Rokokas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
ZéroBot (aptarimas | indėlis)
S r2.7.1) (robotas Pridedama: als:Rokoko
Legobot (aptarimas | indėlis)
S Perkeliamos 57 tarpkalbinės nuorodos, dabar pasiekiamos Wikidata puslapyje d:q122960.
Eilutė 31: Eilutė 31:
[[Kategorija:Europos meno srovės]]
[[Kategorija:Europos meno srovės]]
[[Kategorija:Meno srovės]]
[[Kategorija:Meno srovės]]

[[als:Rokoko]]
[[ar:روكوكو]]
[[az:Rokoko]]
[[be:Ракако]]
[[be-x-old:Ракако]]
[[bg:Рококо]]
[[bs:Rokoko]]
[[ca:Rococó]]
[[cs:Rokoko]]
[[da:Rokoko]]
[[de:Rokoko]]
[[el:Ροκοκό]]
[[en:Rococo]]
[[eo:Rokoko]]
[[es:Rococó]]
[[et:Rokokoo]]
[[eu:Rokoko]]
[[fa:روکوکو]]
[[fi:Rokokoo]]
[[fr:Rococo]]
[[fy:Rokoko]]
[[gl:Rococó]]
[[he:רוקוקו]]
[[hr:Rokoko]]
[[hu:Rokokó]]
[[id:Rokoko]]
[[io:Rokoko]]
[[is:Rókokó]]
[[it:Rococò]]
[[ja:ロココ]]
[[jv:Rokoko]]
[[ka:როკოკო]]
[[ko:로코코]]
[[lb:Rokoko]]
[[li:Rococo]]
[[lv:Rokoko]]
[[nds-nl:Rokoko]]
[[nl:Rococo]]
[[nn:Rokokko]]
[[no:Rokokko]]
[[pl:Rokoko]]
[[pnb:رکوکو]]
[[pt:Rococó]]
[[ro:Rococo]]
[[ru:Рококо]]
[[sh:Rokoko]]
[[simple:Rococo]]
[[sk:Rokoko]]
[[sl:Rokoko]]
[[sr:Рококо]]
[[stq:Rokoko]]
[[sv:Rokoko]]
[[th:โรโกโก]]
[[tr:Rokoko]]
[[uk:Рококо]]
[[vi:Rococo]]
[[zh:洛可可]]

17:29, 14 kovo 2013 versija

Katerinos rūmai

Rokokas - valdančiosios klasės dailės ir architektūros stilius, kaip baroko tęsinys susiformavęs XVIII a. Prancūzijoje, vėliau išplitęs po visą Europą. Pavadinimas kilęs iš prancūziško žodžio rocaille, reiškiančio sodų puošimą dekoratyvinėmis kriauklėmis, sraigių kiaukutais ir pan. Menas tapo neatskiriama gyvenimo dalimi, svarbiausia jo paskirtis - puošti aukštuomenės gyvenimą. Daug dėmesio sulaukė taikomoji dailė. Pradėtos statyti nedidelės jaukios vilos, rezidencijos. Rokoko stilius architektūrą paveikė mažai, daugiausia - interjerą.

Interjeras

Rokoko stiliaus interjeras intymus, gracingas. Daugybė veidrodžių ir dekoratyvinių pano, papuošimų, ornamentų, kriauklių, gėlių, vandens purslų motyvai. Spalvos švelnios, pastelinės, aukso, sidabro. Baldai, indai, drabužiai buvo be galo įmantrių formų. Plito rytietiški motyvai.

Rokoko stiliaus ornamentas

Tapyba

XVIII a. tapyba menkai priminė baroko meną. Paveikslai tapo mažesnio formato. Jų tematika intymesnė - vaizduojamos koketiškos, manieringos scenos, idiliški peizažai. Kaip ir visame šio laikotarpio mene daugiausia buvo naudojamos pastelinės spalvos.
Antoine Wateau (1684 - 1721 m.) buvo rokoko stiliaus pradininkas tapyboje. Jo paveikslų personažai buvo aktoriai, kareiviai, puošnios damos, piemenėliai, apsirengę tuo metu madingais rūbais.

Fransua Bušė "Madmoiselle O'Murphy"

François Boucher (1708-1770 m.) vaizdavo mitologinius, religinius paveikslus, peizažus, erotines scenas. Paveiksluose vyravo nerūpestinga, žaisminga nuotaika.
Jean Baptiste Simeon Chardin (1699-1779 m.) tapė buitines kompozicijas, kasdieninius namų darbus, natiurmortus. Dailininką domino paprastų daiktų grožis, tad jo darbai nėra ekspresyvūs.

Mada

Rokoko laikotarpio drabužių stilius išsiskiria savo įnoringumu, detalių gausa, lengvumu. Dažniausiai naudojamos medžiagos buvo brokatas, satinas, atlasas, nėriniai, paprastai pastelinių atspalvių. Moterų drabužiuose svarbiausia buvo kiklikas siauromis rankovėmis ir kūgio formos sijonas; jie buvo puošti gausybe nėrinių, raukinių. Buvo naudojami aksesuarai, tokie kaip vėduoklės, pirštinaitės. Vyrų drabužiai taip pat buvo labai gausiai puošti. Tai buvo trumpos liemenės siauromis rankovėmis ir kelius siekiančios kelnės su priderintomis baltomis kojinėmis. Iš vyriškos liemenės vėliau buvo sukurtas frakas.

Daug dėmesio buvo skiriama plaukams. Jie buvo auginami ilgi, garbanojami, tepami pomada, daromos įspūdingos šukuosenos, kurioms natūralių plaukų ilgio dažnai nepakakdavo, tad buvo pridedama kitų žmonių ar arklių plaukai. Vaizduotė neturėjo ribų - moterys ant galvos įsirengdavo miniatiūrinius sodus ar įtaisydavo narvelį su paukščiais, o kirpėjui tekdavo stovėti ant kojūkų, kad galėtų pasiekti šukuosenos viršų. Tokios šukuosenos buvo daromos savaitėms ar mėnesiams, moterys negalėdavo normaliai miegoti, o plaukuose veisdavosi parazitai.

Nuorodos ir šaltiniai


Šablonas:Link FA Šablonas:Link FA