Sekso poza: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Nėra keitimo santraukos
Nėra keitimo santraukos
Eilutė 81: Eilutė 81:
[[be-x-old:Сэксуальныя пазыцыі]]
[[be-x-old:Сэксуальныя пазыцыі]]
[[bg:Секс поза]]
[[bg:Секс поза]]
[[bg:যৌন আসন]]
[[bo:ཆགས་སྦྱོར་བྱེད་སྟངས་ཀྱི་ཐོ།]]
[[bo:ཆགས་སྦྱོར་བྱེད་སྟངས་ཀྱི་ཐོ།]]
[[ca:Postures del coit]]
[[ca:Postures del coit]]

17:01, 5 vasario 2013 versija

   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
   Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus – neenciklopedinis stilius
Jei galite, sutvarkykite.

Sekso pozasueities forma, partnerių kūno padėtis sueities metu. Sekso pozos yra labai įvairios, tačiau nepaisant jų gausos, jos yra keleto pagrindinių pozų variantai. Jų pasirinkimą lemia fiziologinės ir psichologinės ypatybės, kiekviena pora pasirenka tinkamas pozas pagal savo norus ir poreikius, vieni mėgsta eksperimentuoti, kiti labiau laikosi tradicinių pozų. Svarbiausia, kad abiem partneriams būtų gera ir malonu. Be to, įvairios pozos skiriasi pagal tai, kad vienų metu galima apsikabinti ir bučiuotis, liesti visą kūną, kitos pasižymi gilia penetracija, trečios – dideliu intymumu, dar kitos žavi savo originalumu ir suteikiamais pojūčiais.

Sekso pozos pasirinkimas priklauso nuo:

  • fizinio komforto, patogumo,
  • poreikio keisti pozas,
  • noro pagreitinti ar sulėtinti orgazmą,
  • aplinkybių (laiko, vietos ir kt.),
  • patiriamo malonumo.

Renkantis sekso pozą taip pat svarbu atsižvelgti į partnerių kūno sudėjimą – ūgį (ypač stovimose pozose), makšties ilgį (trumpesnė makštis riboja pozas, sąlygojančias gilią penetraciją), varpos ilgį, moters dubens sandarą ir kt.

Vienas išsamiausių klasikinių veikalų apie sekso pozas – Kamasutra.

Pagrindinės sekso pozų grupės

Moteris apačioje, vyras viršuje

Šioje pozoje vyras guli ant moters. Poza padeda išlaikyti pakankamą frikcijų tempą, glamonėti vienas kitą rankomis, bučiuotis, matyti vienas kito veidą. Vyras gali remtis alkūnėmis, apglėbti moters klubus rankomis, apkabinti ją per taliją ar prilaikyti už pečių. Pozos variantai: moteris iškėlusi kojas į viršų ir apkabinusi vyrą ties talija, moteris plačiai praskėstomis kojomis (patogu esant giliai makščiai), moteris prisitraukusi kojas prie krūtų, pakėlusi kojas statmenai, pakėlusi dubenį, padėjusi kojas ant vyro pečių (tinka siekiant gilesnės penetracijos) ir kt.

Kamasutroje aprašytos tokios pozos: arklo poza, austrės poza, bambuko poza, dramblio poza, Indros poza, kryžiaus poza, lotoso poza, misionieriaus poza, priekalo poza, šokančio misionieriaus poza, vaismedžio poza;

Moteris viršuje, vyras apačioje

Ši poza turi du pagrindinius variantus – moteris arba guli ant vyro, arba sėdi ant jo raitomis. Tinka aktyvesnėms moterims, suteikia galimybę joms reguliuoti sueities ritmą, penetracijos kampą. Be to, yra geros galimybės glamonėti varputę. Sėdint raitomis moteris gali reguliuoti penetracijos gylį, yra jaudinamos beveik visos makšties sienelės. Šitaip besimylint vyras mato moters krūtis, gali grožėtis jos plaukais, matyti aistringą veidą, glostyti erogenines zonas.

Kamasutroje aprašytos tokios pozos: amazonės poza, Andromachės poza, atbulosios amazonės poza, beždžionės poza, bitės poza, deivės poza, krabo poza, malūno poza, plaštakės poza, raitelės poza, skorpiono poza, sūpuoklių poza, šarkos poza, tobulo sugulimo poza, varlės poza, vėžlio poza, žirklių poza;

Vyras už moters nugaros

Tai poza, labiausiai primenanti gyvūnų lytinį aktą. Dažnai buvo vaizduojama senovės meno kūriniuose. Yra daug variantų – vyras ir moteris guli ant šono, vyras guli ant moters, vyras stovi, abudu atsiklaupę ir kt. Padėtis suteikia daug galimybių: varpa giliai ir glaudžiai įeina makštin, vyras gali glamonėti moterį rankomis. Dažniau ši poza patinka vyrams, kadangi moteris tokiu atveju nemato partnerio ir tai mažina jos erotinius pojūčius. Puikiai tinka nėštumo metu.

Kamasutroje aprašytos tokios pozos: antilopės poza, beždžionės poza, dramblio poza, krabo poza, skorpiono poza, stručio poza, sūpuoklių poza, svarstyklių poza, šokančios varlytės poza, šuniuko poza, vilko poza;

Pozos šonu

Partneriai guli ant šono veidu vienas į kitą, moters kojos gali būti praskėstos arba sukryžiuotos su vyro kojomis, tiesios arba stipriai suspaustos. Poza reikalauja mažiau jėgų, abu partneriai turi vienodas aktyvumo galimybes, tinka glamonėms. Tai viena tinkamiausių pozų atsargiajai sueičiai, taip pat tinka nėštumo metu, tačiau nelabai tinka poroms, mėgstančioms didelį frikcijų dažnį.

Kamasutroje aprašytos tokios pozos: erelio poza, katės poza, smauglio poza, šaukštelio poza, žvaigždės poza;

Pozos sėdint

Tokios pozos metu vyras sėdi kėdėje (ar fotelyje, ant sofos, ant lovos ir kt.), o moteris atsisėda jam ant kelių, tiksliau, ant jo varpos. Moteris gali sėdėti veidu į vyrą arba nusisukusi. Pora gali prisiglausti vienas prie kito, moteris gali atsilošti (jei sėdi veidu į vyrą) arba pasilenkti (sėdėdama nugara į vyrą). Poza sąlygoja gilią penetraciją, tačiau smarkiai apriboja judesių laisvę. Ypač patartina poroms, kai vyro ir moters ūgis smarkiai skiriasi.

Kamasutroje aprašytos tokios pozos: amazonės poza, bitės poza, deivės poza, poza ant fotelio, kurtizanės poza, mėnulio poza, plaštakės poza, svarstyklių poza, šarkos poza;

Pozos klūpint (pozos ant kelių)

Tai yra retesnių pozų grupė, dažniausiai praktikuojama kaip „vyras už moters nugaros“ versija. Tokia poza apriboja judesių laisvę, jos metu patartina pasidėti pagalvėles po keliais, kad būtų minkščiau, patogiau jeigu šalia yra lova, į kurią galima atsiremti. Tinka atsargiajai sueičiai.

Kamasutroje aprašytos tokios pozos: antilopės poza, aštuonkojo poza, austrės poza, Indros poza, karklo poza, nendrės poza, stiebo poza, stulpo poza, vaismedžio poza;

Pozos stovint

Vyras ir moteris mylisi stovėdami ir atsigręžę vienas į kitą. Moteris apglėbia vyrą rankomis už kaklo, o jis prilaiko moterį pakėlęs už klubų. Tokioje pozoje žymiai aktyvesnis vyras, jis turi būti pakankamai stiprus. Skirtingas partnerių ūgis – trūkumas.

Kamasutroje aprašytos tokios pozos: drugelio poza, meilužių poza, poza pakėlus, stručio poza, vilko poza;

Judriosios pozos

Tai rečiausia pozų grupė. Tokios padėties metu moteris juda apie vyro varpą tarsi sukimosi ašį. Poza reikalauja gero moters fizinio pasirengimo, atletiškumo, tačiau puikiai tinka išradingoms ir lanksčioms poroms.

Kamasutroje aprašytos tokios pozos: malūno poza, sukinio poza.

Nėštumo metu tinkamos pozos

Nėštumo metu labiausiai tinkančios mylėjimosi pozos yra tokios, kuomet vyras neprispaudžia moters pilvo:

Šablonas:Vikisutra