Draugai (TV serialas): Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Mymis (aptarimas | indėlis)
Eilutė 82: Eilutė 82:


=== 10 sezonas ===
=== 10 sezonas ===
Čarli išsiskiria su Rosu ir grįžta pas savo buvusį vaikiną. Džo ir Reičel po trumpų santykių nusprendžia likti tik draugais. Fibi ir Maika susituokia šalia „Central Perk“ kavinės sningant sniegui. Monika ir Čandleris nutaria įsivaikinti vaikelį. Juos išsirenka mergina vardu Erika (''Erica ''– akt. Anna Faris). Serialo pabaigoje Erika pagimdo dvynukus – berniuką Džeką (pavadintą Monikos tėčio garbei) ir mergaitę Eriką (pavadinta biologinės motinos garbei). Monika ir Čabdleris nusprendžia išsikraustyti į užmiestį, kuo Džo visai nesidžiaugia. Reičel nusibosta jos esamas darbas, tad ji sutinka išvykti ir dirbti Paryžiuje, tačiau Rosas supranta, jog vis ją tebemyli ir bando pasivyti ją, kol ši neišskrido. Reičel supranta, jog ji taip pat myli Rosą ir lieka gyventi kartu su juo. Serialas baigiasi draugams stovint tuščiame Monikos bute, kur jie nusprendžia nueiti į kavinę atsigeri paskutinio kavos puodelio kartu.
Čarli išsiskiria su Rosu ir grįžta pas savo buvusį vaikiną. Džo ir Reičel po trumpų santykių nusprendžia likti tik draugais. Fibi ir Maika susituokia šalia „Central Perk“ kavinės sningant sniegui. Monika ir Čandleris nutaria įsivaikinti vaikelį. Juos išsirenka mergina vardu Erika (''Erica ''– akt. Anna Faris). Serialo pabaigoje Erika pagimdo dvynukus – berniuką Džeką (pavadintą Monikos tėčio garbei) ir mergaitę Eriką (pavadinta biologinės motinos garbei). Monika ir Čandleris nusprendžia išsikraustyti į užmiestį, kuo Džo visai nesidžiaugia. Reičel nusibosta jos esamas darbas, tad ji sutinka išvykti ir dirbti Paryžiuje, tačiau Rosas supranta, jog vis ją tebemyli ir bando pasivyti ją, kol ši neišskrido. Reičel supranta, jog ji taip pat myli Rosą ir lieka gyventi kartu su juo. Serialas baigiasi draugams stovint tuščiame Monikos bute, kur jie nusprendžia nueiti į kavinę atsigeri paskutinio kavos puodelio kartu.
{{endspoil}}
{{endspoil}}



12:58, 22 kovo 2014 versija

ŽanrasSituacijų komedija
Kūrėjas (-ai)David Crane
Marta Kauffman
VaidinaJennifer Aniston
Courteney Cox
Lisa Kudrow
Matt LeBlanc
Matthew Perry
David Schwimmer
Kilmės šalis JAV
Sezonų skaičius10
Serijų skaičius236
Gamyba
Prodiuseris (-iai)Katie Jacobs
David Shore
Paul Attanasio
Bryan Singer
Trukmė20–22 min.
Transliacija
Originalus kanalasNBC
Originalus laikotarpis1994 m. rugsėjo 22 d. – 2004 m. gegužės 6 d.
Išorinės nuorodos
Oficialus tinklalapis
IMDb įrašas
TV.com įrašas

„Draugai“ (angl. Friends) – amerikiečių kurta situacijų komedija. Serialas NBC kanalu pradėtas transliuoti 1994 m. rugsėjo 22 d., o paskutinė serija parodyta 2004 m. gegužės 6 d. „Draugus“ sudaro dešimt sezonų, parodytos iš viso 236 serijos. Serialą sukūrė prodiuseriai David Crane ir Marta Kauffman. Serialo veiksmas sukasi apie šešis draugus, gyvenančius Manhetene.

Apžvalga

„Draugai“ – vienas iš visų laikų sėkmingiausių komedijinių serialų. Per paskutinius sezonus pagrindiniai aktoriai uždirbo po 1 mln. JAV dol. už kiekvieną seriją. Serialas 2003 m. gavo „Emmy“ apdovanojimą kaip geriausia televizijos komedija.

Serialo pagrindinis akcentas – šešių draugų, gyvenančių Manhetene (Niujorkas), istorija. Tie draugai – Reičel, Monika, Fibė, Čiandleris, Džo ir Rosas. Didžioji dalis veiksmo vyksta Monikos bute bei tame pačiame pastate įsikūrusioje kavinėje „Central Perk“.

Pagrindiniai aktoriai

Courteney Cox
Pastatas Grinvič Vilidže, 90 Bedfordo gatvėje. Viename jo butų filmuotos serialo scenos
  • Jennifer Aniston (Dženifer Aniston) vaidina Reičel Gryn (Rachel Green) – Monikos Geler mokyklos laikų geriausia draugė, besidominanti mada. Reičel atsikrausto į Monikos butą pirmame sezone po pabėgimo iš savo pačios vestuvių su nemylimu vaikinu Bariu Farberiu (Barry Farber). Reičel yra Roso Gelerio mokyklos laikų meilė, kurios jis niekada taip ir neužmiršo nepaisant to, jog buvo vedęs. Seriale Reičel turėjo nemažai vaikinų, tarp jų italą kaimyną Paolo pirmame sezone, Džošą Berginą (Joshua Bergin) ketvirtajame sezone, Tagą (Tag) septintajame sezone ir Džo Tribianį (Joey Tribbiani) dešimtajame, tačiau jos jausmai Rosui Geleriui niekada neišblėso po jų draugystės antrame sezone. Pirmasis Reičel darbas buvo kavinėje, kurioje ji dirbo kaip padavėja, trečiame sezone siekdama savo svajonių mados srityje, Reičel gavo darbą „Bloomingdale’s“ parduotuvėje, dar vėliau dirbo „Ralph Lauren“ kompanijoje. Aštuntojo sezono pabaigoje Reičel ir Rosas susilaukia dukros, kuriai duoda vardą Ema.
  • Courteney Cox (Kortnei Koks) vaidina Moniką Geler Bing (Monica Geller Bing) – pasižymi perfekcionizmu, įsakinėjimu, norėjimu visur ir visada būti pirma ir geriausia. Iš Monikos kartais tyčiojasi dėl to, jog paauglystėje ji buvo apkūnaus sudėjimo. Monika yra virtuvės vyriausioji vyrėja ir pakeičia darbą bent kelis kartus tol, kol įsidarbina tokiame, apie kokį svajojo visą gyvenimą. Monikos pirmasis rimtas vaikinas buvo artimas jos šeimos draugas ir dvigubai vyresnis Ričardas Burkis (Richard Burkie). Nors Monika ir Ričardas draugavo netrumpą laiko tarpą, tačiau vėliau išsiskyrė dėl skirtingų norų ir ateities planų. Monika praleidžia aistringą naktį su Čandleriu Bingu (Chandler Bing) ketvirto sezono pabaigoje ir septintajame sezone jiedu susituokia.
  • Lisa Kudrow (Liza Kudrou) vaidina Fibi Bifey Hanigan (Phoebe Buffay Hannigan). Keliuose epizoduose ji taip pat vaidino ir Fibi dvynę seserį Uršulę. Dirba masažo salone kaip masažuotoja, o laisvalaikiu groja gitara ir dainuoja kavinėje, kurioje dažniausiai leidžia laiką su savo penkiais draugais. Dažniausiai pati rašo savo dainų tekstus, kurie yra unikalūs ir priverčia nusijuokti ne vieną. Fibi išsiskiria savo vaikiškumu, optimizmu ir gera nuotaika nepaisant to, jog jos mama nusižudė, kai ji buvo maža, o tėtis ją paliko. Fibi draugavo su mokslininku Deividu (David), kuris vėliau persikraustė į Minską bei policininku Geriu (Gary). Tačiau savo tikrąją gyvenimo meilę Maiką Haniganą (Mike Hannigan) sutiko devintame sezone ir vėliau už jo ištekėjo.
  • Matt LeBlanc (Metas Leblankas) vaidina Džo Tribianį (Joey Tribbiani) – be galo mėgstantis maistą, bandantis prasimušti aktorius. Tapo populiarus po to, kai suvaidino seriale „Mūsų gyvenimo dienos“ (Days of Our Lives) kaip daktaras Dreikas Remoris (Drake Remoray). Džo nepataisomas mergišius, turėjęs daug trumpalaikių santykių, tačiau nepaisant to yra geraširdis, draugiškas ir pilnas gerų ketinimų vaikinas. Dažnai naudoja frazę „Kaip sekasi?“ (How you doin'?), kad prisiviliotų merginas. Džo ilgą laiką gyveno viename bute su Čandleriu, kuris vėliau persikraustė pas Moniką. Vėliau Džo dalijosi butu su Reičel, kurią aštuntajame sezone įsimylėjo, tačiau nesulaukė atsako iš jos. Dešimtajame sezone jiedu tampa pora, tačiau po trumpo laiko supratę, jog kur kas geriau draugams išsiskirti.
  • Matthew Perry (Metju Peris) vaidina Čandlerį Bingą (Chandler Bing). Užaugo su mama, kuri rašo erotinius romanus ir moterimi persirenginėjančiu Las Vegase dirbančiu tėčiu, kurį visada kaltino dėl skyrybų su jo motina. Čandleris pasižymi savo sarkastiškumu ir sugebėjimu juokauti. Jam priešingai nei Džo sunku bendrauti su merginomis. Čandleris susituokia su Monika septintajame sezone, o vėliau įsivaikina dvynukus.
  • David Schwimmer (Deividas Švimeris) vaidina Rosą Gelerį (Ross Geller) – Monikos vyresnysis brolis, paleontologas, dirbantis istorijos muziejuje, o vėliau dėstantis paleontologiją profesorius universitete. Rosas nuo mokyklos laikų yra įsimylėjęs savo sesers Monikos geriausią draugę Reičel, kuri į jį ilgą laiko nekreipė dėmesio. Roso pirmoji santuoka iširo po to, kai jo žmona prisipažino esanti homoseksuali. Ketvirtame sezone Rosas vedė iš Anglijos atvykusią Emili (Emily), tačiau prie altoriaus ištaria Reičel vardą, kas priveda prie dar vienų skyrybų. Šeštajame padauginęs alkoholio susituokia su Reičel ir jos pageidavimu vėliau išsiskiria. Iš Roso dažnai pasišaipoma dėl jau trijų įvykusių vestuvių, tačiau jam šeima prioritetas.

Aktorių užmokestis

Per pirmą sezoną pagal originalų kontraktą pagrindiniai aktoriai uždirbo po 22 500 dolerių per vieną nufilmuotą seriją.[1] Antrajame sezone aktoriai uždirbo skirtingas sumas pinigų, pradedant 20 000 dolerių ir baigiant 49 000 dolerių.[1][2] Prieš filmuojant trečią sezoną aktoriai draugiškai sutarė, jog visi turėtų uždirbti po lygiai, ir gaudavo lygiai tiek, kiek gaudavo mažiausiai uždirbantis aktorius, tai reiškia, jog Jennifer Aniston ir David Schwimmer uždarbis gerokai sumažėjo, kadangi iki tol jie buvo daugiausiai dolerių gaunantys aktoriai.[3] Trečiajame sezone aktorių atlygis siekė po 75 000 dolerių už seriją, ketvirtajame po 85 000 dolerių už seriją, penktajame po 100 000 dolerių už seriją, šeštajame po 125 000 dolerių už seriją, septintajame ir aštuntajame sezone po 750 000 dolerių už seriją. Devintajame ir dešimtajame sezone aktoriai uždirbo po 1 milijoną dolerių už seriją.[4][5]

Serialo kūrėjas Deividas Kreinas (David Crane) norėjo, jog visi aktoriai būtų visiškai lygūs.[6] Serialo aktoriai dirbo lygias darbo valandas, kartu rodėsi visose nominacijų ceremonijose. Filmuojant pirmąjį sezoną buvo sutarta, jog žurnalų viršelius puoš tik su sąlyga jeigu galės fotografuotis visi kartu. Filmavimo metu aktoriai tapo geriausiais draugais ir net pasibaigus serialui palaiko artimus ryšius.

Sezonų apžvalgos

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

1 sezonas

Pirmajame sezone žiūrovai supažindinami su šešiais pagrindiniais veikėjais: Reičel, Monika, Fibi, Džo, Čandleriu ir Rosu. Reičel, išpuikusi, pripratusi prie prabangos ir už viską mokėjusi tėčio kreditine kortele pabėga iš savo pačios vestuvių su sužadėtinių Bariu ir apsigyvena su mokyklos laikų geriausia drauge Monika jos bute. Rosas, Monikos vyresnysis brolis, vis bando prisipažinti Reičel meilėje, tuo pačiu metu laukia gimstant sūnaus iš praeitos santuokos, kuri iširo, nes jo antroji pusė prisipažino esanti homoseksuali. Džo vos suduria galą su galu bandydamas tapti žinomu aktoriumi, o Fibi dirba masažo salone. Čandleris išsiskiria su savo mergina Dženis (Janice – akt. Maggie Wheeler), kuri vėl pasirodo vėlesniuose sezonuose. Sezono pabaigoje Čandleris netyčia išplepa Reičel, jog Rosas ją yra įsimylėjęs. Reičel supratusi, jog jaučia jam tokius pat šiltus jausmus nutaria nuvykti į oro uostą ir laukti iš išvykos grįžtančio Roso.

2 sezonas

Antras sezonas prasideda Reičel laukiant Roso oro uoste, jog galėtų prisipažinti jam meilėje. Tačiau visai netikėtai Rosas iš išvykos grįžta su mergina Diuli (Julie – akt. Lauren Tom), su kuria susipažino prieš daug metų ir visai netikėtai sutiko. Reičel bandymai prisipažinti meilėje pirmajame sezone Rosui bevaisiai, tačiau galiausiai jiedu pradeda draugauti. Džo gauna vaidmenį seriale „Mūsų gyvenimo dienos“, tačiau po kelių gana sėkmingų serijų jo charakteris yra nužudomas, po to, kai Džo per interviu pasako, jog pats rašo savo eiles serialui. Čandleris vėl pradeda draugauti su savo drauge Dženis iš pirmojo sezono. Monika pradeda susitikinėti su dvigubai vyresniu Ričardu (Richard – akt. Tom Selleck), tačiau sezono gale juodu išsiskiria, kadangi Monika prisipažįsta norinti šeimos ir vaikų, tuo tarpu Ričardas vaikų turėti nenori.

3 sezonas

Reičel siekdama svajonių įsidarbina parduotuvėje „Bloomingdale’s“, Rosas pradeda pavydėti jos kolegai Markui. Supykusi ir pavargusi nuo barnių Reičel nusprendžia, jog jai ir Rosui reikia pertraukos; Rosas įskaudintas ir daug išgėręs permiega su kita mergina, ir nesėkmingai bando tą nuslėpti. Sužinojusi Reičel galutinai nutraukia santykius su Rosu. Tuo tarpu Čandleris jaučiasi itin prastai, nes Reičel ir Roso kivirčas jam primena jo tėvų skyrybas. Fibi susipažįsta su savo broliu ir sužino, jog jos tikroji mama nėra mirusi, suradus ją bando išsiaiškinti kodėl ši atidavė ją kitai moteriai, kuri vėliau nusižudė. Džo pradeda draugauti su savo kolege Keite (Kate – akt. Dina Meyer), o Monika susitikinėja su milijonieriumi Pytu Bekeriu (Pete Becker – akt. Jon Favreau), tačiau judviejų ryšys greitai nutrūksta dėl nesutarimų.

4 sezonas

Ketvirtajame sezone Rosas ir Reičel trumpam vėl tampa pora, po to kai Rosas apsimeta, jog perskaitė laišką, kuriame Reičel rašo, jog tai Roso kaltė, kad juodu išsiskyrė ir, jog šis turi prisiimti visą kaltę. Džo susitikinėja su Keti (Kathy – akt. Paget Brewster) mergina, kuri taip pat patinka Čandleriui. Keti ir Čandleris netikėtai pasibučiuoja, kas sužlugdo Džo ir Čandlerio draugystę. Džo prižada atleisti Čandleriui tik tokiu atveju, jei šis praleis dieną sėdėdamas uždarytoje dėžėje nekalbant. Fibi tampa surogatine motina ir padeda savo broliui bei jo sužadėtinei Alis (Alice – akt. Debra Jo Rupp) susilaukti vaikelio. Monika ir Reičel yra priverstos susikeisti butais su Džo ir Čandleriu dėl pralaimėjimo lažybos, tačiau sugeba jį atgauti pasiūlydamos vaikinams bilietus į varžybas ir su sąlyga, jog vieną minutę bučiuosis (bučinys filmuojamas nebuvo). Rosas pradeda susitikinėti su iš Anglijos atvykusia Emili (Emily – akt. Helen Baxendale), o sezono pabaigoje juodu susituokia. Čandleris ir Monika permiega, o Reičel nusprendžia pasirodyti Roso ir Emili vestuvėse. Sakant vestuvių įžadus prie altoriaus Rosas ištaria Reičel vardą ir priverčia visus nustebti.

5 sezonas

Penktajame sezone Monika ir Čandleris stengiasi paslaptyje išlaikyti savo santykiu. Fibi pagimdo trinukus, vieną berniuką ir dvi mergaites. Emili nutaria, jog liks su Rosu tik tokiu atveju, jeigu šis nutrauks visus ryšius su Reičel. Rosas ilgai mąstęs nusprendžia, jog gali įvykdyti tai ko prašo Emili, tačiau vienos vakarienės metus sulaukęs skambučio iš Emili prisipažįstą, jog Reičel yra kartu su juo. Emili supykusi paprašo Roso skyrybų. Fibi radusi pareigūno ženklelį apsimeta policininke ir susipažysta su pareigūnu Geriu (Gary – akt. Michael Rapaport). Monika ir Čandleris prisipažįsta esantys įsimylėję ir pasako tai likusiems draugams. Jiedu nusprendžia susituokti Las Vegase, tačiau apsigalvoja pamatę alkoholio padauginusius Rosą ir Reičel einančius iš savo pačių netikėtų vestuvių.

6 sezonas

Šeštajame sezone Rosas ir Reičel supranta, jog jų santuoka tebuvo klaida ir išsiskiria kelių serijų eigoje, kad ir kaip Rosas to nenorėtų. Monika ir Čandleris apsigyvena kartu, o Reičel persikrausto pas Fibi. Džo gauna pagrindinį vaidmenį seriale „Makas su sūriu“ (Mac and C.H.E.E.S.E.), kuriame vaidina su robotu. Rosas gauna paleontologo profesoriaus darbą universitete ir pradeda susitikinėti su mokine Elizabeta (Elizabeth – akt. Alexandra Holden). Jų santykiai nutrūksta dėl amžiaus skirtumo. Fibi ir Reičel bute kyla gaisras, todėl Reičel nusprendžia apsigyventi su Džo, o Fibi persikrausto į Monikos ir Čandlerio butą. Čandleris pasiperša Monikai ir ši sutinka už jo tekėti.

7 sezonas

Septintame sezone planuojamos Čandlerio ir Monikos vestuvės. Monikos tėvai pasako negalintys prisidėti prie Monikos vestuvinio fondo, tačiau Čandleris prisipažįsta turintis susitaupęs pinigų, kurių užtektų Monikos išsvajotoms vestuvėms. Serialas, kuriame vaidina Džo yra nutraukiamas, tačiau visai greitai jis gauna kitą vaidmenį. Fibi butas sutvarkomas, tačiau išgriauta siena, kuri skyrė du kambarius, todėl Reičel nusprendžia likti gyventi su Džo. Sezonas baigiasi Monikos ir Čandlerio vestuvėmis, kai Reičel ir Fibi randa panaudotą teigiamą nėštumo testą Monikos tualete.

8 sezonas

Reičel pripažįsta, jog Monikos tualete rastas nėštumo testas yra jos pačios. Visi bando išsiaiškinti, kas yra Reičel būsimo vaikelio tėvas. Vėliau draugai išsiaiškina, jog tai yra Rosas. Reičel nusprendžia gimdyti vaiką, tačiau atsisako tekėti už Roso, pagrįsdama savo atsakymą tuo, jog jiedu nėra įsimylėję. Džo įsimyli Reičel, tačiau ši nejaučia jam tokių pat jausmų. Sezono pabaigoje Reičel pagimdo mergaitę Emą. Ligoninėje Roso mama duoda jam sužadėtuvių žiedą ir prašo pasipiršti Reičel. Rosas neketina pasipiršti Reičel, tačiau vistiek paiima žiedą ir įsideda jį į švarko kišenę, kurį vėliau palieka Reičel palatoje. Džo ieškodamas servetėlės nuliūdusiai Reičel, randa Roso sužadėtuvių žiedą, kuris nurieda ant žemės. Džo atsiklaupia paiimti žiedo, o Reičel manydama, jog šis jai peršasi sutinka už jo tekėti.

9 sezonas

Reičel išsiaiškina, jog Džo jai nesipiršo ir apsigyvena kartu su Rosu jo bute, juodu nutaria kartu auginti dukrą Emą. Monika ir Čandleris nutaria, jog taip pats nori susilaukti vaikelio. Deja dėl medicininių priežasčių to padaryti negali. Fibi pradeda susitikinėti su Maiku Haniganu (Mike Hannigan – akt. Paul Rudd). Reičel ir Ema persikrausto į Džo butą dėl Reičel nesutarimų su Rosu. Nors draugai kaip įmanydami bando sutaikyti Rosą ir Reičel, tačiau jiems tai nepavyksta, Reičel įsimyli Džo. Draugai keliauja į Barbadosą, kur Rosas sakys kalbą paleontologijos konferencijoje. Džo ir jo mergina Čarli (Charlie – akt. Aisha Tyler) išsiskiria ir ši pradeda draugauti su Rosu. Džo ir Reičel supranta, jog patinka vienas kitam.

10 sezonas

Čarli išsiskiria su Rosu ir grįžta pas savo buvusį vaikiną. Džo ir Reičel po trumpų santykių nusprendžia likti tik draugais. Fibi ir Maika susituokia šalia „Central Perk“ kavinės sningant sniegui. Monika ir Čandleris nutaria įsivaikinti vaikelį. Juos išsirenka mergina vardu Erika (Erica – akt. Anna Faris). Serialo pabaigoje Erika pagimdo dvynukus – berniuką Džeką (pavadintą Monikos tėčio garbei) ir mergaitę Eriką (pavadinta biologinės motinos garbei). Monika ir Čandleris nusprendžia išsikraustyti į užmiestį, kuo Džo visai nesidžiaugia. Reičel nusibosta jos esamas darbas, tad ji sutinka išvykti ir dirbti Paryžiuje, tačiau Rosas supranta, jog vis ją tebemyli ir bando pasivyti ją, kol ši neišskrido. Reičel supranta, jog ji taip pat myli Rosą ir lieka gyventi kartu su juo. Serialas baigiasi draugams stovint tuščiame Monikos bute, kur jie nusprendžia nueiti į kavinę atsigeri paskutinio kavos puodelio kartu.

Išnašos

  1. 1,0 1,1 Lowry, Brian (1996-08-12). Friends cast returning amid contract dispute“. Los Angeles Times. Nuoroda tikrinta 2009-03-08.
  2. Carter, Bill (1996-07-16). Friends Cast Bands Together To Demand a Salary Increase“. The New York Times. Nuoroda tikrinta 2009-03-08.
  3. Rice, Lynette (2000-04-21). „Friendly Fire“. Entertainment Weekly. p. 1. Nuoroda tikrinta 2009-03-08.
  4. Saah, Nadia (2004-01-21). Friends til the end“. USA Today. Nuoroda tikrinta 2008-12-19.
  5. Rice, Lynette (2000-04-21). „Friendly Fire“. Entertainment Weekly. p. 2. Nuoroda tikrinta 2009-03-08.
  6. Jicha, Tom (2004-05-02). „They leave as they began: With a buzz“. The Baltimore Sun. p. 2. Nuoroda tikrinta 2008-12-23.

Nuorodos