Uolų raižiniai: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
EmausBot (aptarimas | indėlis)
S r2.7.3) (robotas Pridedama: et:Kaljujoonis
JackieBot (aptarimas | indėlis)
S r2.7.2) (robotas Pridedama: vep:Petroglifad
Eilutė 63: Eilutė 63:
[[th:ศิลปะสกัดหิน]]
[[th:ศิลปะสกัดหิน]]
[[uk:Петрогліфи]]
[[uk:Петрогліфи]]
[[vep:Petroglifad]]
[[zh:岩刻]]
[[zh:岩刻]]

09:10, 16 gruodžio 2012 versija

Petroglifai. Moabas (Juta, JAV)

Petroglifai (iš gr. petro – 'akmuo', glyphein – 'raižyti') arba uolų raižiniai – piktograminiai arba logograminiai paveikslėliai, kokiu nors būdu išraižyti ant uolienos (akmens, olos sienos ir kt.) paviršiaus. Tokių dirbinių randama visame pasaulyje. Jie dažniausiai siejami su priešistorinėmis kultūromis ir yra vieni ilgiausiai ir geriausiai išsilaikančių archeologinių radinių. Petroglifai nemaišytini su uolų tapyba, kuomet paveikslėliai gaminami ne apdirbant uolieną, o ją spalvinant.

Seniausi žinomi petroglifai datuojami neolito ar vėlyvojo paleoloito laikotarpiu (prieš 10-12 tūkst. metų), tačiau spekuliuojama ir apie senesnius petroglifus. Prieš 9000-7000 m. paveikslėlius pradėjo keisti rašto ženklai ar jų užuomazgos, tačiau petroglifai vietomis gaminti iki pat XX a. Daugiausia jų randama Afrikoje, Skandinavijoje, Sibire, Šiaurės Amerikos pietvakariuose, Australijoje.

Petroglifuose dažnai vaizduojamos įvairių gyvūnų, žmonių figūros, dangaus kūnai, geometrinės figūros. Tiksli jų paskirtis nežinoma – keliamos hipotezės, kad jie galėję būti pirmykštės bendravimo priemonės, galėjo turėti reikšmę nustatant astronominius reiškinius, migracijos kelius, medžioklės plotus, galėję būti savotiški žemėlapiai.

Taip pat skaitykite