukmerge

Automagistralė arba autostrada – specialiai motorinių transporto priemonių (pavyzdžiui, automobilių ar motociklų) eismui suprojektuotas ir nutiestas kelias. Jis nesikerta su jokiais keliais viename lygyje. Turi skiriamąją juostą, ir priklausomai nuo jos pločio, turi aptvarus, kuris avarijos atveju apsaugotų nuo įvažiavimų į priešpriešinę juostą. Standartinėje automagistralėje įrengti kelkraščiai, skirti sustoti avarijos (ar kt.) atveju. Paprastam sustojimui ir stovėjimui, automagistralės kelkraščiai neskirti (tai sumažina eismo saugumą magistralėje).

Susisiekimui tarp automagistralės ir kito kelio arba magistralės naudojamos specialios nuovažos, kurios skirtos užvažiuoti arba nuvažiuoti nuo magistralės. Pačioje magistralėje įrengiamos greitėjimo/lėtėjimo juostos, kurios maksimaliai sumažina avaringumą, nes lėtėjimo juostoje sumažinamas greitis iki rampos (nuovažos) ir padidėjus posūkių ašiai, saugiai įveikiamas posūkis. Greitėjimo juostoje, įvažiuojant į pačią magistralę, įsibėgėjama iki automagistralės greičio ir praleidus automagistrale važiuojantį transportą, saugiai įvažiuojama į magistralę.

Prie daugumos automagistralių veikia poilsio aikštelės, nedidelės kavinės. Jos yra dalis automagistralės ir į jas įvažiuoti galima tik pasinaudojus magistrale.

Yra žemesnės kategorijos, specialiai motorinėms transporto priemonėms skirti keliai, kuriame leidžiamas mažesnis greitis. Jų pavadinimas Lietuvoje – Automobilių kelias arba Greitkelis (skirtingose šalyse jie vadinami skirtingais vardais).

Istorija

Pirmųjų automagistralių poreikis atsirado po Pirmojo pasaulinio karo, kada išaugo automobilių skaičius. Buvo norima, kad susisiekimas tarp miestų būtų greitesnis, saugesnis ir patogesnis.

Italijoje suprojektuotas pirmasis kelias su skiriamąja juosta. Toks kelias atidarytas 1924 m. rugsėjo 21 d. Ji jungė Milaną ir Varezę. Autostrada vadinosi Autostrada dei laghi (Ežerų autostrada). Nors ir buvo su skiriamąja juosta, ji turėjo tik po vieną juostą kiekvienai krypčiai ir neturėjo jokių skirtingų lygių sankryžų.

Pirmoji atskirta, nuo aplinkinių srautų automagistralė buvo atidaryta 1935 m. Jis jungė Frankfurtą ir Darmštatą.

Automagistralės pagal valstybes

Didžioji Britanija

Vietinis pavadinimas – Motorway, ir reiškia motorinėms transporto priemonėms skirtą kelią.

Dabartinis visų automagistralių ilgis yra kiek daugiau nei 2000 mylių (~3230 km). Didžiausias leidžiamas greitis – 70 mylių per valandą (110 km/h).

Istorija

Pirmoji automagistralės atkarpa buvo pastatyta 1958 m. kaip Prestono aplinkkelis (dalis M6 automagistralės). 1959 m. buvo atidarytas didesnis automagistralės ruožas, jungiantis Kriką, su Berigrouvu.

1972 m. automagistralių bendras ilgis pasiekė 1000 mylių (1609 km), o 1996 m. – 2000 mylių (3219 km).

Italija

Vietinis pavadinimas – Autostrada.

Dabartinis visų automagistralių ilgis – apie 6400 km. Dauguma ruožų apmokestinti. Ribojamas greitis lengviesiems automobiliams – 130 km/h, jei turi bent po tris juostas į kiekvieną pusę ir elektronines saugos priemones – 150 km/h.

Istorija

Pirmoji 85 km ilgio automagistralė buvo atidaryta 1924 m. rugsėjo 21 d. ir sujungė Milaną su Vareze. Autostrada buvo pavadinta "Autostrada dei laghi" (Ežerų autostrada). Tai buvo pirmasis toks ruožas pasaulyje. 1925 m. birželio 28 d. ruožas buvo pratęstas per Komo ežerą iki Šveicarijos sienos.

Prieš II pasaulinį karą buvo pabaigti šie automagistralės ruožai: Neapolis-Pompėja, Paduva-Venecija, Milanas-Turinas, Milanas-Bergamas-Breša, Roma-Ostija.

Lietuva

Vietinis oficialus pavadinimas – Automagistralė ir reiškia magistralinį kelią, skirtą tik motorinėms transporto priemonėms. Šnekamojoje kalboje labiau vartojamas terminas autostrada.

Bendras automagistralių ilgis Lietuvoje – 310 km. Didžiausias leidžiamas greitis – 130 km/h (vasarą) ir 110 km/h (žiemą). Lietuva yra vienintelė Baltijos valstybė turinti automagistrales.

Atkarpos

Istorija

XX amžiaus 4-ajame dešimtmetyje, atgavus Vilniaus kraštą, atsirado planų nutiesti Lietuvoje pirmąją automagistralę, jungiančią atgautą Vilnių, su tuometine sostine Kaunu. 7-ajame dešimtmetyje, kai Lietuva jau buvo TSRS sudėtyje, buvo pradėtos statybos ir 1970 m. lapkričio 3 d. kelias buvo atidarytas. Tuo metu tai buvo laikoma viena moderniausių automagistralių regione.

Praėjus metams po atidarymo – 1971 m. palaipsniui pradėta statyti „KaunasKlaipėda“ automagistralė, nes senasis Žemaičių plentas ėmė nebetenkinti didėjančių transporto srautų. 1987 m. rugsėjo 1 d. buvo užbaigti paskutiniai darbai.

Vokietija

Vietinis pavadinimas – Autobahn.

Istorija

Pirmoji atskirta, nuo aplinkinių srautų automagistralė buvo atidaryta 1935 m. Jis jungė Frankfurtą ir Darmštatą. Ji tuomet buvo svarbi magistralė greičio rekordų siekėjams.

Nuorodos