Vaikų stovykla: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Legobot (aptarimas | indėlis)
S Perkeliamos 18 tarpkalbinės nuorodos, dabar pasiekiamos Wikidata puslapyje d:q876852.
Zirzilia (aptarimas | indėlis)
SNėra keitimo santraukos
Eilutė 21: Eilutė 21:
[[Valgiaraštis]] įvairiose stovyklose skiriasi. Paprastai stovykloje yra nuosavas [[virėjas]] (kepėjas-konditeris). Maistas vaikų stovykloje paprastai tiekiamas bent 4 kartus ([[pusryčiai]], [[pietūs]], [[pavakariai]], [[vakarienė]], kartais ir antra vakarienė arba [[naktipiečiai]]).
[[Valgiaraštis]] įvairiose stovyklose skiriasi. Paprastai stovykloje yra nuosavas [[virėjas]] (kepėjas-konditeris). Maistas vaikų stovykloje paprastai tiekiamas bent 4 kartus ([[pusryčiai]], [[pietūs]], [[pavakariai]], [[vakarienė]], kartais ir antra vakarienė arba [[naktipiečiai]]).


Maistas tiekiamas įvairiai: gali būti [[švediškas stalas]] arba maitinimas porcijomis. Kiekviena iš šių rūšių turi savo pliusus ir minusus. Švediškas stalas suteikia vaikams galimybę rinktis sau tinkamą maistą, kurio paprastai nebūna bendrojo (viešojo) maitinimo atveju. Tačiau vaikai dažnai patys negali sudaryti produktų, kurių reikia jų aktyviai besivystančiam organizmui, sąrašo. Todėl naudingi, tačiau vaikams mažiau skanūs patiekalai būna išbraukiami iš vaikų raciono stovykloje. Porcijinio meniu atveju mityba yra subalansuota ir atitinka visus standartus. Po adaptacijos laikotarpio vaikai paprastai pripranta prie tokio maitinimo, nors ir padžioje nevalgo (arba valgo tik iš dalies). Švediškas stalo kartais gali būti nereikalinga prabanga, bet gali būti naudojamas atskirais atvejais.
Maistas tiekiamas įvairiai: gali būti [[švediškas stalas]] arba maitinimas porcijomis. Kiekviena iš šių rūšių turi savo pliusus ir minusus. Švediškas stalas suteikia vaikams galimybę rinktis sau tinkamą maistą, kurio paprastai nebūna bendrojo (viešojo) maitinimo atveju. Tačiau vaikai dažnai patys negali sudaryti produktų, kurių reikia jų aktyviai besivystančiam organizmui, sąrašo. Todėl naudingi, tačiau vaikams mažiau skanūs patiekalai būna išbraukiami iš vaikų raciono stovykloje. Porcijinio meniu atveju mityba yra subalansuota ir atitinka visus standartus. Po adaptacijos laikotarpio vaikai paprastai pripranta prie tokio maitinimo, nors ir pradžioje nevalgo (arba valgo tik iš dalies). Švediškas stalo kartais gali būti nereikalinga prabanga, bet gali būti naudojamas kai kuriais atvejais.


== Lietuvoje ==
== Lietuvoje ==

21:26, 28 rugpjūčio 2013 versija

Vaikų stovyklos „Lazurnij“ paplūdimys (Artekas)
Gyvenamasis stovyklos pastatas, Artekas

Vaikų stovykla - vaikų, paauglių poilsio organizavimo forma; stovykla. Stovyklaujama atskirose stovyklavietėse arba specialiuose stovyklaviečių kompleksuose (pvz., Artekas, Ukraina).

Rūšys

Stovyklos gali būti:

  • Sezoninės: veikia mokinių atostogų metu (vasaros, žiemos, rudens arba pavasario)
  • Nuolatinės: vyksta ištisus metus.
  • Dienos: ryte atvykstama, vakare grįžtama į namus.

Pionierių stovykla

Pagrindinis straipsnis – Pionierių stovykla.
Vaizdas:Zaporizhya Pioneers Monument.jpg
Pionierių stovykla Zaporožėje (foto: paminklas pionieriams viešojo transporto stotelėje)

Pionierių stovyklos paplito sovietiniais metais visoje TSRS. Organizuotos kaip ideologizuotos vaikų poilsio organizavimo formos. Dabar tokių stovyklų jau nėra.

Programa

Visos stovyklos pagal savo režimą gali labai skirtis. Įprastas aktyvumo ir poilsio ritmas (kėlimasis, laisvalaikis, maitinimasis, poilsis, miegas). Paprastai vyksta renginiai (olimpiada, žaidimai, varžybos), šventės (atidarymas ir uždarymas, valstybinės ar tautinės šventės), gali būti rengiamos ekskursijos, išvykos, turistiniai žygiai, kelionės. Stovyklos gali būti įvairių tematinių profilių: kalbų mokymo, karinio parengimo, sportinės, išgyvenimo, kūrybinės, lyderystės, muzikinės ir pan.

Maitinimas

Valgiaraštis įvairiose stovyklose skiriasi. Paprastai stovykloje yra nuosavas virėjas (kepėjas-konditeris). Maistas vaikų stovykloje paprastai tiekiamas bent 4 kartus (pusryčiai, pietūs, pavakariai, vakarienė, kartais ir antra vakarienė arba naktipiečiai).

Maistas tiekiamas įvairiai: gali būti švediškas stalas arba maitinimas porcijomis. Kiekviena iš šių rūšių turi savo pliusus ir minusus. Švediškas stalas suteikia vaikams galimybę rinktis sau tinkamą maistą, kurio paprastai nebūna bendrojo (viešojo) maitinimo atveju. Tačiau vaikai dažnai patys negali sudaryti produktų, kurių reikia jų aktyviai besivystančiam organizmui, sąrašo. Todėl naudingi, tačiau vaikams mažiau skanūs patiekalai būna išbraukiami iš vaikų raciono stovykloje. Porcijinio meniu atveju mityba yra subalansuota ir atitinka visus standartus. Po adaptacijos laikotarpio vaikai paprastai pripranta prie tokio maitinimo, nors ir pradžioje nevalgo (arba valgo tik iš dalies). Švediškas stalo kartais gali būti nereikalinga prabanga, bet gali būti naudojamas kai kuriais atvejais.

Lietuvoje

Lietuvoje žinomos stovyklavietės - Giruliai (Klaipėda), Berčiūnai, Panevėžio rajonas (ateitininkų stovyklos). Mokyklose rengiamos dieninės vasaros stovyklos.

Nuorodos