Paprastoji lūšis: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Kails (aptarimas | indėlis)
S Kails pervadino puslapį Lūšis į Paprastoji lūšis: Valstybinės lietuvių kalbos komisijos terminų bankas
Eilutė 24: Eilutė 24:


== Išvaizda ==
== Išvaizda ==
Tai didžiausi [[katiniai|kačių]] šeimos gyvūnai [[Lietuva|Lietuvoje]]. Ilgis 80-105 cm, aukštis 60-65 cm. Uodega trumpa, apie 25 cm, juodu galu. Sveria 30 kg ir daugiau. Lūšies liemuo stambus, trumpas, kojos ilgos ir storos, letenos didelės.
Tai didžiausi [[katiniai|kačių]] šeimos gyvūnai [[Lietuva|Lietuvoje]]. Uodega trumpa, juodu galu. Sveria 30 kg ir daugiau. Lūšies liemuo stambus kojos ilgos ir storos, letenos didelės.


[[Kailis]] tankus ir švelnus, šviesiai rusvas su juosvomis ar rusvomis dėmėmis. [[Ausis|Ausys]] su ilgais juodų [[plaukas|plaukų]] šepetėliais viršūnėse. Jaunikliai balti, vėliau [[spalva]] darosi rusvai pilka, išryškėja tamsiai rudos dėmės.
[[Kailis]] tankus ir švelnus. [[Ausis|Ausys]] su juodų [[plaukas|plaukų]] šepetėliais . taisyta


== Dauginimasis ==
== Dauginimasis ==
Eilutė 32: Eilutė 32:


== Lietuvoje ==
== Lietuvoje ==
Lūšis visada buvo gana reta. [[XX amžius|XX a.]] pradžioje [[Tadas Ivanauskas]] rašė, kad jų liko tik menki likučiai. Apie 1970 m. Lietuvoje gyveno 150–200 lūšių, kurį laiką jos medžiotos.
Lūšis visada buvo gana reta. Apie 1970 m. Lietuvoje gyveno 150 lūšių. 1979 m. [[medžioklė]] buvo uždrausta, dabar lūšis įrašyta į Raudonąją knygą.
1979 m. [[medžioklė]] uždrausta, dabar lūšis įrašyta į Raudonąją knygą.


Šiuo metu Lietuvoje gyvena apie 80–100 lūšių, šiaurės Lietuvoje, ties [[Biržai]]s, prie Latvijos sienos. <ref>http://ekologija.blogas.lt/483691/lusis-lietuvoje-ir-latvijoje.html</ref> Šiek tiek žvėrių užklysta iš [[Latvija|Latvijos]], [[Baltarusija|Baltarusijos]], [[Lenkija|Lenkijos]].
Šiuo metu Lietuvoje gyvena apie 80–100 lūšių, šiaurės Lietuvoje, ties [[Biržai]]s, prie Latvijos sienos. <ref>http://ekologija.blogas.lt/483691/lusis-lietuvoje-ir-latvijoje.html</ref> Šiek tiek žvėrių užklysta iš [[Latvija|Latvijos]], [[Baltarusija|Baltarusijos]], [[Lenkija|Lenkijos]].

16:34, 3 vasario 2014 versija

Apie Ventos kairįjį intaką žr. Lūšis (upė), apie lūšį kaip simbolį žr. Lūšis (simbolis)
Lynx lynx
Apsauga: 1(E) – Prie išnykimo ribos
Lūšis (Lynx lynx)
Lūšis (Lynx lynx)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Chordiniai
( Chordata)
Klasė: Žinduoliai
( Mammalia)
Būrys: Plėšrieji žinduoliai
( Carnivora)
Šeima: Katiniai
( Felidae)
Pošeimis: Mažosios katės
( Felinae)
Gentis: Lūšys
( Lynx)
Rūšis: Lūšis
( Lynx lynx)
Lūšies paplitimas
Lūšies paplitimas
Binomas
Lynx lynx
Linnaeus, 1758

Lūšis (lot. Lynx lynx, angl. Eurasian lynx, vok. Eurasische Luchs) – katinių (Felidae) šeimos plėšrus žinduolis. Lūšis įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą (2008 m. Lietuvoje gyveno kelios dešimtys lūšių).

Praeityje lūšys buvo paplitusios visoje Europoje, tačiau XX amžiaus viduryje rytinėje ir vidurinėje Europos dalyje jos išnyko. Paskui pradėta lūšis reintrodukuoti ir tai sėkmingai vykdoma. Apie 90 % visų šios rūšies atstovų gyvena Sibire.

Laikosi didesniuose miškuose. Mėgsta mišrius miškus, ramius, su tankiu pomiškiu plotus. Medžioja miško pakraščiuose, laukymėse, atželiančiose kirtavietėse. Minta pelėmis, pelėnais, paukščiais, kiškiais, stirnomis, elniais, dažniausiai puola silpnesnius, paliegusius žvėrelius. Žmogaus vengia.

Lūšis stipresnė už šunį (pvz., vokiečių aviganį). Buvo atvejų, kai lūšys mirtinai sudraskydavo piemenų šunis.[reikalingas šaltinis]

Išvaizda

Tai didžiausi kačių šeimos gyvūnai Lietuvoje. Uodega trumpa, juodu galu. Sveria 30 kg ir daugiau. Lūšies liemuo stambus kojos ilgos ir storos, letenos didelės.

Kailis tankus ir švelnus. Ausys su juodų plaukų šepetėliais . taisyta

Dauginimasis

Ruja trunka nuo sausio iki kovo mėnesių. Nėštumas – 60-70 dienų. Patelė veda 2-5 aklus jauniklius, jie praregi po 10-11 dienų. Jauniklius patelė prižiūri 1-2 metus. Lytiškai subręsta antraisiais gyvenimo metais.

Lietuvoje

Lūšis visada buvo gana reta. Apie 1970 m. Lietuvoje gyveno 150 lūšių. 1979 m. medžioklė buvo uždrausta, dabar lūšis įrašyta į Raudonąją knygą.

Šiuo metu Lietuvoje gyvena apie 80–100 lūšių, šiaurės Lietuvoje, ties Biržais, prie Latvijos sienos. [1] Šiek tiek žvėrių užklysta iš Latvijos, Baltarusijos, Lenkijos.

Šaltiniai


Šablonas:Link FA Šablonas:Link GA