Peras Giuntas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Nėra keitimo santraukos
Zirzilia (aptarimas | indėlis)
Eilutė 1: Eilutė 1:
'''Peras Giuntas''' (''Peer Gynt'') – eiliuota penkių [[veiksmas (dramaturgija)|veiksmų]] [[Henrik Ibsen|Henriko Ibseno]] pjesė, įkvėpta [[Norvegija|norvegiškos]] [[pasaka|pasakos]] tuo pačiu pavadinimu. Pjesė pirmą kartą buvo išleista [[1867]] m. [[Kopenhaga|Kopenhagoje]] ir amžininkų interpretuota kaip norvegų visuomenės [[satyra]]. Peras Giuntas - tai žinomiausias visų laikų norvegų teatro pjesė, kuri išpopuliarėjo visame pasaulyje. Pjesės kalba kupina sudėtingos psichologijos ir simbolikos. Pjesės veiksmas vyksta XIX a.
'''Peras Giuntas''' (''Peer Gynt'') – eiliuota penkių [[veiksmas (dramaturgija)|veiksmų]] [[Henrik Ibsen|Henriko Ibseno]] pjesė, įkvėpta [[Norvegija|norvegiškos]] [[pasaka|pasakos]] tuo pačiu pavadinimu. Pjesė pirmą kartą buvo išleista [[1867]] m. [[Kopenhaga|Kopenhagoje]] ir amžininkų interpretuota kaip norvegų visuomenės [[satyra]]. Peras Giuntas – tai žinomiausia visų laikų norvegų teatro pjesė, kuri išpopuliarėjo visame pasaulyje. Pjesės kalba kupina sudėtingos psichologijos ir simbolikos. Pjesės veiksmas vyksta XIX a.


[[1876]] m. [[Edvardas Grygas]] parašė muziką pirmajam "Pero Giunto" pastatymui. Daug ištraukų iš šios aranžuotės išpopuliarėjo kaip orkestrinės siuitos, buvo aranžuotos fortepijonui.
[[1876]] m. [[Edvardas Grygas]] parašė muziką pirmajam „Pero Giunto“ pastatymui. Daug ištraukų iš šios aranžuotės išpopuliarėjo kaip orkestrinės siuitos, buvo aranžuotos fortepijonui.


Pagrindinis pjesės veikėjas – mitinis herojus Peras Giuntas, kurio įkvėpimo šaltiniai Henrikui Ibsenui buvo įvairiausi. Ypatingai didelės įtakos turėjo jo draugo Polo Botteno Hanseno [[Paul Botten-Hansens ]] pasakojimai, taip pat paties Ibseno patirtis iš kelionės į Gudbransdalen 1862 m. Paskutinis svarbus įkvėpimo šaltinis buvo Pėterio Asbjornseno norvegiškos legendos ir pasakojimai apie Hiuldrų nuotykius.
Pagrindinis pjesės veikėjas – mitinis herojus Peras Giuntas, kurio įkvėpimo šaltiniai Henrikui Ibsenui buvo įvairiausi. Ypatingai didelės įtakos turėjo jo draugo Polo Botteno Hanseno [[Paul Botten-Hansens ]] pasakojimai, taip pat paties Ibseno patirtis iš kelionės į Gudbransdalen 1862 m. Paskutinis svarbus įkvėpimo šaltinis buvo Pėterio Asbjornseno norvegiškos legendos ir pasakojimai apie Hiuldrų nuotykius.


[[Kategorija:Norvegijos kultūra]]
[[Kategorija:Norvegijos kultūra]]

10:42, 8 gruodžio 2013 versija

Peras Giuntas (Peer Gynt) – eiliuota penkių veiksmų Henriko Ibseno pjesė, įkvėpta norvegiškos pasakos tuo pačiu pavadinimu. Pjesė pirmą kartą buvo išleista 1867 m. Kopenhagoje ir amžininkų interpretuota kaip norvegų visuomenės satyra. Peras Giuntas – tai žinomiausia visų laikų norvegų teatro pjesė, kuri išpopuliarėjo visame pasaulyje. Pjesės kalba kupina sudėtingos psichologijos ir simbolikos. Pjesės veiksmas vyksta XIX a.

1876 m. Edvardas Grygas parašė muziką pirmajam „Pero Giunto“ pastatymui. Daug ištraukų iš šios aranžuotės išpopuliarėjo kaip orkestrinės siuitos, buvo aranžuotos fortepijonui.

Pagrindinis pjesės veikėjas – mitinis herojus Peras Giuntas, kurio įkvėpimo šaltiniai Henrikui Ibsenui buvo įvairiausi. Ypatingai didelės įtakos turėjo jo draugo Polo Botteno Hanseno Paul Botten-Hansens pasakojimai, taip pat paties Ibseno patirtis iš kelionės į Gudbransdalen 1862 m. Paskutinis svarbus įkvėpimo šaltinis buvo Pėterio Asbjornseno norvegiškos legendos ir pasakojimai apie Hiuldrų nuotykius.