Rozvių karalystė: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Zykasaa (aptarimas | indėlis)
Naujas puslapis: {{Infolentelė buvusi valstybė |_noautocat = yes |vietinis pavadinimas = Rozwi |ilgas pavadinimas = Rozvių karalystė |paprastas_pav = |žemynas = Afrika |kilm = |regiona...
 
JackieBot (aptarimas | indėlis)
S r2.7.2) (robotas Pridedama: en:Rozwi Empire
Eilutė 57: Eilutė 57:
[[Kategorija:Istorinės valstybės]]
[[Kategorija:Istorinės valstybės]]


[[en:Rozwi Empire]]
[[pl:Rozwi]]
[[pl:Rozwi]]

01:54, 15 gruodžio 2012 versija

Rozwi
Rozvių karalystė
buvusi karalystė

1660 – 1857  

Sostinė Danangombė
Valdymo forma monarchija
Mambo
 (pirmasis) Changamire Dombo
 1838 - 1857 (paskutinis) Tohwechipi Changamire
Era Naujieji laikai
 - Įkūrimas 1660 m., 1660
 - Nukariauja ndebeliai 1857 m.

Rozvių karalystė (angl. Rozwi state) – ikikolonijinės Afrikos valstybė gyvavusi XVII-XIX a. Didžiausio klestėjimo laikais jai pakluso beveik visa dabartinės Zimbabvės teritorija. Valstybės dinastija buvo vadinama Čangamirių dinastija (Changamire).

Valstybės kūrėjai buvo tiesioginiai dabartinių kalangų protėviai. Rozviais buvo vadinami sukarinti karalystės būriai, kurie davė pradžią valstybės pavadinimui.

Istorija

Čangamirių dinastijos pradžia nėra iki galo išaiškinta. Atskiros legendos teigia, kad pirmasis Čangamirė buvo Monomotapos valdovo Matopės sūnus, kuris XV a. pabaigoje įkūrė savo dinastiją pietinėje periferijoje. Tačiau po to nėra jokių žinių apie vėlesnius jo įpėdinius. Tikrasis karalystės sukūrimas tapatinamas su XVII a. viduriu ir asmenybe, kuri vadinama Čangamire Dombo.

Jis garsėjo kaip žymus karvedys, o be to turėjo ypatingų magiškų galių. Pasinaudodamas Butua karalystės vidine krize, jis paėmė valdžią jos teritorijose ir įsitvirtino sostinėje Danangombėje. Tai buvo Rozvių karalystės įkūrimas. Netrukus jis nukariavo didelę dalį Monomotapos teritorijų šiaurėje ir išvijo portugalus iš Zimbabvės plynaukštės. Didžiausios ekspansijos laikotarpiu Rozvių karalystė valdė bveik visą dabartinės Zimbabvės teritoriją.

1693 m. portugalai bandė susigrąžinti prarastas pozicijas ir atkariauti buvusias Monomotapos teritorijas. Tačiau jiems tai nepavyko. Aršūs rozvių kariai sugebėjo išlaikyti savo suverenitetą Zimbabvės plynaukštėje iki pat XIX a.

Po Čangamirės Dombo mirties jo įpėdiniai pradėjo pilietinį karą. Vidaus karai lydėjo Rozvių karalystę per visą XVIII a. Tai skatino atskiras gentis keltis į karalystės periferijas ir ten kurti nepriklausomas valstybėles. Tarp tokių buvo Čangamirės Dombo sūnaus įkurta karalystė nambjų žemėse (vakaruose) su sostine Hvangėje, ar kito sūnaus įkurta Thovhela karalystė vendų žemėse (Limpopo slėnyje) su sostine Dzata.

Kultūra

Zimbabvės istorija
Bantu migracija (Afrikos geležies amžius)
Mapungubvė
Zimbabvės karalystė
Monomotapa, Butua, Manika, Kisanga, Baruė, Kitevė, Sedanda
Rozvių karalystė
Mfekanė (Matabelė)
Pirmoji Čimurenga
Britų imperija:
Pietų Zambezija > Pietų Rodezija
Antroji Čimurenga
Nepriklausomybė:
Rodezija > Zimbabvė Rodezija > Zimbabvė

Rozvių karalystė tęsė Butua karalystės tradicijas, tačiau nebepasiekė tokių aukštumų kaip Khamyje. Žymiausi Rozvių laikotarpio miestai buvo Danamombė, Naletalis, Zindžandža ir Manjanga. Taip pat rozviai sukūrė puikią polichrominę keramiką, kuria karalystė garsėjo.

Nuorodos