Thyssen-Bornemisza muziejus: Skirtumas tarp puslapio versijų

Koordinatės: 40°24′58″ š. pl. 3°41′42″ v. ilg. / 40.41611°š. pl. 3.69500°r. ilg. / 40.41611; 3.69500
Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Submixster (aptarimas | indėlis)
Submixster (aptarimas | indėlis)
Eilutė 19: Eilutė 19:
Nuolatinėje muziejaus ekspozicijoje yra apie 1000 kūrinių. Prieš pardavimą Ispanijos valstybei barono Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza kolekcija buvo vertinama antra pagal dydį ir reikšmingumą privačia kolekcija pasaulyje po D. Britanijos [[Karališkoji kolekcija|Karališkosios kolekcijos]]. Dalis kolekcijos kūrinių patikėti [[Barselona|Barselonos]] [[Nacionalinis Katalonijos meno muziejus|Nacionaliniam Katalonijos meno muziejui]]. Dalis baronienės Carmen kolekcijos perkelta į atskirą muziejų [[Malaga|Malagoje]].
Nuolatinėje muziejaus ekspozicijoje yra apie 1000 kūrinių. Prieš pardavimą Ispanijos valstybei barono Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza kolekcija buvo vertinama antra pagal dydį ir reikšmingumą privačia kolekcija pasaulyje po D. Britanijos [[Karališkoji kolekcija|Karališkosios kolekcijos]]. Dalis kolekcijos kūrinių patikėti [[Barselona|Barselonos]] [[Nacionalinis Katalonijos meno muziejus|Nacionaliniam Katalonijos meno muziejui]]. Dalis baronienės Carmen kolekcijos perkelta į atskirą muziejų [[Malaga|Malagoje]].


Muziejaus ekspozicija apima visus Vakarų Europos tapybos periodus, pradedant XIII a. italų menininko ([[Duccio]]), baigiant XX a. pabaigos postmodernistinio meno pavyzdžiais. Thyssen-Bornemisza muziejaus kolekcija reikšmingai papildo ir praplečia [[Prado muziejus|Prado muziejaus]] (kuriame dominuoja religinės tematikos paveikslai nuo XVI a. pradžios) ir [[Karalienės Sofijos muziejus|Karalienės Sofijos modernaus meno muziejaus]] (kuriame nėra reprezentuojami impresionistai ir ekspresionistai) ekspozicijas Madride. Papildomai muziejuje yra plati [[Šiaurės Amerika|Š. Amerikos]] XIX ir XX a. menininkų darbų kolekcija, paties muziejaus teigimu, reikšmingiausia Europoje.
Muziejaus ekspozicija apima visus Vakarų Europos tapybos periodus, pradedant XIII a. italų menininkų ([[Duccio]]), baigiant XX a. pabaigos postmodernistinio meno pavyzdžiais. Thyssen-Bornemisza muziejaus kolekcija reikšmingai papildo ir praplečia [[Prado muziejus|Prado muziejaus]] (kuriame dominuoja religinės tematikos paveikslai nuo XVI a. pradžios) ir [[Karalienės Sofijos muziejus|Karalienės Sofijos modernaus meno muziejaus]] (kuriame nėra reprezentuojami impresionistai ir ekspresionistai) ekspozicijas Madride. Papildomai muziejuje yra plati [[Šiaurės Amerika|Š. Amerikos]] XIX ir XX a. menininkų darbų kolekcija, paties muziejaus teigimu, reikšmingiausia Europoje.


Keletas žymių muziejaus eksponatų:
Keletas žymių muziejaus eksponatų:

20:20, 9 balandžio 2014 versija

40°24′58″ š. pl. 3°41′42″ v. ilg. / 40.41611°š. pl. 3.69500°r. ilg. / 40.41611; 3.69500

Tiseno-Bornemisos muziejaus fasadas
Tiseno-Bornemisos muziejaus interjeras

Tiseno-Bornemisos muziejus (isp. Museo Thyssen-Bornemisza) – meno muziejus Madrido mieste. Kartu su Prado ir Karalienės Sofijos muziejais sudaro didžiausių Madrido muziejų trejetuką. Muziejaus kolekcija sudaryta privačios Thyssen-Bornemisza giminės kolekcijos pagrindu. Adresas: Paseo del Prado 8.

Istorija

Muziejaus pagrindu tapo olandų-vengrų kilmės Vokietijos plieno magnatų Tisenų-Bornemisų paveikslų kolekcija. Kolekcijos pradžia siejama su August Thyssen, kuris gyvenimo pabaigoje susidomėjo menu ir užsakė kurti skulptūras vienam žymiausių XX a. pradžios menininkų − Ogiustui Rodenui. Prasidėjus Pirmajam pasauliniam karui ryšiai tarp jų nutrūko. Septynias sukurtas Rodeno skulptūras 1956 m. įsigijo August Thyssen anūkas baronas Hains Heinrich Thyssen-Bornemisza (4 iš jų yra muziejuje). August Thyssen sūnus Heinrich (1875–1947) kolekcionavo meno kūrinius nepriklausomai nuo tėvo. Pagrindinę savo kūrinių kolekciją laikė giminės pilyje, tuometinėje Vengrijoje. Tarpukaryje baronas įsigijo daug kūrinių iš po karo nuskurdusių ir ekonominės krizės paveiktų buvusių savininkų.

1932 m. Heinrich Thyssen kolekcją perkėlė į Šveicariją įsigijęs Villa Favorita prie Lugano ežero. Čia pastatė atskirą galeriją meno kūriniams saugoti. Didžiosios depresijos metais baronas perpirkinėjo dailės kūrinius, kurie buvo anksčiau nupirkti JAV milijonierių. Taip kolekcijoje atsidūrė vieni jos pasididžiavimų: Vittore Carpaccio „Riterio portretas“ ir Domenico Ghirlandaio „Giovanna Tornabuoni portretas“. Heinrich Thyssen-Bornemisza ypač rinko viduramžių vokiečių ir ankstyvųjų Nyderlandų meno pavyzdžius. Kolekcijoje yra Albrecht Dürer, Albrecht Altdorfer, Hans Holbein, Jan van Eyck, Petrus Christus, Hans Memling ir kt. kūrinių.

1947 m. mirus Heirich kolekcija liko padalinta tarp 4 jo vaikų. Tolimesnį kolekcionavimą tesė sūnus baronas Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza (1921–2002), kuris supirkinėjo paveikslus iš kitų tėvo vaikų. Meno kūrinių kolekcija tapo tokia didelė, kad, nepaisant praplėtimų, galerijoje prie Villa Favorita tilpo tik dalis kolekcijos. Daug meno kūrinių buvo nuolat keliaujančioje parodoje po pasaulio muziejus. Galvodamas apie kolekcijos ateitį Hans Heinrich nutarė ją įkurdinti dideliame muziejuje. Taip prasidėjo ryšiai su įvariais fondais ir šalių vyriausybėmis. Galiausiai buvo pasirinktas Ispanijos pasiūlymas. Prie to prisidėjo baronienė Carmen Cervera Thyssen-Bornemisza, kuri buvo ispanė. 1988 m. buvo pasirašyta nuomos sutartis dėl svarbiausių kolekcijos paveikslų laikino eksponavimo Ispanijoje. Ispanijos vyriausybė kolekcijai eksponuoti suteikė apie 1806 m. pastatytus Villahermosa rūmus Madride, prieš pat Ispanijos nacionalinį Prado muziejų. Ispanijos vyriausybės ir barono Hans Heinrich sutarimu buvo įsteigtas Thyssen-Bornemisza kolekcijos fondas, kuris rūpinosi rūmų atnaujinimu ir kolekcijos valdymu. 1992 m. spalio 8 d. muziejus atidarytas oficialiai. Ceremonijoje dalyvavo Ispanijos karalius Chuanas Karlosas I ir karalienė Sofija. 1993 m. Ispanijos parlamentas pritarė 775 paveikslų pirkimui iš barono Hans Heinrich ir perdavimui Muziejaus fondui. Bendra sumokėta suma siekė 338 mln. JAV dolerių su sąlyga, kad paveikslai bus prieinami viešai publikai ir niekuomet nebus parduoti. Rinkos vertintojų nuomone kolekcija iš tikro tuo metu galėjo būti verta tarp 1 − 1,5 mlrd. JAV dolerių.

2004 m. 655 paveikslų iš Carmen Thyssen-Bornemisza kolekcijos buvo prijungta prie muziejaus. Ta proga įvykdytas Villahermosa rūmų praplėtimas prijungiant du šalimais buvusius 1999 m. įsigytus pastatus ir apie 250 paveikslų įtraukti į nuolatinę ekspoziciją. Barono Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza (kuris mirė 2002 m.) atminimas yra įamžintas prie rūmų pastatytame paminkliniame biuste. 2011 m. baronienės asmeninės kolekcijos dalis buvo atskirta ir perkelta į Carmen Thyssen vardo muziejų Malagoje. 2012 m. baronienė Carmen, motyvuodama finansiniais sunkumais, pardavė Džono Konsteblio paveikslą „Užtvara“ („The Lock“) už 22,4 mln. svarų sterlingų, tuo sukeldama kultūrinės visuomenės pasipiktinimą.[1]

Galerijos eksponatai

Nuolatinėje muziejaus ekspozicijoje yra apie 1000 kūrinių. Prieš pardavimą Ispanijos valstybei barono Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza kolekcija buvo vertinama antra pagal dydį ir reikšmingumą privačia kolekcija pasaulyje po D. Britanijos Karališkosios kolekcijos. Dalis kolekcijos kūrinių patikėti Barselonos Nacionaliniam Katalonijos meno muziejui. Dalis baronienės Carmen kolekcijos perkelta į atskirą muziejų Malagoje.

Muziejaus ekspozicija apima visus Vakarų Europos tapybos periodus, pradedant XIII a. italų menininkų (Duccio), baigiant XX a. pabaigos postmodernistinio meno pavyzdžiais. Thyssen-Bornemisza muziejaus kolekcija reikšmingai papildo ir praplečia Prado muziejaus (kuriame dominuoja religinės tematikos paveikslai nuo XVI a. pradžios) ir Karalienės Sofijos modernaus meno muziejaus (kuriame nėra reprezentuojami impresionistai ir ekspresionistai) ekspozicijas Madride. Papildomai muziejuje yra plati Š. Amerikos XIX ir XX a. menininkų darbų kolekcija, paties muziejaus teigimu, reikšmingiausia Europoje.

Keletas žymių muziejaus eksponatų:

Išnašos

Nuorodos