Strateginė raketa: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Rencas (aptarimas | indėlis)
SNėra keitimo santraukos
KLBot2 (aptarimas | indėlis)
S Perkeliamos 1 tarpkalbinės nuorodos, dabar pasiekiamos Wikidata puslapyje d:Q4443416
Eilutė 12: Eilutė 12:


[[Kategorija:Raketiniai ginklai]]
[[Kategorija:Raketiniai ginklai]]

[[ru:Стратегическая ракета]]

04:31, 1 liepos 2013 versija

Strateginė raketa (rus. стратегическая ракета: angl. strategic missile) – antžeminio, laivinio ar aviacinio raketų komplekso valdomoji raketa (balistinė ar sparnuotoji), paprastai su branduoline kovine galvute, priešo strateginiams objektams naikinti. Veikimo spindulys didesnis kaip 1000 km, tad skirtos veikti strateginėje gilumoje. Pagal rusišką klasifikaciją skiriamos vidutinio nuotolio (1000–5500 km) ir tarpžemyninės (toliau kaip 5500 km) strateginės raketos. Pagal amerikietišką klasifikaciją skiriamos vidutinio nuotolio (1000–3000 km), tarpinio nuotolio (3000-5500 km) ir tarpžemyninės (toliau kaip 5500 km) strateginės raketos

Strateginiais taikiniais būna pramonės centrai, aviacijos ir laivyno bazės, valstybių administracija, strateginių raketų bazės. Branduoliniais užtaisais ginkluotos strateginės raketos vienintelės garantuoja stambių objektų sunaikinimą. Balistinių raketų tikslumas mažėja (didėja pusinis skritulinis nuokrypis) didėjant skrydžio nuotoliui, todėl branduoliniai užtaisai savo galingumu (dideliu naikinimo spinduliu) net ir nukrypus nuo taikinio garantuoja jo sunaikinimą.

Pvz., ankstyvosios tarpžemyninės raketos buvo ginkluotos 5 Mt ir galingesniais užtaisais. Dabartinių užtaisai paprastai 0,5-1 Mt galingumo, nes pataikymo tikslumui padidėjus du kartus reikalingas užtaiso galingumas sumažėja 4 kartus. Tarpžemyninės raketos gali turėti tiek vientisas, tiek daugialypes kovines galvutes. Daugialypės kovinės galvutės užtikrina priešraketinės gynybos prasiskverbimą arba taikinių dideliame plote sunaikinimą (pvz., miesto ir apie jį esančių gamyklų).