Korfu incidentas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Lot-bot-as (aptarimas | indėlis)
S wz prastinimas
Legobot (aptarimas | indėlis)
S Perkeliamos 12 tarpkalbinės nuorodos, dabar pasiekiamos Wikidata puslapyje d:q2008840.
Eilutė 30: Eilutė 30:
[[Kategorija:Graikijos istorija]]
[[Kategorija:Graikijos istorija]]
[[Kategorija:Italijos istorija]]
[[Kategorija:Italijos istorija]]

[[ar:حادثة كورفو]]
[[ca:Incident de Corfú]]
[[cs:Invaze na Korfu 1923]]
[[el:Ιταλική εισβολή στην Κέρκυρα]]
[[en:Corfu incident]]
[[eo:Okupo de Korfuo]]
[[es:Incidente de Corfú]]
[[fr:Incident de Corfou]]
[[it:Crisi di Corfù]]
[[ja:コルフ島事件]]
[[pl:Interwencja na Korfu]]
[[zh:科孚事件]]

01:36, 15 kovo 2013 versija

Korfu incidentas
Priklauso: Tarpukaris

Korfu sala
Data 1923 rugpjūčio 29 d. – 1923 rugsėjo 27 d.
Vieta Korfu, Graikija
Rezultatas Susitarimas tarp Italijos ir Graikijos karalysčių, tarpininkaujant Tautų Sąjungai
Italijos karo laivas "Conte di Cavour"

Korfu incidentas - 1923 m. įvykusi diplomatinė krizė tarp Graikijos ir Italijos.

Konfliktas

Tarp Graikijos ir Albanijos kilo pasienio konfliktas. Abi šalys pradėjo ginčą Ambasadorių konferencijoje, kuri sudarė komisiją, turėjusią nustatyti sieną tarp abiejų valstybių. Sieną turėjo patvirtinti Tautų Sąjunga. Kelios šalys (įskaitant ir Italiją) skyrė nedidelius dalinius karių, turėjusių užtikrinti komisijos saugumą teritorijos apžiūros metu.

Incidentas Graikijoje

1923 m. rugpjūčio 27 d. trys Italijos kariai važiavo automobiliu Graikijos teritorijoje. Jiems teko sustoti, nes ant kelio gulėjo nuvirtęs medis. Norėdami jį patraukti kariai išlipo iš automobilio, tačiau buvo užpulti ir nužudyti. Greičiausiai tai padarė albanų banditai apsimetę graikais[1]. Tarp žuvusiųjų buvo ir generolas Enrico Tellini.

Italijos reakcija

Rugpjūčio 29 d. Italija pateikė Graikijai ultimatumą - ji reikalavo 50 milijonų Italijos lirų reparacijų ir mirties bausmės žudikams. Graikams nepavyko nustatyti žudikų, todėl rugpjūčio 31 d. Italija ėmė bombarduoti ir užėmė graikams priklausiusią Korfu salą Jonijos jūroje. Atakos metu žuvo mažiausiai 15 civilių. Slaptuoju invazijos motyvu buvo Korfu salos strateginė padėtis, atverianti kelią į Adrijos jūrą. Telinio nužudymas laikomas tik patogiu pretekstu.

Sprendimas

Graikija kreipėsi į Tautų Sąjungą, kuri iš pradžių pasmerkė okupaciją. Konflikto sprendimas buvo perduotas Ambasadorių konferencijai ir tiek Italija, tiek Graikija sutiko vykdyti konferencijos sprendimą. Konferencija patenkino Italijos reikalavimą dėl reparacijų ir liepė Graikijai atsiprašyti, su kuo valstybė sutiko. Rugsėjo 27 d. Italijos karinės pajėgos buvo išvestos iš Korfu.

Ambasadorių konferencijos sprendimas buvo aršiai kritikuojamas - Tautų Sąjunga pateisino Italijos agresiją prieš Graikiją ir visai negynė mažesnės valstybės.

Nuorodos

  1. Albania's Captives. Pyrrhus J. Ruches. Argonaut, 1965 p. 120 "He had no trouble recognizing three of them. They were Major Lepenica, Nevruz Belo and Xhellaledin Aqif Feta, alias Daut Hohxa."