Po lyguma: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
EmausBot (aptarimas | indėlis)
S r2.7.3) (robotas Pridedama: uk:Паданська рівнина
MerlIwBot (aptarimas | indėlis)
Eilutė 36: Eilutė 36:
[[he:עמק הפו]]
[[he:עמק הפו]]
[[hu:Pó-síkság]]
[[hu:Pó-síkság]]
[[hy:Պադանի հարթավայր]]
[[it:Pianura padana]]
[[it:Pianura padana]]
[[ja:ポー平原]]
[[ja:ポー平原]]

04:19, 25 sausio 2013 versija

Po žemuma žemėlapyje.

Po žemuma (it. Pianura Padana arba Val Padana) yra vienas svarbiausių Italijos geografinių regionų. Ši žemuma tęsiasi šiaurės Italijoje iš rytų į vakarus apie 650 km. Po žemuma prasideda vakarinėse Alpėse ir baigiasi ties Adrijos jūra. Šios žemumos vardas duotas nuo per ją tekančios didžiausios Italijos upės Po.

Po žemumos aukščio skirtumai yra labai dideli - nuo 4 m žemiau jūros lygio šalie Po ištakų ties Adrijos jūra iki 2100 m virš jūros lygio Pjemonto regione Alpėse. Po žemuma teka labai daug upių, kurios įteką į Po.

Istorija

Po žemumos miestai yra naujesni, nei pietinėje Italijoje. Pirmieji žinomi šio miškingo regiono gyventojai buvo Ligūrai. Po didelės keltų, geriau žinomų kaip insubrai, imigracijos VII amžiuje prieš mūsų erą šiame regione buvo įkurta Etruskų tauta. Jų palikimu galima vadinti tokius miestus kaip Parma, Ravena ar Felsina (istorinis Bolonijos vardas). Etruskai darė didelė įtaką šiam regionui, tačiau gyvavo neilgai. V a. prieš mūsų erą gana lengvai šias žemes užvaldė keltai. Jie valdė visą Po žemumą, išskyrus Venecijos regioną, kuriame jau karaliavo etruskai ir graikai.

Nuo 286 iki 403 m. Po žemumoje buvo įkurta Vakarų Romos imperijos sostinė Mediolanumas (dabartinis Milanas). O iki imperijos žlugimo sostinė buvo įkurta Ravenoje.

Vėliau šį regioną užvaldė viena germanų genčių langobardai. Jie čia įkūrė langobardų karalystę, kuri gyvavo iki 774 m. Po to šias žemes užgrobė langobardų karaliaus Karoliaus Didžiojo ir frankų kariuomenės.

962 m. Po regionas buvo prijungtas prie Šventosios Romos Imperijos. Veneto regione, jūrų sostinėje Venecijoje, tuo metu buvo pradėti stiprūs ryšiai su Bizantijos imperija.

1866 m. visas regionas buvo prijungtas prie suvienytos Italijos ir nuo to laiko šis regionas pradėjo klestėti.