Wikimapia: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
EmausBot (aptarimas | indėlis)
S r2.7.2+) (robotas Keičiama: sv:Wikimapia
papildžiau 2012 m. pakeitimais
Eilutė 21: Eilutė 21:
Upės kuriamos taip pat kaip ir geležinkeliai. Tiesa, prie upių galimą sukurti upės pakrantę (''riverside'').
Upės kuriamos taip pat kaip ir geležinkeliai. Tiesa, prie upių galimą sukurti upės pakrantę (''riverside'').


== Projekto dalyviai, lygmenys ==
== Projekto dalyviai, vartotojų lygiai ==


Registracija svetainėje nėra privaloma. Užsiregistravus, vartotojas gauna daugiau privilegijų – gali kurti maršrutus, daugiau vietų, įmantresnių ir platesnių kontūrų, dalyvauja forume, „wikimapia wiki“ skiltyje.
Registracija svetainėje nėra privaloma. Užsiregistravus, vartotojas gauna daugiau privilegijų – gali kurti maršrutus, daugiau vietų, įmantresnių ir platesnių kontūrų, dalyvauja forume, „wikimapia wiki“ skiltyje.
Iš viso „Vikimapijoje“ oficialiai yra penki vartotojų lygiai (userlevel, UL).

* 2 Privilegijuoti vartotojai (moderatoriai). Juos gali paaukštinti administratoriai arba privilegijuotieji vartotojai. Iš Lietuvos yra 10 ALV.
* 1 Vartotojai, užsiregistravę po dviejų savaičių. Jie automatiškai po keleto pakyla iš nulinio į pirmąjį lygį.
* 0 Neseniai užsiregistravę vartotojai (naujokai)
* -1 Apriboti (užlimituoti) vartotojai.
* -2 Užblokuoti vartotojai

Administratoriai (du žmonės) neoficialiai yra 4 lygio, o svetainės programuotojai – 3 lygmens, jų skaičius gali didėja.


Per keturis veiklos metus Wikimapia svetainėje užsiregistravo milijonas vartotojų. Tai oficialiai paskelbta [[2010]] metų gruodžio mėnesį.
Per keturis veiklos metus Wikimapia svetainėje užsiregistravo milijonas vartotojų. Tai oficialiai paskelbta [[2010]] metų gruodžio mėnesį.


2012 m. įvykdytas esminis pokeitimas: įvesti 8 vartotojų lygiai (''user levels''). Pasiekęs aukštesnį lygį vartotojas įgija daugiau privilegijų. Pasiekęs, penktą lygį jis gali pretenduoti į paaukštinimą (''advanced level''), jeigu jo darbo kokybė bei gebėjimai bendrauti su kitais vartotojais atitinka reikalavimus. Beveik visi iki 2012 m. paaukštinti vartotojai išlaikė savo statusą, nes patvirtino Pažengusių vartotojų kodeksą. 2012 m. gruodį pažengusiųjų vartotojų skaičius perkopė 600 skaičių.
Be vartotojų lygių, leidžiančių įgyti daugiau funkcijų, yra atskiros privilegijos (specialiosios teisės), leidžiančios tvarkyti dokumentus, kategorijas, forumą. Jos skiriamos nedideliam skaičiui ilgamečių vartotojų.
== Vikimapija Lietuvoje ==
== Vikimapija Lietuvoje ==


Daugiausia projekto dalyvių yra iš [[Vilnius|Vilniaus]] ir [[Kaunas|Kauno]], yra dešimt privilegijuotų vartotojų (6 iš Kauno, 3 iš Vilniaus, 1 iš [[Tauragė]]s). [[2008]] metais buvo įkurtas Lietuvos wikimapia vartotojų klubas (anksčiau vadinosi Alytaus Stalo klubu, nes aprėpė tik pietryčių Lietuvą). Jo tikslas yra suvienyti Lietuvos vartotojus svetainėje, taip pat, pritraukti daugiau žmonių į „Vikimapiją“ Lietuvos, apmokyti naujokus. Klubo veikla „Wikimapia“ nėra oficiali, klubo nariais tampa tik Lietuvos vartotojai gavę kvietimą.
Daugiausia projekto dalyvių yra iš [[Vilnius|Vilniaus]] ir [[Kaunas|Kauno]]. Oficialiai iki 2012 m. buvo dešimt privilegijuotų vartotojų (6 iš Kauno, 3 iš Vilniaus, 1 iš [[Tauragė]]s). [[2008]] metais buvo įkurtas Lietuvos wikimapia vartotojų klubas. Klubo tikslas yra suvienyti Lietuvos vartotojus svetainėje, taip pat, pritraukti daugiau žmonių Lietuvos į Wikimapia, apmokyti naujokus. Klubo veikla Wikimapia nėra oficiali, klubo nariais tampa tik Lietuvos vartotojai.
Dalis klubo įstatų net tapo bendro pažengusiųjų vartotojų Kodekso pagrindu.


== Nuorodos ==
== Nuorodos ==


* [http://www.wikimapia.org/ Oficialus „Vikimapijos“ tinklalapis]
* [http://www.wikimapia.org/ Oficialus „Vikimapijos“ tinklalapis]
* [http://wikimapia.org/wiki/Main_Page „Vikimapijos“ viki]
* [http://www.wikimapia.org/forum/?s=42 „Vikimapijos“ forumas lietuvių kalba]


[[Kategorija:Google]]
[[Kategorija:Google]]

13:40, 10 gruodžio 2012 versija

Wikimapia (angl. map, „Vikimapija“) – žemėlapiai internete, sukurti, naudojantis Google Map ir wiki technologijomis. Žemėlapiuose galima pažymėti objektus, maršruto linijas ir kt. Projekto autoriai yra Aleksandras Koriakinas ir Evgenijus Saveljevas. Projektas pristatytas 2006 metų gegužės 26 d. Jo tikslas, kaip sako autoriai, „aprašyti“ Žemę. Vikimapija nėra Vikimedijos fondo projektas. Nors, pasak autorių, Vikipedija įkvėpė juos imtis „Wikimapia“ projekto.

Vietų, kelių žymėjimas

Žemėlapyje galima žymėti objektus (vietas), kelius, geležinkelius, keltų maršrutus, upes. Kiekvienas naršantis svetainėje gali nusistatyti, kokį žemėlapį jis pageidauja matyti. Iš viso yra 10 įvairių žemėlapių tipų. „Wikimapia“ gali būti integruota į bet kurį internetinį puslapį. Taip pat yra numatyta galimybė naudoti žemėlapius su GPS sistema.

Kiekvienas gali sukurti ar redaguoti objektus „Vikimapijoje“. Žymint vietą, būtina pateikti vietos pavadinimą, sukurti aprašymą, priskirti kategorijai bei pateikti Wikipedia nuorodą. Kiekvienas naršantis internetu gali palikti komentarą apie objektą. Trinti sukurtas vietas gali tik užsiregistravę vartotojai. Kuriant pastatus ar pastato korpusus, galima pridėti adresą (pvz., nurodant gatvės pavadinimą, pastato numerį) ir nerašyti pavadinimo. Jei žymimas visas pastatas, paspaudus ant pastatą žyminčio laukelio, atitinkama vieta pažymima pilka spalva (ir bus matoma žemėlapyje). Kiekvienas objektas (išskyrus tuos, kuriuos buvo sukurtos iki „beta“ versijos) turi kontūrus, kurie matomi „vikimapijos“ žemėlapyje. „Paspaudus“ ant vietos, atsiranda vietos aprašymas.

Kuriant kelius reikia pasirinkti 1 iš 5 kategorijų. Keliai gali būti:

  • Nepadengti kietąją danga (dirt road) – šie keliai neturi kietosios dangos, jie gali būti su gatvės pavadinimu ar be jo.
  • Privatūs keliai (courtyard road) – šie turi kietąją dangą, bet neturi gatvės pavadinimo. Tai dažniausiai asfaltuoti keliai privačioje žemėje arba daugiabučių keliai.
  • Nedidelio eismo gatvės (street, low trafic) – tai rajoniniai keliai ir miestų gatvės, kurios yra dengtos asfaltu. Jos turi oficialų pavadinimą. Tose gatvėse eismas yra sąlyginai nedidelis.
  • Didelio eismo gatvės (road, high trafic) – tai yra miestų gatvės, kuriose yra gana didelis eismas arba krašto keliai. Jie turi pavadinimą.
  • Magistralės (highway) – autostrados ir magistralės (pvz., A1).

Norint pamatyti gatvės pavadinimą, reikia paspausti ant laukelio redaguoti žemėlapį, kelias. Tada reikia paspausti ant kelio ir pasirodys lentelė su gatvės pavadinimu ir, jei turi, aprašymu. Yra galimybės įvesti eismo juostų skaičių. Neseniai siūlyta gatvės pavadinimą parašyti ant gatvių, kad jos būtų matomos žemėlapiuose ant gatvių, taip kaip „Google“ žemėlapiuose.

Geležinkelius ir keltų linijas žymėti galima panašiai kaip ir kelius, tik jokių kategorijų nėra. Galima parašyti pavadinimą ir informaciją.

Upės kuriamos taip pat kaip ir geležinkeliai. Tiesa, prie upių galimą sukurti upės pakrantę (riverside).

Projekto dalyviai, vartotojų lygiai

Registracija svetainėje nėra privaloma. Užsiregistravus, vartotojas gauna daugiau privilegijų – gali kurti maršrutus, daugiau vietų, įmantresnių ir platesnių kontūrų, dalyvauja forume, „wikimapia wiki“ skiltyje.

Per keturis veiklos metus Wikimapia svetainėje užsiregistravo milijonas vartotojų. Tai oficialiai paskelbta 2010 metų gruodžio mėnesį.

2012 m. įvykdytas esminis pokeitimas: įvesti 8 vartotojų lygiai (user levels). Pasiekęs aukštesnį lygį vartotojas įgija daugiau privilegijų. Pasiekęs, penktą lygį jis gali pretenduoti į paaukštinimą (advanced level), jeigu jo darbo kokybė bei gebėjimai bendrauti su kitais vartotojais atitinka reikalavimus. Beveik visi iki 2012 m. paaukštinti vartotojai išlaikė savo statusą, nes patvirtino Pažengusių vartotojų kodeksą. 2012 m. gruodį pažengusiųjų vartotojų skaičius perkopė 600 skaičių. Be vartotojų lygių, leidžiančių įgyti daugiau funkcijų, yra atskiros privilegijos (specialiosios teisės), leidžiančios tvarkyti dokumentus, kategorijas, forumą. Jos skiriamos nedideliam skaičiui ilgamečių vartotojų.

Vikimapija Lietuvoje

Daugiausia projekto dalyvių yra iš Vilniaus ir Kauno. Oficialiai iki 2012 m. buvo dešimt privilegijuotų vartotojų (6 iš Kauno, 3 iš Vilniaus, 1 iš Tauragės). 2008 metais buvo įkurtas Lietuvos wikimapia vartotojų klubas. Klubo tikslas yra suvienyti Lietuvos vartotojus svetainėje, taip pat, pritraukti daugiau žmonių iš Lietuvos į Wikimapia, apmokyti naujokus. Klubo veikla Wikimapia nėra oficiali, klubo nariais tampa tik Lietuvos vartotojai. Dalis klubo įstatų net tapo bendro pažengusiųjų vartotojų Kodekso pagrindu.

Nuorodos