Ella Fitzgerald: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Nėra keitimo santraukos
S -
Eilutė 1: Eilutė 1:
''''''{{Žmogaus biografija
{{Žmogaus biografija
| fonas = culture
| fonas = culture
| vardas = Ella Jane Fitzgerald
| vardas = Ella Jane Fitzgerald

17:30, 25 balandžio 2013 versija

Ella Jane Fitzgerald
Ella Fitzgerald jaunystėje
Gimė 1917 m. balandžio 25 d.
Mirė 1996 m. birželio 15 d. (79 metai)
Veikla viena įtakingiausių XX a. džiazo muzikos vokalisčių.
Vikiteka Ella Fitzgerald

Ella Jane Fitzgerald (1917 m. balandžio 25 d. – 1996 m. birželio 15 d.) – viena įtakingiausių XX a. džiazo muzikos vokalisčių.

E. J. Fitzgerald 13 kartų buvo apdovanota „Grammy“, taip pat gavo Nacionalinę menų premiją iš JAV prezidento Ronald Reagan ir Prezidento laisvės premiją iš George H. W. Bush.

Biografija

Ella Jane Fitzgerald gimė Newsport News mieste, Virdžinijoje. Wiliiam ir Temparance Fitzgerald šeimoje. Ella tėvai išsituokė vos jai gimus. Tada mama persikėlė į Yonkers miestą Niujorko valstijoje su savo nauju vaikinu Joseph Da Silva. 1923 m. nuo jo pagimdė antrąją dukterį – Frances Da Silva.1932 m. Temparance Fitzgerald mirė nuo širdies smūgio.

Paauglystėje Ella norėjo tapti šokėja, bet jau klausydavo džiazo, ypač Louis Armstrong, Bing Crosby ir The Boswell Sisters įrašų.

Karjeros pradžia

Kaip dainininkė Ella debiutavo 1934-11-21, „Apollo“ teatre Harlem mieste, Niujorke. Gavusi pasiūlymą sudalyvauti talentų konkurse „Amateur Nights“, Ella ketino šokti, bet persigalvojo ir sudainavo Haogy Carmichael dainą „Judy“. Fitzgerald konkursą laimėjo ir gavo 25.00 JAV dolerių piniginį prizą.

Dainavimas bigbende

1935 m. pradžioje Fitzgerald gavo pasiūlymą pasirodytu Harlemo Operos teatre su grupe Tiny Bradshow. Tada ji susipažino su grupės būgnininku ir lyderiu Chick Webb, kuris pasiūlė koncertuoti su jo grupe už 12.50 JAV dolerių per savaitę. Su „Tiny Bradshow“ Ella įrašė keletą hitais tapusių dainų, tokių kaip „Love and Kisses“ ir „(If You Cant`t Sing It) You`ll Have to Swing“. Taip atlikėja pelnė pripažinimą.

Click Webb 1939 m. mirė, Ella tapo grupės lydere.

Solo karjera

1942 m. Fitzgerald pasitraukė iš grupės ir pradėjo solo karjerą. Netrukus pasirodė keletas ypač išpopuliarėjusių jos kūrinių, įrašytų su Ink Spots, Louis Jordan ir the Delta Rhythm Boys.

Vėliau atlikėja pradėjo reguliariai dirbti su džiazo impresarijumi Norman Granz ir nuolat pasirodydavo Filharmonijos džiazo koncertuose. N. Granz tapo atlikėjos vadybininku.

Asmeninis gyvenimas

Fitzgerald buvo ištekėjusi du kartus, bet manoma, kad galbūt ji galėjo būti ištekėjusi ir trečią kartą. 1941 m. Ella ištekėjo už narkotikų prekeivio Benny Kornegay, po dvejų metų santuoka buvo anuliuota.

1947 m. Fitzgerald ištekėjo antrąjį kartą už garsaus bosisto Ray Brown, su kuriuo įsivaikino Ray Brown jaunesnįjį iš savo sesers Francis. Fitzgerald ir Brown išsiskyrė 1953 m., bet scenoje vis tiek pasirodydavo drauge.

1957 m. Reuters pranešė, kad Fitzgerald paslapčia ištekėjo už jauno norvego Thor Einar Larsen. Neilgai trukus Larsen pateko į kalėjimą už pinigų vagystę.

1993 m. jau apakusiai nuo diabeto Fitzgerald buvo amputuotos abi kojos. 1996 m.79 metų, atlikėja mirė Beverly Hills.

Kinas ir televizija

1955 m. Ella suvaidino dainininkę Maggie Jackson Jack Webb filme Pete Kelly`s Blues. 1958 m. ji pasirodė filme St. Louis Blues, 1960 m. – televizijos dramoje The White Shadow. Ella nuolat pasirodydavo įvairiuose televizijos šou, filmuodavosi TV reklamose.

Diskografija

http://en.wikipedia.org/wiki/Ella_Fitzgerald_discography

Nuorodos

Šablonas:Link FA