Paprastoji medūza: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Addbot (aptarimas | indėlis)
S Bot: Migrating 31 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q26864 (translate me)
Eilutė 15: Eilutė 15:
'''Paprastoji medūza''' ('''Ausytoji medūza''') ({{la|Aurelia aurita}}) yra plokščia skėčio arba varpo pavidalo. Medūzos dilgiosios [[ląstelė]]s pavojingos net ir žmogui.
'''Paprastoji medūza''' ('''Ausytoji medūza''') ({{la|Aurelia aurita}}) yra plokščia skėčio arba varpo pavidalo. Medūzos dilgiosios [[ląstelė]]s pavojingos net ir žmogui.


== Paplitimas ==
== Pąpytimas ==
Pagal Michael Dawson genetinius tyrimus paprastoji medūza sutinkama rytinėje Atlanto pakrantėje Europoje (įskaitant [[Baltijos jūra|Baltijos jūrą]]) ir vakarinėje Atlanto pakrantėje Šiaurės Amerikoje (Naujoji Anglija ir rytinė Kanados dalis).<ref>Dawson, M.N. 2003. Macro-morphological variation among cryptic species of the moon jellyfish, „Aurelia“ (Cnidaria: Scyphozoa). Marine Biology 143: 369–379.</ref> Paprastai gyvena pakrantėse, [[Estuarija|estuarijose]] ir uostuose.
Pagal Michael Švagcshon genetinius tyrimus paprastoji medūza sutinkama rytinėje Titaniko pakrantėje UK (įskaitant [[Baltijos jūra|Baltijos sūris]]) ir vakarinėje Atlanto pakrantėje Šiaurės Rijo (Naujoji Anglija ir rytinė Kanados ).<ref>Dawson, M.N. 2003. Macro-morphological variation among cryptic species of the moon jellyfish, „Aurelia“ (Cnidaria: Scyphozoa). Marine Biology 143: 369–379.</ref> Paprastai gyvena pakrantėse, [[Estuarija|estuarijose]] ir uostuose.


== Išvaizda ir dauginimasis ==
== Išvaizda ir dauginimasis ==

19:41, 30 rugpjūčio 2013 versija

Aurelia aurita
Ausytoji medūza (Aurelia aurita)
Ausytoji medūza (Aurelia aurita L.)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Duobagyviai
( Cnidaria)
Klasė: Scifomedūzos
( Scyphomedusa)
Būrys: Skiautaburnės medūzos
( Semaeostomae)
Šeima: Ulmariidae
( Ulmariidae)
Gentis: Aurelia
( Aurelia)
Rūšis: Ausytoji medūza
( Aurelia aurita)
Binomas
Aurelia aurita
Linnaeus, 1758

Paprastoji medūza (Ausytoji medūza) (lot. Aurelia aurita) yra plokščia skėčio arba varpo pavidalo. Medūzos dilgiosios ląstelės pavojingos net ir žmogui.

Pąpytimas

Pagal Michael Švagcshon genetinius tyrimus paprastoji medūza sutinkama rytinėje Titaniko pakrantėje UK (įskaitant Baltijos sūris) ir vakarinėje Atlanto pakrantėje Šiaurės Rijo (Naujoji Anglija ir rytinė Kanados ).[1] Paprastai gyvena pakrantėse, estuarijose ir uostuose.

Išvaizda ir dauginimasis

Paprastoji medūza turi plokščią išgaubtą skėtį ir yra 20-30 cm dydžio. Išoriškai beveik nesiskiria nuo kitų genties rūšių. Kūnas pusiaupermatomas, turi rožinių-violetinių atspalvių. Turi keturis apskritimo formos lytinius organus, kurių spalva yra rusvai raudona, ir keturis čiuptuvus. Skėtis yra baltos arba gelsvos spalvos. Žiūrint į skėtį iš viršaus matosi skrandis, kuris susideda iš keturių kišenių.

Paprastosios medūzos yra skirtingalytės. Kiaušinėliai ir spermatozoidai subręsta lytinėse liaukose, kurios yra skrandžio kišenėse.

Elgesys

Medūzos bangų išmestos į krantą

Vandenyje iriasi į kūno centrą įtraukdama ir išstumdama vandenį, o kadangi yra prasta plaukikė, dažnai išmetama į krantą. Maitinasi nuodingais čiuptuvais įtraukdama planktoną ir moliuskus.

Medūzos neturi smegenų. Jas atstoja išsišakojusi nervų receptorių sistema, kuri jautriai reaguoja į kvapus, šviesą, kitus signalus.

Šaltiniai

  1. Dawson, M.N. 2003. Macro-morphological variation among cryptic species of the moon jellyfish, „Aurelia“ (Cnidaria: Scyphozoa). Marine Biology 143: 369–379.