Final Fantasy: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Submixster (aptarimas | indėlis)
SNėra keitimo santraukos
Submixster (aptarimas | indėlis)
Eilutė 9: Eilutė 9:
<small>Pastaba. Nurodomos tik tos platformos, kurioms žaidimai buvo pritaikyti išleidimo metu ir iškart po to. Daugelis ankstyvųjų žaidimų buvo adaptuoti vėlesnėms žaidimų platformoms, mobiliesiems įrenginiams.</small>
<small>Pastaba. Nurodomos tik tos platformos, kurioms žaidimai buvo pritaikyti išleidimo metu ir iškart po to. Daugelis ankstyvųjų žaidimų buvo adaptuoti vėlesnėms žaidimų platformoms, mobiliesiems įrenginiams.</small>
=== Pagrindiniai serijos žaidimai ===
=== Pagrindiniai serijos žaidimai ===
* [[1987]] m. „[[Final Fantasy]]“ (skirtas [[NES]])
* [[1987]] m. „[[Final Fantasy]]“ (skirtas [[NES]]);
* [[1988]] m. „[[Final Fantasy II]]“ (skirtas [[NES]])
* [[1988]] m. „[[Final Fantasy II]]“ (skirtas [[NES]]);
* [[1990]] m. „[[Final Fantasy III]]“ (skirtas [[NES]])
* [[1990]] m. „[[Final Fantasy III]]“ (skirtas [[NES]]);
* [[1991]] m. „[[Final Fantasy IV]]“, skirtas [[SNES]] ir Vakaruose žinomas kaip antroji dalis, nes antroji ir trečioji dalys nebuvo išverstos į anglų kalbą. Be to, šiame žaidime pirmą kartą pasirodė „Active Time Battle“ kovos sistema, kuri lietuviams geriausiai žinoma iš „[[Heroes III]]“ žaidimo.
* [[1991]] m. „[[Final Fantasy IV]]“, skirtas [[SNES]] ir Vakaruose žinomas kaip antroji dalis, nes antroji ir trečioji dalys nebuvo išverstos į anglų kalbą. Be to, šiame žaidime pirmą kartą pasirodė „Active Time Battle“ kovos sistema, kuri lietuviams geriausiai žinoma iš „[[Heroes III]]“ žaidimo;
* [[1994]] m. „[[Final Fantasy VI]]“, skirtas [[SNES]] ir Vakaruose žinomas kaip trečioji dalis.
* [[1991]] m. „[[Final Fantasy V]]“, skirtas [[SNES]];
* [[1994]] m. „[[Final Fantasy VI]]“, skirtas [[SNES]] ir Vakaruose žinomas kaip trečioji dalis;
* [[1997]] m. „[[Final Fantasy VII]]“ – tai didelis serijos „lūžis“. Skirtas [[PlayStation]] ir pirmasis, kuris naudoja [[3D]] grafiką bei pirmasis, išleistas Europoje. Populiariausias serijos žaidimas su daugiau nei 10 mln. parduotų kopijų. Adaptuotas [[AK]].
* [[1997]] m. „[[Final Fantasy VII]]“ – tai didelis serijos „lūžis“. Skirtas [[PlayStation]] ir pirmasis, kuris naudoja [[3D]] grafiką bei pirmasis, išleistas Europoje. Populiariausias serijos žaidimas su daugiau nei 10 mln. parduotų kopijų. Adaptuotas [[AK]];
* [[1998]] m. „[[Final Fantasy VIII]]“ (skirtas [[PlayStation]], adaptuotas [[AK]])
* [[1998]] m. „[[Final Fantasy VIII]]“ (skirtas [[PlayStation]], adaptuotas [[AK]]);
* [[2000]] m. „[[Final Fantasy IX]]“ (skirtas [[PlayStation]])
* [[2000]] m. „[[Final Fantasy IX]]“ (skirtas [[PlayStation]]);
* [[2001]] m. „[[Final Fantasy X]]“, skirtas [[PlayStation 2]], žymiai patobulinta grafika. 2003 m. išleistas pirmasis tiesioginis serijos žaidimo tęsinys [[Final Fantasy X-2]].
* [[2001]] m. „[[Final Fantasy X]]“, skirtas [[PlayStation 2]], žymiai patobulinta grafika. 2003 m. išleistas pirmasis tiesioginis serijos žaidimo tęsinys [[Final Fantasy X-2]];
* [[2007]] m. „[[Final Fantasy XII]]“. Paskutinis žaidimas [[PlayStation 2]] konsolei.
* [[2007]] m. „[[Final Fantasy XII]]“. Paskutinis žaidimas [[PlayStation 2]] konsolei;
* [[2008]] m. „[[Final Fantasy VII: Crisis Core]]“, skirtas Playstation konsolėms. Pasakoja apie įvykius prieš „Final Fantasy VII“.
* [[2008]] m. „[[Final Fantasy VII: Crisis Core]]“, skirtas Playstation konsolėms. Pasakoja apie įvykius prieš „Final Fantasy VII“;
* [[2008]] m. „[[Final Fantasy Dissidia]]“. Skirtingai nei kiti serijos žaidimai, šis nėra [[RPG]]. Šiame žaidime žaidėjas gali rinktis iš visų pagrindinių herojų nuo „Final Fantasy I“ iki „Final fantasy XII“ ir kovoti prieš varžovus panašiai kaip žaidimuose „[[Tekken]]“ ar „[[Soul Calibur]]“.
* [[2008]] m. „[[Final Fantasy Dissidia]]“. Skirtingai nei kiti serijos žaidimai, šis nėra [[RPG]]. Šiame žaidime žaidėjas gali rinktis iš visų pagrindinių herojų nuo „Final Fantasy I“ iki „Final Fantasy XII“ ir kovoti prieš varžovus panašiai kaip žaidimuose „[[Tekken]]“ ar „[[Soul Calibur]]“;
* [[2009]] m. gruodžio mėnesį išleistas „[[Final Fantasy XIII]]“ [[Playstation 3]] ir [[Xbox 360]] konsolėms, 2011 m. − „[[Final Fantasy XIII-2]]“, 2013 m. − „[[Lightning Returns: Final Fantasy XIII]]“.
* [[2009]] m. gruodžio mėnesį išleistas „[[Final Fantasy XIII]]“ [[Playstation 3]] ir [[Xbox 360]] konsolėms, 2011 m. − „[[Final Fantasy XIII-2]]“, 2013 m. − „[[Lightning Returns: Final Fantasy XIII]]“;
* [[2015]] (?) m. „[[Final Fantasy XV]]“ (planuojamas). Skirtas [[PlayStation 4]], [[Xbox One]].
* [[2015]] (?) m. „[[Final Fantasy XV]]“ (planuojamas). Skirtas [[PlayStation 4]], [[Xbox One]].



21:28, 29 birželio 2014 versija

„Final Fantasy“ logotipas

Final Fantasy (jap. ファイナルファンタジー = Fainaru Fantajī) – kompiuterinių žaidimų, filmų ir įvairių kitų pramogų frančizė, sukurta Hironobu Sakagučio. Viskas prasidėjo 1987 metais nuo NES konsolei kurto žaidimo, kuris sulaukė neeilinės sėkmės Japonijoje. 2007 metų pradžioje buvo jau net 28 žaidimai konsolėms, PC, telefonams, MMORPG. Paskutiniai pagrindinės linijos žaidimai − „Final Fantasy XIII“ (2009 m.) ir MMORPG žaidimas „Final Fantasy XIV“ (2010 m.).

Žaidimo eiga

Žaidime vaizduojama grupelė herojų, kovojančių prieš imperializmą. Nuolat atsikartojantis elementas, iš kurio lengva pažinti seriją, – dideli kariniai burlaiviai, skriejantys oro erdve. Tai imperijos karinės galios simbolis. Nors kautis nuolat tenka tik vaikštant pėsčiomis. Žaidime kartu veikia ir magija ir technika.

Serijos žaidimai

Pastaba. Nurodomos tik tos platformos, kurioms žaidimai buvo pritaikyti išleidimo metu ir iškart po to. Daugelis ankstyvųjų žaidimų buvo adaptuoti vėlesnėms žaidimų platformoms, mobiliesiems įrenginiams.

Pagrindiniai serijos žaidimai

Daugelio žaidėjų tinkle žaidžiami (MMORPG) žaidimai

Taktiniai RPG žaidimai

Filmai

Muzika

Serijos žaidimuose skamba įvairi muzika, bet dažniausiai atkartojamos pagrindinės serijos melodijos. Prasidėjus daugumai žaidimų skamba „Prelude“ melodija. Pergalingas kovas dažniausiai akompanuoja pergalės fanfara, kuri yra viena žymiausių serijos melodijų. Žaidimo pabaigoje paprastai skamba „Prologue“. Muzika žaidime atspindi veikėjų charakterius, siužeto eigą, akompanuoja regimą kraštovaizdį ir t. t. Ankstesniuose žaidimuose dėl vietos trūkumo melodijų trukmė ir sudėtingumas buvo ribojamas.

Nobuo Uematsu buvo vykdantysis „Final Fantasy“ serijos kompozitorius iki jo pasitraukimo iš „Square Enix2004 m.[1] Kiti serijos kompozitoriai yra Masashi Hamauzu, Hitoshi Sakimoto ir Junya Nakano.

Išnašos

  1. „Final Frontiers“. Edge. Future Publishing (177): 72–79. 2007-06-25. Suarchyvuotas originalas 2011-08-03. Nuoroda tikrinta 2011-08-03.

Šablonas:Link FA Šablonas:Link FA