Nosikaulis: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Addbot (aptarimas | indėlis)
S Bot: Migrating 38 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q38155 (translate me)
Eilutė 17: Eilutė 17:
====Viršutinis kraštas====
====Viršutinis kraštas====


Viršutinis kraštas, ''margo superior'', yra siauras, tankus ir dantytas susijungimui su nosies priekinio kaulo įpjova.
Viršutinis kraštas, ''margo superior'', yra siauras, tankus ir dantytas susijungimui su nosies priekinio kaulo įpjova.hgdjt

====Apatinis kraštas====
====Apatinis kraštas====



22:45, 19 rugsėjo 2013 versija

Vaizdas:Galvos kaulai- Nosikaulis (su terminu lentele).jpg
Galvos griaučiai: nosikaulis (os nasale)


Nosikaulis (lot. os nasale) – kaukolės veidinės dalies plokščias porinis kaulas. Jis randasi vidurinėje ir viršutinėje veido dalyse ir suformuoja tarpusavyje jungtį, nosies "tiltą". Kiekvienas jų turi du paviršius ir keturias sienas.

Paviršiai

Išorinis paviršius

Išorinis paviršius, facies lateralis, yra įgaubtas iš viršaus žemyn, išgaubtas į šonus, yra uždengtas kaktinės ataugos, processus frontalis, ir raumens musculus compressor naris ir turintis apie centrą angą, nedidelės venos perdavimui.

Vidinis paviršius

Vidinis paviršius, facies medialis, iš vienos pusės į kitą yra įgaubtas ir eina iš viršaus į apačią, išvagotas nosies-antakių nervų grioveliais.

Sienos

Viršutinis kraštas

Viršutinis kraštas, margo superior, yra siauras, tankus ir dantytas susijungimui su nosies priekinio kaulo įpjova.hgdjt

Apatinis kraštas

Apatinis kraštas, margo anterior, yra plonas ir suteikia prisijungimo plotą šoninėms nosies kremzlėms. Šalia jo vidurio yra įpjova, kuri žymi anksčiau paminėto griovelio galą.

Šoninis kraštas

Šoninis kraštas, margo lateralis, yra dantytas ir nuožulnus vidinio paviršiaus pirmoje dalyje ir einant žemyn link išorinio paviršiaus, kad galėtų jungtis su priekine atauga, processus frontalis, viršutiniame žandikaulyje.

Vidinis kraštas

Vidinis kraštas, margo medialis, viršutinėje dalyje yra storesnis nei apatinėje, sudaro kremzlinį paviršių su savo antra puse iš priešingos pusės, ir yra prailgintas vertikaliąja kryptimi link keteros, kuri yra nosies pertvaros dalis.

Nosikaulio struktūra

Nosikaulis yra porinė į apačią platėjanti plokštelę, viršutiniu kraštu suaugusi su kaktikauliu ir įeinanti į nosies stogo priekinį dalį, o laisvu apatiniu kraštu iš viršaus ribojanti kriaušinę atvarą, apertura piriformis. Šoniniais kraštais nosikauliai sudaro siūles su viršutinių žandikaulių kaktinėmis ataugomis, o vidiniais susijungia tarpusavyje. Išilgai vidinio paviršiaus leidžiasi išilginė akytkaulinė vaga, sulcus ethmoidalis, bendravardžiam nervui, kuris išeina į kaulo viršutinį paviršių per nosinę anga, foramen nasale.

Kaulo orientacija

Nustatant kurios pusės kaulas jį reikia orientuoti taip, kad karpytas storgalys butų atsuktas į viršų, iškilas paviršius – į išorę, o aštrus, trumpas kraštas į priekį

Sąnariai

Nosies sąnariai sukimba su keturiais kaulais: dviem kaukolės kaulais: kaktikauliu ir akytkauliu, ir dviem veido kailais: pleištakauliu ir viršutiniu žandikauliu.

Kaulėjimas

Abu kaulai kaulėja iš to paties centro, susidarančio vaisiaus gyvenimo trečio mėnesio pradžioje ir randasi membranoje esančioje kremzlinės nosies kapsulės viršutinėje priekinėje dalyje.