Keturkampis: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Nėra keitimo santraukos
Nėra keitimo santraukos
Žyma: Žyma: Pasikartojantys simboliai
Eilutė 1: Eilutė 1:
As mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcfwfsdddddddddddddd
kas tas karstis keturkampio nera neko nera ka tu nori bl
dfs


Keturkampio apribota [[plokštuma|plokštumos]] dalis vadinama ''keturkampio vidumi'', o kita dalis – ''keturkampio išore''.


Keturkampiai yra skirstomi į ''iškiliuosius'' ir ''neiškiliuosius''.
Keturkampiai, kurių abi įstrižainės yra keturkampių viduje, yra iškilieji. Neiškilieji keturkampiai šia savybe nepasižymi.


As mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldc
Geometrijoje dažniau nagrinėjami iškilieji keturkampiai. Pastarieji dar yra skirstomi į [[Lygiagretainis|lygiagretinius]], [[trapecija]]s.




:Jei ''a'', ''b'', ''c'' ir ''d'' yra kraštinės betkokio keturkampio, o <math>d_1</math> ir <math>d_2</math> - keturkampio įžambinės, tai
:<math>a^2+b^2+c^2+d^2=d_1^2+d_2^2+4m^2,</math>
:čia ''m'' yra ilgis tiesės jungiančios keturkampio įžambinių vidurio taškus.


As mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldc
Plotas į apskritimą įbrėžto keturkampio su kraštinėmis ''a'', ''b'', ''c'', ''d'' yra lygus:
:<math>S=\sqrt{(p-a)(p-b)(p-c)(p-d)},</math>
:čia <math>p=\frac{a+b+c+d}{2}.</math>

Plotas į apskritimą įbrėžto keturkampio lygus:
:<math>S=\frac{1}{2}d_1 d_2\sin\alpha,</math>
:čia <math>d_1</math> ir <math>d_2</math> yra keturkampio įžambinės, o <math>\alpha</math> yra smailus kampas tarp keturkampio įžambinių.

:Į keturkampį galima įbrėžti apskritimą tik tada, kai <math>a+c=b+d.</math> Čia kraštinės ''a'' yra priešais kraštinę ''c''. Ir kraštinė ''b'' yra priešais kraštinę ''d''.

:Aplink keturkampį galimą apibrėžti apskirtima tik tada, kai <math>\alpha+\gamma=\beta+\delta=180^{\circ}.</math> Čia kampas <math>\alpha </math> yra priešais kampą <math>\gamma</math>. O kampas <math>\beta</math> yra priešais kampą <math>\delta.</math>

Į apskritimą įbrėžtam keturkampiui <math>ac+bd=d_1 d_2</math>. Čia kraštinė ''a'' yra priešais kraštinė ''c''. Kraštinė ''b'' yra priešais kraštinė ''d''. Įbrėžto į apskritimą keturkampio įžambinės yra <math>d_1</math> ir <math>d_2</math>.


{{Commons|Category:Tetragons|no=T}}

[[Kategorija:Geometrija]]

08:44, 8 sausio 2014 versija

As mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcfwfsdddddddddddddd dfs


As mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldc


As mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldcAs mldc