Miso sriuba: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
EmausBot (aptarimas | indėlis)
S r2.7.2+) (robotas Keičiama: pt:Sopa de missô
Makecat-bot (aptarimas | indėlis)
S r2.7.3) (robotas Pridedama: ar:حساء الميسو
Eilutė 12: Eilutė 12:
[[Kategorija:Sriubos]]
[[Kategorija:Sriubos]]


[[ar:حساء الميسو]]
[[ca:Sopa de miso]]
[[ca:Sopa de miso]]
[[da:Misosuppe]]
[[da:Misosuppe]]

05:46, 8 sausio 2013 versija

Dubenėlis miso sriubos su tofu ir svogūnų gabaliukais.

Miso sriuba (jap. 味噌汁 arba みそ汁 = misoshiru) yra tradicinė japoniška sriuba, gaminama iš sultinio (dashi) ir fermentuotos sojų pupelių pastos miso. Priklausomai nuo metų laiko arba regiono ypatumų, o taip pat ir asmeninio skonio, į ją papildomai dedami tofu gabaliukai, daržovės, jūržolės, grybai ir kita. Miso sriuba būna sūroka, ryškiausią skonį jai suteikia miso pasta, o papildomus - likusios sudėtinės dalys.

Sultinys sriubai gaminamas verdant rudadumblius konbu, kartu su specialiai paruoštu tunu, sardinėmis arba grybais. Kieti ingredientai parenkami pagal japoniškus papročius, siekiant atspindėti metų laikus, suteikti spalvingumo, įvairesnės tekstūros ir skonių. Iš daržovių dažnai naudojami švieži lapiniai svogūnai, bulvės, japoniniai ridikai. Kartais įdedama krevečių, žuvies gabaliukų. Jeigu sriuba patiekiama su kiauliena, ji vadinama tondžiru (kiaulės sriuba).

Miso sriuba yra vienas iš populiariausių valgių Japonijoje, ypač pusryčių metu. Dažnai valgoma su ryžiais. Parduotuvėse taip pat galima nusipirkti greitai paruošiamos miso sriubos pakeliuose.

Susiję straipsniai